Ekl: Zivzivadze a Köln ellen is megmutatná, hogyan kell gólt szerezni

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2022.08.13. 07:21
null
Budu Zivzivadze betartotta azt, amit az idény előtt ígért: gólokkal segíti a Mol Fehérvár FC-t (Fotó: Mol Fehérvár FC)
A moldovai Petrocubot két győzelemmel, 7–1-es összesítéssel búcsúztatta és a Köln elleni Európa-konferencialiga-rájátszásra készülhet a Mol Fehérvár, de a remek formában lévő Budu Zivzivadzéra és társaira a jövő csütörtöki, németországi mérkőzés előtt még a Ferencváros elleni rangadó is vár idehaza…

 

„Sok sikert kívánok a Fehérvárnak a folytatásban!” – a szimpatikus vesztest, a Petrocub edzőjét, Alexei Savinovot idéztük. A szakember elismerte, a Vidi teljesen megérdemelten jutott tovább – egyszerűen azért, mert jobb csapat.

„A Fehervár nagyon erős, remek játékosokat tudhat a soraiban, minden posztra van két azonos képességű futballistája, elég csak a két befejező csatárt, Kenan Kodrót és Budu Zivzivadzét említenem – dicsérte tovább a két győzelemmel, 7–1-es összesítéssel továbblépő piros-kékeket Alexei Savinov. – Taktikusan játszó ellenféllel találtuk szembe magunkat, az ötgólos magyarországi vereség után legalább a visszavágót szerettük volna megnyerni, sajnos nem sikerült. Ha a magyar együttes a Köln elleni rájátszásban is hasonlóan agresszív támadójátékkal rukkol ki, mint ellenünk, jó eséllyel lép pályára.”

A Zimbru Stadionban elért 2–1-es győzelmet követően a Vidi nem búcsúzott el azonnal Chisinautól – csakúgy, mint az előző körben, a Qabala elleni párharc után, mivel a mérkőzést követő éjszakát még kint töltötte. A molfehervarfc.hu beszámolója szerint péntek délelőtt az előző esti találkozó helyszínén edzett az együttes, a szakmai stáb két részre osztotta a keretet: a kezdőként bevetett játékosok regenerációs gyakorlatokat végeztek, míg a cserék egy intenzívebb, mintegy hatvanperces labdás edzésen vettek részt. A csapatebédnél természetesen már együtt volt a teljes társaság, amely nem sokkal később a repülőtér felé vette az irányt – a különgép magyar idő szerint 14 órakor emelkedett a magasba, egy és negyedórával később pedig már földet is ért Ferihegyen.

Próbálták elnyomni a Petrocub hátvédei Budu Zivzivadzét, azonban a fehérváriak támadója akkor is megpróbálta kapura küldeni a labdát, amikor éppen szabálytalankodtak ellene (Fotó: Mol Fehérvár)
Próbálták elnyomni a Petrocub hátvédei Budu Zivzivadzét, azonban a fehérváriak támadója akkor is megpróbálta kapura küldeni a labdát, amikor éppen szabálytalankodtak ellene (Fotó: Mol Fehérvár)

 

„Sokat jelent nekem a csütörtök esti meccs – mondta a landolást követően Budu Zivzivadze, aki kellemes emlékeket őriz Chisinauról, hiszen mindkét fehérvári gól az ő nevéhez fűződött. – Ez volt az első duplám a Fehérvár játékosaként, mondanom sem kell, mennyire örülök neki. Remélem, az első alkalom nem az utolsó volt, szeretnék gyakrabban egy mérkőzésen többször is a kapuba találni. Ebben azért is bízom, mert sok segítséget kapok a társaktól, jó csapat tagja lehetek. Ez a Petrocub ellen is bizonyítást nyert, a védelmünk jól zárt, míg a támadójátékunk hatékony volt. Megérdemelten nyertük meg a moldovai összecsapást is. Péntek reggel viszont úgy keltünk fel, hogy ami csütörtökön történt, már a múlt. Vasárnap újabb jelentős erőpróba, a Ferencváros elleni rangadó vár ránk, aligha kell részleteznem, milyen nehéz meccs elé nézünk. Rá négy napra egy még nehezebb, hiszen a Köln elleni rájátszás következik. No de senki se sajnáljon minket, ezek azok a mérkőzések, amelyeket minden futballista vár.”

 

EMLÉKEZTETŐ
EKL, 3. SELEJTEZŐKÖR, VISSZAVÁGÓ
PETROCUB HINCESTI (moldovai)–MOL FEHÉRVÁR FC 1–2 (1–2)

Chisinau, 3000 néző
Vezette: Jérome Brisard (francia)
Gólszerző: Sandu (11-esből, 33.), ill. Zivzivadze (31., 40.)
Továbbjutott: a Mol Fehérvár, 7−1-gyel

Székesfehérváron mindenesetre már most büszkék lehetnek: az Európa-konferencialiga idei selejtezősorozatában csak a Slavia Praha és a KF Ballkani szerzett eddig több gólt, mint a Vidi. Míg a cseh és a koszovói gárda 14-14 találatnál jár, a piros-kékek tizenkettőig jutottak – csakúgy, mint a holland Alkmaar. A tucatnyi gólból Budu Zivzivadze egymaga ötöt jegyez, amivel nemcsak a házi, hanem az Ekl képzeletbeli góllövőlistáját is vezeti – a történeti hűség kedvéért tegyük hozzá, hogy az Arisz jamaicai támadójával, Andre Grayjel és a DAC ­montenegrói csatárával, Nikola Krsztoviccsal holtversenyben.

Jevhen Makarenkónak (fehérben) sem volt könnyű dolga, a középpályásra odafigyeltek a moldovai csapat játékosai (Fotó: Mol Fehérvár)
Jevhen Makarenkónak (fehérben) sem volt könnyű dolga, a középpályásra odafigyeltek a moldovai csapat játékosai (Fotó: Mol Fehérvár)

 

„Ha a bajnokikat is ideveszem, az idénybeli hat tétmeccsen hat gólt szereztem, ez még annál is több, mint amiben előzetesen reménykedtem  – árulta el a 28 éves csatár. – A z elmúlt hetekben keményen dolgoztam azért, hogy jó formában legyek, talán mondhatom, megérdemeltem, hogy ennyiszer eredményes legyek. Nem titok, szeretném vasárnap ott folytatni, ahol csütörtökön abbahagytam, jóllehet tisztában vagyok azzal, hogy az FTC erősebb csapat a Petrocubnál. A Kölnről nem is szólva.Ráadásul mindkét mérkőzést idegenben játsszuk, minden bizonnyal telt ház előtt. Sebaj, az csak feldob egy futballistát, ha úgy futhat ki a pályára, hogy a nézőtér zsúfolásig tele van. A Fradi ellen is úgy megyünk majd fel a játéktérre, hogy nyerni akarunk, az utolsó leheletünkig küzdünk a győzelemért! Nagy meccs lesz, az biztos, a Ferencvárosnak legalább annyira fontos a három pont, mint nekünk.”

Pihenésre nincs idő, Michael Boris szombat délután már edzést tart Sóstón. Nem mintha ez a labdarúgók ellenére lenne, hiszen – ahogy arról Budu Zivzivadze is beszélt – két olyan mérkőzés következik, amely előtt senkit sem kell noszogatni.

„Minden meccsen győzni akarunk!  – szögezte le a 13-szoros grúz válogatott támadó. – Az megeshet, hogy a végén nem mi nyerünk, de annyit ígérhetek, mindent megteszünk a sikerért! Igen, még a Köln ellen is. Tudjuk, persze, hogy a világ egyik legerősebb bajnokságában, a Bundesligában szereplő csapat ellen nem mi vagyunk a párharc favoritjai, ám a futballban az a szép, hogy a végeredmény nem a papírforma alapján dől el, hanem a pályán. Márpedig ott bármi megtörténhet...”

 

Nemcsak támadásban, hanem a védéseket tekintve is jó volt a Mol Fehérvár FC: az egyszeres szerb válogatott Emil Rockov az első tétmeccsén kapott lehetőséget ebben az idényben – kijelenthető, hogy a bizalmat meghálálta. A mérkőzés elején mindjárt bravúrral vétette észre magát, és a későbbiekben több szép védéssel bizonyította, hogy megfelelő helyettese az első számú kapusnak, Kovács Dánielnek.

„Jól éreztem magam a pályán, boldog voltam, hogy lehetőséget kaptam a mérkőzésen – olvasható a kapus rövid értékelése a molfehervarfc.hu oldalon. – Okosan játszottunk, a fejünkben tartva, hogy sűrű a menetrend és sok meccs van előttünk, de komolyan vettük ezt a találkozót is, mindenképpen meg akartuk szerezni a győzelmet. Boldog vagyok, hogy kettős sikerrel sikerült továbbjutnunk. Keményen folytatjuk a felkészülést! Örülünk neki, hogy nagy mérkőzések várnak ránk a Ferencváros, majd a Köln ellen, az ilyen meccsekért éri meg igazán focizni.”

 

Jasir Asanit (pirosban) nem tudták tartani a Molde védői – a Kisvárda szélsője két gólt szerzett (Fotó: Kovács Péter)
Jasir Asanit (pirosban) nem tudták tartani a Molde védői – a Kisvárda szélsője két gólt szerzett (Fotó: Kovács Péter)

Jasir Asani megérezte, hogy a norvég sztárcsapat sem verhetetlen

A Kisvárda négy nemzetközi porondon született góljából hármat szerző Jasir Asani szinte egymaga tette nyílttá a Molde elleni, 0–3-ról induló visszavágót.

Négyből három mérkőzését megnyerte az Európa-konferencia­liga selejtezőjében a nemzetközi kupaporondon abszolút újonc Kisvárda Master Good, amely tehát cseppet sem vallott szégyent. A csapat a selejtező második fordulójában kettős győzelemmel (1–0, 1–0) búcsúztatta a kazah Kajrat Almatit, majd a norvég Molde FK ellen, a harmadik körben ugyan kiesett, de az idegenben 3–0-ra elveszített első mérkőzést követően a csütörtöki visszavágót teljesen nyílttá tudta tenni.

EMLÉKEZTETŐ
EKL, 3. SELEJTEZŐKÖR, VISSZAVÁGÓ
KISVÁRDA MASTER GOOD–MOLDE (norvég) 2–1 (2–0)

Kisvárda, 2548 néző
Vezette: Alain Durieux (luxemburgi)
Gólszerző: Asani (14., 29.), ill. Mannsverk (69.)
Továbbjutott: a Molde, 4−2-vel

A 29. és a 68. perc között csupán egy találatra volt attól a Kisvárda, hogy kiharcolja a hosszabbítást, és bár ebben a szűk negyven percben nem sorjáztak a hazai helyzetek, a játékban benne volt, hogy betalál még egyszer a magyar ezüstérmes. Aztán jött a norvégok titánja, a ­húszéves Sivert ­Mannsverk, aki néhány hónapon belül másodszor szerzett létfontosságú gólt csapatának: májusban az ő találatával nyerte meg a Molde a kupadöntőt 1–0-ra a Bodö/Glimt ellen, most pedig a szépítő góljával (2–1) lezárta a párharc érdemi részét, és a Molde készülhet a rájátszásra. Ugyanakkor a tizenkilenc előző tétmeccséből tizenhetet megnyerő és kettőt döntetlenre adó norvég klub hosszú veretlenségi sorozatát a Kisvárda tudta lezárni.

Ha van a Kisvárdában olyan játékos, aki sokat profitált a nemzetközi kupaporondon történtekből, az kétségtelenül Jasir Asani – ő a csapat négy Európa-konferencialiga-góljából hármat szerzett, kettőt csütörtök este a Molde ellen. A Kisvárda Master Good Európa-konferencialiga-selejtezős mérkőzésein a következő eredmények születtek: 2. forduló, július 21.: Kajrat Almati (kazah)–Kisvárda 0–1, gólszerző: Asani; július 28.: Kisvárda–Kajrat Almati 1–0, gólszerző: Mesanovic; 3. forduló, augusztus 4.: Molde FK (norvég)–Kisvárda 3–0; augusztus 11.: Kisvárda–Molde FK 2–1, gólszerző: Asani (2).

„A nemzetközi klubfutballban most először dupláztam, de jobban örültem volna, ha nem én szerzem a gólokat, de továbbjutunk – mondta a 27 éves Jasir Asani. – Ezzel együtt boldog vagyok amiatt is, hogy két gólt tudtam szerezni, főleg, hogy a meccs előtt megéreztem, hogy ezen a mérkőzésen eredményes lehetek. A visszavágót megelőzően nagyon jól dolgozott a csapat. amely fel volt arra készülve, hogy bejusson a következő körbe is. Ez végül nem történt meg, de a futballban olykor nagy szerepe van a szerencsének, azzal pedig hadilábon álltunk ebben a párharcban.”

Az albán, de északmacedón állampolgársággal is rendelkező szélső utolsó mondatával arra is utalhatott, hogy a kinti mérkőzésen lesgóllal jutott vezetéshez a második félidő derekán a Molde.
„Nem tudjuk már meg, mi történt volna, ha azt a gólt nem adják meg – elmélkedett Jasir Asani. – Azon a mérkőzésen sem nyújtottunk rossz teljesítményt, a visszavágón viszont kifejezetten jól futballoztunk, többet érdemeltünk volna. A futball ilyen, el kell felejteni, ami a múltban történt, előre kell tekinteni.”

Abból azonban mégiscsak erőt meríthet a Kisvárda, hogy remek mérleggel zárta az Ekl-szereplését: talán fura lesz ezek után, hogy nem heti kettő, hanem csak egy meccsre kell felkészülnie a csapatnak.
„Ugyan a terhelés csökken, szívesen vennénk, ha tovább nyújtottuk volna szereplésünket a nemzetközi porondon – mondta még a gólerős kisvárdai szélső. – A meccsnél nincs jobb edzés, azt hiszem, az eddigiek során is kiderült, hogy bírtuk a tempót, a két bajnoki mellett négy nemzetközi meccset is játszottunk július huszonegyedike óta. Lehet, most még kicsit fáradtabbak vagyunk, de később nagy haszna lehet ennek az időszaknak. Nincs más hátra, mint a bajnoki és a honi ­kupameccsekre koncentrálni, elsőként arra, hogy vasárnap a Puskás Akadémia ellen is győzni tudjunk.”    (B. T.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik