Kis gól is gól – az Arsenal nem cifrázta, de simán győzött az El-ben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.15. 18:48
null
Nacho Monreal indította be az Arsenal-góltermést (Fotó: AFP)
Az Arsenal könnyed játékkal 3–0-ra legyőzte idegenben a svéd Östersundot az Európa-ligában a legjobb 16 közé jutásért zajló párharc első mérkőzésén.

A város történetének legnagyobb mérkőzésére készültek Östersundban, a „Tél Városában”. A név találó, igaz, a múlt heti –19 fok helyett most – ahogy Graham Potter, a hazaiak trénere fogalmazott – „kellemes, tavaszi” –4 fok várta az Arsenalt.

A svéd együttes a selejtezőben búcsúztatta a Galatasarayt és a PAOK-ot is, a csoportkörben megelőzte a Herthát, és hazai pályán döntetlent játszott az Athletic Bilbaóval, joggal bízhatott tehát abban, hogy az „ágyúsokkal” is jó meccset tud játszani.

Arsene Wenger csapata persze hamar el akarta oszlatni a kételyeket, az első 15 perc 82 százalékában magánál tartotta a labdát, kisebb-nagyobb helyzetekkel riogatta a lelkes, nyolcezres szurkolósereget.

A két csapat közötti technikai különbség azonban nem jelenti azt, hogy a nagyobb csapatnak szemet kápráztató gólokkal kell legyőznie az esélytelenebbnek tartottat: Nacho Monreal találatát és a Henrih Mhitarjan által kiharcolt öngólt is nagy védelmi hiba előzte meg, némiképp komikus volt mindkét jelenet.

Talán a két kapott gól kellett ahhoz, hogy felébredjen téli álmából az Östersund, a félidő végéig egyre többet birtokolta a labdát, és David Ospinát is megdolgoztatta. Ekkor kifejezetten jól játszottak a hazaiak.

A fordulás után is teret engedett ellenfelének a Wenger-csapat, az 58. percben mégis a vendégek zárták le a főbb kérdéseket – mondani sem kell, Mesut Özil lövésébe is beleért egy védő és a kapus is, az eredmény azonban egy újabb gól.

A továbbiakban már csak annyit adtak ki magukból a londoniak, amennyit feltétlenül kellett, edzőgyakorlatnak is beillő támadásokat vezettek, majd némiképp a semmiből, majdnem szépített az Östersund: a 91. percben Tom Pettersson lőhetett tizenegyest, de a gyenge próbálkozást fogta Ospina.

Az Arsenal európai kupa kieséses szakaszát a 2005–2006-os szezonban kezdte legutóbb idegenbeli győzelemmel. Azt a sikert a Real Madrid otthonában aratta, a végállomás a BL döntője volt.

A visszavágót február 22-én játsszák, addig egyik csapat sem szerepel tétmeccsen – Angliában FA-kupafordulót rendeznek, amelyben már nem érdekeltek az „ágyúsok”, a svéd bajnokság pedig csak áprilisban kezdődik.

EURÓPA-LIGA
A LEGJOBB 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
ELSŐ MÉRKŐZÉS
Östersund (svéd)–Arsenal (angol) 0–3 (Monreal 13., Papagiannopoulos 24. – öngól, Özil 58.)

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik