Ekl: Talán egy könnycsepp ki is csordult a szememből – Alekszandar Pesics

BORBOLA BENCE (Vilnius)BORBOLA BENCE (Vilnius)
Vágólapra másolva!
2023.08.25. 09:56
null
Alekszandar Pesics (balra) nehéz időszakot hagyott maga mögött (Fotó: fradi.hu)
Pályafutása legbalszerencsésebb és leghosszabb sérülésén van túl a Ferencváros nyári igazolása, Alekszandar Pesics, akinek első felkészülési meccsén kiugrott a helyéről a válla. A szerb csatár az Európa-konferencialigában – a Zalgiris elleni 4–0 alkalmával – mutatkozott be a Fradiban, hat perc kellett első góljához.

– Ez ám a bemutatkozás! Mire gondolt a gól pillanatában?
– Nehéz szavakba önteni... – felelte lapunknak adott interjújában Alekszandar Pesics, a Ferencváros szerb csatára, aki a Zalgiris Vilnius ellen 4–0-ra megnyert Európa-konferencialiga mérkőzésen a 69. percben állt be, hat perccel később első ferencvárosi tétmérkőzésén máris megszerezte első gólját. – Talán az futott át az agyamon, hogy ezért a találatért valóban megszenvedtem.

– Jól láttuk, hogy miközben a társai ölelgették, elérzékenyült?
– Nem szeretek sírni, de közel jártam hozzá. Talán egy könnycsepp ki is csordult a szememből. Új klubban az első meccsen gólt szerezni mindig nagy dolog, ám ez a találat a sérülésem miatt többet jelentett szimpla debütálásnál. Nehéz lenne tagadni, nagyon boldog voltam.

ELSŐ KOMOLY SÉRÜLÉSE VOLT EZ KARRIERJE SORÁN

– Emlékszik a sérülésére? Az ausztriai edzőtáborban rögtön az első tesztmeccsén üvöltve jött le a pályáról.
– Rendkívül balszerencsés esés volt. Ezerszer lepörgöttem magamban, miként alakul a sorsom, ha akkor nem ugrom fel fejelni, vagy ha csak más testhelyzetben ugrom fel... De végül is már mindegy. Talán így kellett történnie. Komoly fájdalmaim voltak, öt napja edzettem együtt új csapatommal, amikor kiugrott a vállam. Ráadásul elsőre nem lehetett tudni, mekkora a baj.

– A kihagyást mentálisan viselte meg leginkább?
– Első igazán komoly sérülésem pályafutásom során, így nem volt tapasztalatom benne, mit is jelent ilyen hosszú időre, hetekre, hónapokra kidőlni a sorból. De úgy gondolom, jól kezeltem a helyzetet, fejben erős maradtam, és óriási hálával tartozom a klub orvosi-, és rehabilitációs stábjának, a szó jó értelmében őrültként dolgoztak velem... Az elmúlt két hónapban elképesztő keményen melóztunk, reggel nyolckor már kint voltam a Népligetben, kettőig meg sem álltam. Konditeremben erősítettünk, különböző gyakorlatokat végeztünk, hogy minél hamarabb visszatérhessek. Lám, meg lett az eredménye.

TÍZ ORSZÁGBAN FUTBALLOZOTT, ISZTAMBULBAN VOLT A LEGJOBB

– Hány országban futballozott?
– Jó kérdés. Talán tíz...

– Igen, annyi. Szerbián kívül megfordult Franciaországban, Olaszországban, Krétán, Moldovában, Szaúd-Arábiában, Dél-Koreában, Izraelben, Törökországban, és most Magyarországon. Miért váltott ennyiszer?
– Az okosak azt mondják, ha az ember csatárt játszik, és jó szezonja van, megfelelő ajánlat esetén nyomban álljon tovább. Szerencsésnek mondhatom magamat, valahogy mindig jól alakultak a dolgaim. Sok helyen hamar beilleszkedtem, jöttek a gólok, sorra rugdostam őket, nyaranta pedig jöttek az ajánlatok, a megkeresések. Szerencsés vagyok, hogy ennyi helyen, ennyi országban futballozhattam.

– Hol szeretett a legjobban? Mármint élni, nem futballozni...
– Nehéz kérdés. Hadd gondolkodjam. Isztambulban.

– Miért éppen az? Nem volt túl zsúfolt?
– Kedveltem a kultúrát, az ottani embereket, az időjárást. A Karagümrük játékosa voltam, Isztambul nyugodt kerületében laktunk, a játék is jól ment, harmincegy meccsen tizennégy gólt lőttem. De Törökország után rögtön Olaszország következik. Ott tanultam meg, hogyan kell élni, jókat enni, odafigyelni az öltözködésre.

– Na és Budapest hogy tetszik?
– Az igazat megvallva, az első két hónapban nem sokat láttam belőle. Reggel kimentem a Népligetbe, rögtön belevágtunk az erősítésbe, különböző kezelésekbe, délután pedig örültem, ha otthon lehettem, és pihenhettem, szusszanhattam egyet. A családom is velem költözött, mondogatták is, mikor nézünk már szét kicsit?! Az utóbbi két-három hétben kezdtük el feltérképzeni a várost, máris mondhatom, szeretünk itt élni. A budai oldalon lakunk, szeretjük a zöldet, a parkokat, ahol nagyokat lehet sétálni. Budapest nagyszerű hely, teli élettel, a Fradi pedig tökéletes hely, hogy újra fontos gólokat szerezzek.

A FRADI-SZURKOLÓK ELŐTT IS SZERETNE GÓLOKAT LŐNI

– A Zalgiris Vilnius ellen négy nullára nyertek, ráadásul idegenben. Nehezebb meccsre számítottak?
– Tudtuk, hogy a miénk a jobb csapat, csak hát ezt a pályán be is kell bizonyítani. Ráadásul műfüves talajon kellett helyt állni, ami ugye azért mindig más. A kispadon kezdtem a találkozót, teljes mérkőzést még nem is tudnék végigjátszani, az erőnlétemnek vissza kell térnie, de már a meccs elején éreztem, láttam, hogy jó formában vagyunk, öt perc alatt két helyzetet is kialakítottunk. Aztán viszonylag gyorsan jött is az első gól.

– A második félidőben pedig a második, a harmadik és a negyedik.
– Csodás érzés volt a lefújást követően ünnepelni. Idegenben mutatkoztam be a Ferencvárosban, alig várom, hogy minél hamarabb, akár már a jövő heti budapesti visszavágón saját közönségünk előtt is debütálhassak.

– Második meccsén meglesz a második Pesics-gól is?
– Rajtam nem múlik. Mindent megteszek érte!

A MECCS ÖSSZEFOGLALÓJA (Pesics gólja 4:20-tól)

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
PLAYOFF
ELSŐ MÉRKŐZÉS
ZALGIRIS (litván)–FERENCVÁROSI TC
0–4 (0–1)
Vilnius,
LFF Stadion, 2500 néző. Vezette: Sztojcsevszki (északmacedón)
Vilnius: Gertmonas – Pavelic (Bopesu, 66.), Hnid, Vucur, Mamic – Novikovas (D. Kazlauskas, 72.), Gorobsov, Kendis, Milicskovics (Karasima, a szünetben) – Golubickas, Antal (Vaca, 45+1.). Vezetőedző: Vlagyimir Cseburin
FTC:Dibusz – Makreckis, S. Mmaee, I. Cissé, Civic – Sigér, Abu Fani (Ben Romdan, 81.) – Adama Traoré (Owusu, 88.), Zachariassen (Esiti, 70.), Marquinhos (Nguen, 70.) – Varga Barnabás (Pesics, 69.).Vezetőedző: Máté Csaba
Gólszerző: Adama Traoré (17., 83.), Varga Barnabás (66. – 11-esből), Pesics (75.)
Kiállítva:
Gorobsov (64.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik