THURY GÁBOR
2023.06.06 23:22 Frissítve: 2023.06.06 23:22

A karaván halad – Thury Gábor jegyzete


Noha nem élcsapatokról van szó – a West Ham United a 14., a Fiorentina a 8. helyen végzett hazája bajnokságában –, két patinás klub feszül egymásnak a labdarúgó Európa-konferencialiga döntőjében Prágában. Tény, a kupasorozat két leggólerősebb csapata került össze, a múltban is volt mire büszkének lenniük, a britek 1965-ben KEK-et nyertek, az 1976-os fináléban pedig az Anderlechttel szemben maradtak alul, a firenzeiek 1961-ben lettek KEK-győztesek, rá egy évre az Atlético Madrid jobbnak bizonyult a fináléban, 1990-ben pedig a Juventus happolta el előlük az UEFA-kupát.

Lehet azon vitatkozni, hogy a 2021–2022-es évadban bemutatkozó, presztízsében harmadiknak rangsorolt kupasorozat mennyire népszerű, ám valószínűsíthetően tízezrek izgulják végig kivetítőn a firenzei Artemio Franchi Stadionban, mivel a lilák vezetősége úgy döntött, a létesítmény kinyitja kapuit. Még az is előfordulhat, többen lesznek, mint a 19 ezer néző befogadására alkalmas prágai Fortuna Are­nában. A példa közeli: az Európa-liga-döntőt, a Puskás Arénában rendezett Sevilla–Roma találkozót a Stadio Olimpicóban is majdnem telt ház nézte meg. S még valamit az esemény presztízséről: az edzői karrierje során öt nemzetközi kupagyőzelemig jutó José Mourinho esetében sem jegyzi meg senki, hogy az ötödik az AS Romával megnyert 2022-es Ekl...
 
Az UEFA szándéka eredetileg az volt, hogy az alacsonyabban rangsorolt országok csapatai is bekapcsolódjanak a nemzetközi vérkeringésbe – a szándék dicséretes –, ám a tavalyi (Roma–Feyenoord) és az idei (West Ham–Fiorentina) döntő résztvevőinek példája azt mutatja, az erősebb kutya itt is... Továbbá egy nem mellékes szempont: a Kupagyőztesek Európa-kupája (KEK) megszűnése után ebbe a sorozatba neveznek a nemzeti kupagyőztesek – amelyek 2021-ig jobb híján az Európa-ligában kaptak lehetőséget. S még valami: az Ekl győztese eggyel magasabb szinten folytatja a következő évadban, azaz az El csoportkörében. A piac tehát szélesedik, mondjuk, a megnövekedett mérkőzésszám púp a futballisták hátán, ám a legfontosabb, hogy a karaván halad.
S egy angol–olasz fináléból még jó meccs is kerekedhet. 

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2023.10.02 00:13:08

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A minap egyszer az jutott eszembe, milyen csodálatos lenne, ha egyszer csak betoppannál a »mackós«-ra, hogy újra itt vagy, csak egy félreértés volt ez az egész. Elképzeltem, hogy odaszaladok, és újra megölellek és megölelsz. Micsoda boldogság lenne. Aztán arra gondoltam, hogy de hiszen éppen ez vár ránk egyszer.

2023.10.01 15:42:42

Minden más foci nemzetisport.hu

Csak egyetlen gólt láthattak a nézők, a hazai támadásokban nem volt elég veszély.

2023.09.30 20:10:46

Minden más foci nemzetisport.hu

Kevés volt Stefanescu bombagólja Hagiék ellen, csereként állt be a kis Rivaldo, illetve Kecskés Ákos és Varga Roland is.

2023.09.30 14:44:48

Minden más foci nemzetisport.hu

Az észak-bácskaiak csütörtökön a görög Olympiakoszt fogadják a TSC Arénában.