Felkészül: BL-döntő! – Malonyai Péter jegyzete

Vágólapra másolva!
2023.05.30. 22:45

Nincs feltételes mód a sportban – mondják, pedig dehogynem. A      mi lett volna, ha      rendre előkerül, nálam meglehetősen gyakran, pedig jól tudom, hogy a tényeknél, esetünkben az eredményeknél nincs erősebb.

Aktuálisan a mai Európa-liga-döntő jóvoltából kezdtem el álmodni – visszafelé. Más idők, más szelek, tudom, de nem bírom kiverni a fejemből a kérdést: mi lett volna, ha 1965-ben a New York-i, bevallottan pénz- és kalandkereső túra kedvéért a Fradi nem vállalja, hogy egy meccs döntsön a VVK-győztes kilétéről, s a Népstadionban is lett volna egy Ferencváros–Juventus? Örök szerencse, hogy a csapat így is kupagyőztes lett, hiszen ha kikap, megnézhetnék magukat a zöld-fehérek visszamenőleg (ez létező szokás mifelénk) is.

A Fradi hét hazai meccsén 48 ezres nézőátlagot generált, hogy tele lett volna a Népstadion (akkor: 80 ezer néző) a döntőn, az biztos.

Mert a (rég)múlt itthoni kupafináléira zúdult a nép a pályákra, gondolok itt a Ferencváros (1928, 1937) és az Újpest (1929, 1939) végső sikert érő itthoni Közép-európai Kupa-mérkőzéseire. Ne feledjük, a két háború között a KK (ha úgy tetszik, Mitropa-kupa) volt az egyetlen, s ezért roppant rangos trófea Európában.

De hogy araszoljak napjaink felé, ott volt a Videoton Real Madrid elleni itthoni UEFA-kupa-döntője 1985-ben. A jegyigénylőknek (80-90 ezer) körülbelül fele lehetett csak ott a Sóstói Stadionban, pontos létszámot nem lehet tudni, a hivatalos nézőszám forrásonként változik 30 és 40 ezer között. Nem véletlenül, hiszen akkoriban még nem csupán a biztonsági megbízottak (jegyszedők, rendőrök) voltak figyelmetlenebbek, hanem a kerítések is hézagosabbak.

Tehát más idők, más szelek... Abban is, hogy ma már a kupadöntők körül a rend, a szervezettség az úr, megadva ezzel a finálé rangját, méltóságát. Amit méltányol a nép, hiszen 2019-ben a Groupama Arénában 19 487 néző figyelte a női Bajnokok Ligája utolsó meccsét. A hivatalos adatok szerint 4202 hely maradt üresen, nem feltétlenül az érdeklődés hiánya miatt, az UEFA jegyelosztási szisztémája ki tudja, milyen normákat rögzít, például az üres helyekről.

Ami a mai Európa-liga-döntőt illeti, a Puskás Aréna 68 976 hellyel várja a Romára és a Sevillára kíváncsiakat, de az adat itt is a hivatalos. Ennél azonban fontosabb, hogy a női BL-ben győztes Lyonban remeklő Marozsán Dzsenifer, a 2020-as Bayern München-Sevilla európai Szuperkupa (2-1) és a 2021-es Európa-bajnokság négy mérkőzése után Európa-liga-döntőt csodálhatunk meg a Puskás Arénában.

Én pedig a jövőre is kiterjesztem képzelgésemet, s kimondom: jöjjön a Bajnokok Ligája-döntő!

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik