BORSOS LÁSZLÓ
2023.06.07 10:16 Frissítve: 2023.06.07 15:06

Ekl: a Fiorentina és a West Ham is történelmet akar írni Prágában

A Serie A nyolcadikjaként végző Fiorentina, illetve a Premier League-ben tizennegyedikként záró West Ham szerda esti összecsapásának tétje a pénzdíj, a sportszakmai presztízs és dicsőség mellett az Európa-liga-csoportkörös szereplés.

 

Túl sokszor nem találkozhatnak majd a pályán egymással, de főszereplők lehetnek a Konferencialiga-döntőben: a Fiorentina támadója, Arthur Cabral és a West Ham United csatára, Michail Antonio sokat tehet azért, hogy a szurkolók jó meccset láthassanak szerda este Prágában (Fotó: NS-Montázs)

 

 
A karaván halad – Thury Gábor jegyzete

A harmadik számú európai kupasorozat történetének második döntőjét szerda este a prágai Fortuna Arenában rendezik, két jegyzett, ugyanakkor a nemzetközi porondon a helyét a következő idényre mindeddig biztossá nem tevő együttes feszül egymásnak: míg a Fiorentina a Serie A nyolcadik helyezettjeként és a Coppa Italia döntőjének veszteseként éppen csak lemaradt az Ekl-, illetve El-indulásról, a Premier League-ben a kiesés rémétől fenyegetett West Hamnek szinte esélye sem volt odaférkőzni a tabellán az első hétbe, és az FA-kupában is már az 5. fordulóban kizúgott.

Az összecsapás tétje tehát óriási, hiszen a cím a dicsőség, a pénzbeli díjazás és a sportszakmai presztízs mellett Európa-liga-főtáblás indulást ér. Motiváltságból aligha lesz hiány a találkozón, mindkét klub évtizedek óta szomjazik a sikerre. A Fiorentina 62, míg a West Ham 58 esztendő után nyerhet újra európai kupatrófeát: a firenzeiek az 1960–1961-es idényben hódították el a Kupagyőztesek Európa-kupáját (KEK), a kelet-londoniak ugyancsak a KEK-ben, az 1964–1965-ös kiírásban értek a csúcsra.

Ami a játékoskereteket illeti, mindkét oldal szinte a legerősebb csapatával állhat fel szerdán. A West Hamnél a fontosabb labdarúgók közül egyedül a tizenegyszeres olasz válogatott Gianluca Scamacca hiányzik, míg a Fiorentinánál nincs hiányzó, a keddi edzésen különmunkát végző Gaetano Castrovilli minden bizonnyal rendelkezésre áll. Mivel mindkét csapat a 4–2–3–1-es felállást preferálja, nagy valószínűséggel az olasz és az angol gárda is ehhez nyúl, így egyéb taktikai húzásokkal, személyi változtatásokkal lephetik meg egymást a vezetőedzők. A firenzeiek mestere, Vincenzo Italiano gyaníthatóan képességeit próbára tevő taktikai csatára számít, nagy tisztelője ugyanis a rivális menedzserének.

„A sorozat egyik legerősebb csapatával csapunk össze, amelynek nagyszerű trénere van, Angliában az egyik legismertebb, úgy is mondhatnám, az egyik legjobb – dicsérte David Moyest a lilák vezetőedzője, Vincenzo Italiano az Evening Standard hasábjain. – Jó képességű játékosok alkotják a West Hamet, az angol együttesekre jellemzően olyan szöglet-, illetve szabadrúgásai vannak, amelyek biztosan sok veszélyt jelentenek ránk nézve. Maximális figyelemre és tiszteletre lesz szükségünk a döntőben, elképesztően összeszedetten kell játszanunk, máskülönben nagy bajba kerülhetünk.”

Noha az évadban nem brillírozott, a West Ham támadósora rendkívül jó nevekből áll: a két szélen az angol válogatott Jarrod Bowen és az algériai nemzeti csapat egyik legjobbjaként ismert Szaid Benrahma száguldozhat, a tízes posztján a brazil válogatott Lucas Paquetá szabhat fazont az akcióknak, elöl pedig Michail Antonio rohamozhat. Nemcsak az Ekl-trófeáról, hanem a sorozat gólkirályáról is dönthet a szerdai összecsapás, hiszen utóbbi támadó hatgólos, míg a firenzeieket erősítő Arthur Cabral (a bázeli Zeki Amdounival holtversenyben) héttel áll az élen (az olaszoknál futballozó Luka Jovicsnak szintén hat találat áll a neve mellett).

„Nagyszerű csapatunk van, tele nemzetközi szintű játékossal – idézi az Evening Standard David Moyest, aki az első skót edző lehet Sir Alex Ferguson óta, aki nemzetközi kupát nyer együttesével. – Ha bárki azt mondja, a Premier League hetedik helyén végzünk, bejutunk egy európai kupasorozat elődöntőjébe, majd egy évvel később döntőt játszhatunk az Ekl-ben, kizártnak tartották volna. Sok jó történt velünk, kívánom, hogy ez még sokáig így legyen. Különleges nekünk, hogy a finálé résztvevői lehetünk, igyekszünk újabb szép pillanatokkal megörvendeztetni a drukkereket.”

 Mauro Zárate: A jobb támadósor dönti el a finálét
Mauro Zárate játszott a Fiorentinában és a West Ham Unitedben is, a Radio Bruno Toscana munkatársa pedig felkereste, hogy mondja el, mire számít a két csapat szerdai Konferencialiga-döntőjében, s a jelenleg a Serie B-s Cosenzát erősítő 36 éves játékos a következőképpen elemezte az esélyeket: „Mindenekelőtt nagyszerű finálét várok, mert mindkét csapatnak rendkívül sokat jelentene a nemzetközi siker. A West Ham nem úgy szerepelt a Premier League-ben, ahogyan elvárható lett volna a keret erőssége alapján, ugyanakkor a szurkolói szenzációsak idegenben, és rendre olyan atmoszférát teremtenek, mintha a csapat hazai pályán játszana.”
Az argentin játékos kiemelte, bízik benne, hogy nem lesz gól nélküli a finálé: „Ez a két együttes szerezte a legtöbb gólt a Konferencialigában, és szerintem ezúttal a jobb támadósor dönti el a mérkőzés kimenetelét. Egy árnyalattal jobbnak érzem az olasz klub csatárait, különösen Luka Jovics játéka tetszik, mert ő olyan labdarúgó, akinek csak a megfelelő pillanat kell, hogy robbantson. Arthur Cabral és Nico González is kiválóan játszik, és úgy érzem, hogy honfitársam lesz az, aki megszerzi a győztes gólt.”
Mauro Zárate a West Ham támadószekciójáról is elmondta a véleményét, szerinte érzékeny veszteség a londoniaknak a térdsérüléssel bajlódó Gianluca Scamacca hiánya. „Michail Antonio kiszoríthatatlan, akkor is, ha új csatárok érkeznek. Ő egy »szörny«, életveszélyes játékos.”
GY. B
.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
DÖNTŐ
21.00:
Fiorentina (olasz)–West Ham United (angol), Prága (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

2023.09.22 18:06:07

Európa-liga nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az orosz Sztanyiszlav Csercseszov ritkán kapta fel a vizet...

2023.09.21 19:54:17

Európa-liga nemzetisport.hu

Az egész meccsen nagy fölényben játszottak a londoniak, de keményen meg kellett küzdeniük a győzelemért.

2023.09.21 08:32:12

Európa-liga nemzetisport.hu

Bár a Csukaricski szerzett vezetést, már az első félidő hajrájában fordított az FTC.

2023.09.21 15:11:09

Európa-liga nemzetisport.hu

Darwin Núnez, Luis Díaz és Mohamed Szalah is góllal vette ki a részét a sikerből.