BOROS MIKLÓS (összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre) 2020.11.26 20:55 Frissítve: 2020.11.27 00:52

Az AS Roma Kolozsváron, a Young Boys Szófiában nyert

Mínusz kettő fok és nagy köd – vagyis labdarúgásra nem épp ideális körülmények fogadták a csapatokat Kolozsváron, ahol jóval hatékonyabb második félidei játékával az AS Roma szerezte meg a három pontot a CFR vendégeként. A találkozó nem épp az öldöklő iramról marad emlékezetes, a kolozsváriak ugyanakkor érezhetően kihajtották magukat: Dan Petrescu magas letámadásra építő taktikája a tartalékos AS Romával szemben is erő feletti igénybevétel volt. A csoport másik meccsén a Young Boys a CSZKA Szófiát győzte le Bulgáriában.

Az első félidőben Pereira volt az egyik legaktívabb CFR-játékos (Fotó: Manases Sándor)

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
4. FORDULÓ
A-CSOPORT

CFR Cluj (Kolozsvár, romániai)–AS Roma (olasz) 0–2 (0–0)
Kolozsvár, zárt kapuk mögött. Vezette: H. Lechner
CFR: Balgradean – Susic, Manea, Burca, Camora – Djokovic, Itu (Chipciu, 51.) – M. Rondón, Paun (Carnat, 71.), M. Pereira – Debeljuh (Vojtus, 71.). Vezetőedző: Dan Petrescu
ROMA: Pau López – Juan Jesus, Cristante, Spinazzola (Mhitarjan, 64.) – Bruno Peres, Gonzalo Villar, A. Diawara (Milanese, 76.), Calafiori – Lorenzo Pellegrini (Veretout, a szünetben), Carles Pérez (Tripi, 84.) – Borja Mayoral (Dzeko, 64.). Vezetőedző: Paulo Fonseca
Gólszerző: Debeljuh (öngól, 49.), Veretout (67. – 11-esből)

A csoport másik mérkőzésén
CSZKA Szófia (bolgár)–Young Boys (svájci) 0–1 (Nsame 34.) 

ÖSSZEFOGLALÓ

Erősen tartalékos védelemmel és félgőzzel is könnyedén nyert Kolozsváron az AS Roma, a sérülések és a koronavírus által szintén megtizedelt CFR ellen. Az egyre sűrűsödő ködben lejátszott találkozót két rögzített szituáció döntötte el az olaszok javára.

Komoly helyzetek nélkül ment le az első félidő, a Roma többet birtokolta a labdát, de Borja Mayoral éles szögből a rövid sarokra lőtt labdáján kívül nem akadt gólszerzési lehetősége. A többnyire saját térfelét védő CFR kontrákra és pontrúgásokra várt, szintén kevés sikerrel, egyedül Gabriel Debeljuh fejese járt közel az olasz kapuhoz.

A második félidőben már bepattant Debeljuhról a labda, a gond csak ott volt, hogy a saját kapujába, Veretout bal oldali szabadrúgása után. A rómaiak minőségi cseréi végleg eldöntötték a mérkőzést, Dzeko és Mhitarjan összjátéka után az örmény csatár átesett a kolozsvári kapuson, Balgradeanon, s Veretout belőtte a büntetőt. Az egyre frusztráltabban játszó CFR a végén ugyan hosszabb ideig is eljutott a római kapu környékére, de igazán veszélyes lövés egy sem ment Pau López kapujára – így a találkozó végén a Roma már a továbbjutást ünnepelhette, a meccset végig jellemző visszafogottsággal (0–2).

 

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Roma 4 3 1 9–1 +8 10
2. Young Boys 4 2 1 1 6–3 +3   7
3. CFR Cluj 4 1 1 2 3–8 –5   4
4. CSZKA Szófia4130–6–6  1

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!

90+2. perc: Dzeko találja el a jobb könyökével Manea száját. Vétlen a mozdulat ezért egy sárga lappal megússza. 

90. perc: Négy perc a tervezett ráadás! 

Cristantét kell ápolni. Egyelőre 10 emberrel az AS Roma. 

84. perc: Az utolsó csere a rómaiaknál: Carles Pérez le, Filippo Tripi be. Egy 18 éves fiatalról van szó, a primavera együttes csapatkapitányáról. 

83. perc: Chipciu teszi vissza a labdát a 16-os bal csücskénél, második hullámban érkező Pereirának, aki estében életerős lövést küld a jobb alsó irányába, Pau López vetődik rá. 

80. perc: Bruno Peres foghatja a fejét. A primavera csapatból a koronavírus miatt felhívott Milanese ad nagyszerű ütempasszt az ötös előterében, balról érkező Peresnek, aki kapásból lő, de a kivetődő kapus mellett a kapu felett is elbombázza!  

76. perc: Diawara helyén Milanese.

74. perc: Camora jobbról beívelt szöglete után Vojtus fejel a röviden a védő szorításában, méterekkel elszáll a kapu fölött. 

72. perc: A reklamáló Petrescu is kap egyet a kispadon... 

72. perc: Camora kap is egy sárgát.

Egyre több a fault és a reklamálás a pályán. Kezdenek elszabadulni az indulatok. 

71. perc: Kettős csere a CFR-nél, Debeljuh helyett Vojtus, Paun helyett Carnat. 

67. perc: BENT VAN! Veretout belövi! A kapus jobbra dől, a labda középmagasan balra megy! 0–2

66. perc: Burca kap sárgát reklamálásért. 

66. perc: TIZENEGYES! Mhitarjan játszana össze Dzekóval, a bosnyák helyett az egyik ellenféltől kapja vissza a labdát, a kapusra vezeti, majd a kivetődő Balgradeanon átesve földre kerül. 

64. perc: Kettőt cserél a Roma: Spinazzola és Mayoral le, Mhitarjan és Dzeko be. 

59. perc: Jobbról jön középre a labda, Debeljuh nem tud a kapu irányába bólintani, de a fejéről pont a második hullámban érkező Paun elé kerül, egy pattanás után lő is a hazaiak hetese, de a labdát blokkolja az egyik római. 

56. perc: A Roma kontrázhat, Carles Pérez a felsprintelő Bruno Perest szöktetné, a brazil ziccerben törhet kapura, de túl hosszan indítja magát, két védő közbevetődik és szereli a 16-oson belül. 

S menet közben az UEFA honlapja korrigálta magát, már Debeljuh öngóljaként szerepel a rómaiak találata. Veretout bukott egy gólt a statisztikái közül... 

53. perc: Diawara szabálytalan Paunnal szemben, sárga. 

52. perc: Debeljuh lő 18 méterről, középről, Pau López magabiztosan fogja a labdát a jobb alsónál. Az első kaput eltaláló lövés a hazaiaktól. 

51. perc: Cserél a hazai csapat: Chipchiu be, Itu le! 

Az UEFA honlapja egyelőre Veretout-nak adja a gólt, de nem lennénk meglepve, ha ez nem maradna így... 

49. perc: Veretout nyesi középre erőből a 16-os bal csücskétől megítélt szabadrúgásból a labdát, középen Cristante és több másik római is elvégzi a szükséges „zavarórepülést”, a kapus nem jön ki, a menteni igyekvő védőn viszont megpattan a labda, és a kapu bal oldalában köt ki! 0–1. Utólag Debeljuh kapja meg a gólt, természetesen öngólként... 

48. perc: Bruno Peres jön előre, kényszerítőben kapja vissza a labdát, Pereira megáll, a brazil köszöni a lehetőséget éles szögből lő, Balgradean véd a rövidnél. 

46. perc: Megyünk tovább!

Szünetben cserélt a vendégcsapat: Pellegrini helyén Veretout folytatja. 

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

43. perc: Djokovic kap sárgát, miután lerántja Bruno Perest. 

39. perc: Pellegrini emeli be a labdát a védővonal mögé, Mayoral remek légstopot nyom neki jobb lábbal kinyúlva, majd egy igazítás után lő, de ez már kevésbé sikerül jól technikailag... eltöri, de annyira, hogy a kapuvonallal párhuzamosan gurul végig az ötösön. 

37. perc: Pellegrini harcias majd terül el a földön két kolozsvári szorításában. Paun kap sárgát a játékvezetőtől. 

Statisztikai gyorsjelentés a 35. percnél. A CFR 136 passzkísérletnél jár, ebből 95 volt jó (69 százalék). A Roma 256 próbálkozásból 217 pontos átadásnál jár (85 százalék). Ennek ellenére a helyzetek számában a kolozsváriak állnak jobban (három próbálkozásuk is volt, igaz, nem találták el a kaput).

35. perc: Itu kapja a meccs első sárga labdáját, hátulról rácsúszott Juan Jesusra. 

Fotó: Manases Sándor

32. perc: Diawara hozza ziccerbe a jobb szélen, a leshatárról kiugró Mayoralt, a spanyol kivárt, kisodródott, éles szögből azért lőtt, de Balgradean jól zárta a szöget és védeni tudott. Ez a meccs első védése! 

Szinte elsuhant mellettünk a mérkőzés első 30 perce! 

29. perc: Spinazzola beadása Pellegrinit keresné a 16-oson belül, de Burca simán kibólintja a labdát. 

26. perc: Rondón kap labdát a jobb szélen, befelé húz, lő, de pocsék a próbálkozás, kis híján bedobás lesz. Sikerül begyűjteni a túloldalon, Pereira gyűjti be, a 16-os bal csücskétől néhány méternyire úgy dönt, bead, középen Debeljuh marad üresen, fejel, ám a jobb alsó mellé. Ez legalább helyzet volt! 

24. perc: Most Calafiori Rondónt állítja meg szabálytalanul a 16-os jobb csücskénél. Paun erőből nyesi középre a szabadot, de a római védelem tisztázni tud... 

Rengeteg az apró hiba, a pontatlan passz, holott nincs egetverő iram. 

20. perc: Rondón faultolja le Calafiorit. Pellegrini ívelheti be a szabadrúgást, de ez sem veszélyes. 

Fotó: Manases Sándor

17. perc: Diawara szabálytalan Debeljuh ellenében. Manea szabadrúgása után nem alakul ki veszély. 

Az első 15 percben 74 százalékban birtokolta a labdát az AS Roma. Igaz, a hazai kapura még így sem tudott veszélyt jelenteni.

Óriási a köd a kolozsvári pályánál, az UEFA hivatalos honlapja szerint futballra már nem épp ideális, -2 Celsius-fokban zajlik a játék. 

10. perc: Juan Jesus próbálkozik meg egy jó 40 méteres előrevágott labdával, Pellegrini hiába veszi át a 16-os bal csücskénél, harsan a síp, lesről indult. Ennyit a helyzetről... 

A Kolozsvár egyelőre magasan letámadja az ellenfelét, ezzel próbálja zavarba hozni az ezer sebből vérző római védelmet. 

5. perc: Paun-Alexandru beívelését a védők kivágják, de a felszabadítás rövid, Pereira érkezik és lő 18 méterről, ám nem találja el Pau López kapuját. 

4. perc: Egyelőre mezőnyjátékkal telnek a percek, mindkét oldalon egy-egy keményebb belépővel megspékelve. 

A csapatok óriási ködben kezdtek, s emlékeztek meg Diego Maradonáról (Fotó: Manases Sándor)

A Roma egészen felforgatott védelemmel kezd a sok sérült, valamint a betegek miatt, a bekksor tengelyében például az elsődleges posztját illetően támadó középpályás Cristantével...

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés!

A mérkőzés előtt a 60 évesen elhunyt Diego Armando Maradonára emlékeztek a csapatok!

A csoport késő délutáni meccsén a Young Boys 1–0-ra megverte idegenben a CSZKA Szófiát. 

Köszöntjük olvasóinkat!

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

A CFR római vendégjátéka nem sikerült a legjobban kolozsvári szempontból (Fotó: AFP)

Az AS Roma a csoport éléről várhatja a kolozsvári összecsapást, a CFR pontegyenlőség mellett, ám a Young Boysétól rosszabb gólkülönbséggel a harmadik helyről kezdte a játéknapot

A két csapat első mérkőzése az Európa-liga aktuális kiírásában kiütéses olasz sikert hozott, Borja Mayoral duplázott, Henrih Mhitarjan, Ibanez, valamint Pedro is betalált, így 5–0 lett a meccs vége.

A két együttes 2008-ban és 2010-ben is egy kvartettben szerepelt a Bajnokok Ligájában. A négy meccsből kettőt az AS Roma nyert, egy döntetlen lett, míg 2008 szeptemberében az olasz fővárosban 2–1-es sikert ért el a Kolozsvár. Mindmáig ez az utolsó CFR-győzelem a rómaiak ellen.

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Roma 3 2 1 7–1 +6 7
2. Young Boys 3 1 1 1 5–3 +2 4
3. CFR Cluj 3 1 1 1 3–6 –3 4
4. CSZKA Szófia 3 1 2 0–5 –5 1

A-CSOPORT
1. FORDULÓ
Young Boys (svájci)–AS Roma (olasz) 1–2 (Nsame 14. – 11-esből, ill. Bruno Peres 69., Kumbulla 74.)
CSZKA Szófia (bolgár)–CFR Cluj (Kolozsvár, romániai) 0–2 (M. Rondón 53., Deac 74. – 11-esből)

2. FORDULÓ
AS Roma (olasz)–CSZKA Szófia (bolgár) 0–0
CFR Cluj (Kolozsvár, román)–Young Boys (svájci) 1–1 (Mário Rondón 62., ill. Fassnacht 69.)

3. FORDULÓ
AS Roma (olasz)–CFR Cluj (Kolozsvár, romániai) 5–0 (Mhitarjan 2., Ibanez 24., Borja Mayoral 34., 84., Pedro 89.)
Young Boys (svájci)–CSZKA Szófia (bolgár) 3–0 (Mambimbi 2., 32., Szulejmani 18.)

4. FORDULÓ
18.55: CSZKA Szófia (bolgár)–Young Boys (svájci)
21.00:
CFR Cluj (Kolozsvár, román)–AS Roma (olasz)

5. FORDULÓ
21.00: AS Roma (olasz)–Young Boys (svájci)
21.00: CFR Cluj (Kolozsvár, romániai)–CSZKA Szófia (bolgár)

6. FORDULÓ
18.55: Young Boys (svájci)–CFR Cluj (Kolozsvár, romániai)
18.55: CSZKA Szófia (bolgár)–AS Roma (olasz)

2021.09.16 23:28:02

Európa-liga DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. A »tisztes helytállás« ezúttal nem frázis, hanem valóság volt.

2021.09.16 16:51:45

Európa-liga CSELŐTEI MÁRK

A skótok már kettővel vezettek, majd négy gólt szerzett a Betis, mégis izgalmas lett a vége.

2021.09.16 17:10:01

Európa-liga NAGY ZSOLT (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Bátran és góllal kezdett Leverkusenben a magyar bajnok, de a hazaiak megfordították a mérkőzést.

2021.09.16 11:28:04

Európa-liga P. K.

Topligás klub ellen idegenben legutóbb az ETO tudott nyerni – 1991 óta ez csak a győrieknek jött össze.