A 32 között a címvédő, a Newcastle és a Napoli is

Vágólapra másolva!
2012.11.22. 23:06
null
A Liverpool a végén bukta el a biztos továbbjutást (Fotók: Reuters)<br />
Az Európa-liga csoportkörének 5. fordulójában a Fenerbahce 1–0-ra nyert az Olympique Marseille otthonában, ezzel az utolsó forduló eredményétől függetlenül továbbjutott. A Hajnal Tamást egy félidőn át soraiban tudó VfB Stuttgart kiütötte a Steaua Bucuresti-et, a németek azonban még nem jutottak tovább csoportjukból. A Feneren kívül a 32 között érezheti viszont magát a címvédő Atlético Madrid, a Viktoria Plzen, a Borussia Mönchengladbach, a Newcastle, a Bordeaux, a Dnipro és a Napoli.

 

A-CSOPORT

LIVERPOOL–YOUNG BOYS

Az A jelű négyesben délután kiharcolta a továbbjutást az orosz Anzsi Mahacskala, megverve az Udinesét, a második helyért pedig két hatpontos csapat csapott össze egymással. Az angolok meglehetősen tartalékosan álltak fel (lásd a Joe Cole, Jonjo Shelvey, Uszama Asszaidi, erősen kísérleti támadótriót), meglehet, ezért is kezdtek jobban a svájciak, de a középcsatár, Shelvey a 33. percben szép fejessel megszerezte a vezetést a 'Poolnak.

A szünet után a szemfüles Raúl Bobadilla egyenlített, a 72. percben azonban az egy asszisztot már jegyző Joe Cole ismét a „vörösöket" juttatta vezetéshez – a csereként beálló Steven Gerrard pompás passzából. A vendégek azonban ismét felálltak: a 88. percben Elszad Zverotics meglőtte élete bombagólját, amely egy pontot ért.

No és továbbjutási reményeket: a Liverpool Udinébe látogat (az olaszok kiestek volna, ha nem döntetlen születik az Anfield Roadon), a svájciak az Anzsit fogadják. Ez biztos: őrült küzdelem és őrült számolgatás vár a csapatokra az utolsó körben.

 

B-CSOPORT

ATLÉTICO MADRID (SPANYOL)–HAPOEL TEL-AVIV (IZRAELI)

A címvédő Atlético nem nevezte Radamel Falcaót a mérkőzésre, ennek ellenére már a 8. percben előnybe került: a kapus által kiütött labdát Emre Belözoglu begyűjtötte, középre játszott, és Raúl García a léc alá bombázott.

Az izraeliek korántsem adták fel, voltak gólhelyzeteik is, de egyenlíteniük nem sikerült – minimális győzelmével az Atlético továbbjutott. Hogy a spanyol csapatnak meglesz-e a csoportelsőség is, az két hét múlva, a Viktoria elleni csehországi mérkőzésen dől el.

Az Atlético sorozatban a 12. hazai európai kupamérkőzését nyerte meg, amivel megismételte eddigi legjobb, 1958 és 1963 között épített szériáját.

ACADÉMICA (PORTUGÁL)–VIKTORIA PLZEN (CSEH)

Csipetnyi esélyt őrzött az Académica a továbbjutásra, de ahhoz, hogy ezután is reménykedhessen, feltétlenül le kellett volna győznie a Plzent. A hazaiaknak már a 8. percben volt egy nagy helyzetük, de Cleyton lövését Matús Kozácik védte.

Kiegyensúlyozott játékkal folytatódott a meccs, mindkét fél próbált támadni, gól azonban az 57. percig nem született. Akkor a veterán Pavel Horváth büntetőből megszerezte a vezetést a vendégeknek, és bár Edinho a hajrában – ugyancsak tizenegyesből – egyenlített, az 1–1 nem volt elég az Académicának. A Viktoriának igen – továbbjutott.

 

C-CSOPORT

OLYMPIQUE MARSEILLE (FRANCIA)–FENERBAHCE (TÖRÖK)

A Fenerbahce igen jó helyzetből várta az 5. fordulót, hiszen tíz megszerzett pontja mellé mindössze egyet kellett volna szereznie a biztos továbbjutáshoz. A törökök azonban biztosra mentek Marseille-ben, és Bekir Irtegün gyönyörű ollózós találatával az első félidő végén a vezetést is megszerezték.

A francia csapat ezután nem tudott egyenlíteni, a Fener továbbjutott.

Néhány török szurkoló közelebbről is megismerkedett a marseille-i biztonsági emberekkel
Néhány török szurkoló közelebbről is megismerkedett a marseille-i biztonsági emberekkel

 

MÖNCHENGLADBACH (NÉMET)–AEL LIMASSOL (CIPRUSI)

Ez pedig azt is jelentette, hogy ha a Borussia Mönchengladbach legyőzi az AEL Limasszolt, a török mellett a német csapat is a legjobb 32 közé kerül.

A ciprusiak sokáig tartották is magukat, de tizenegy perccel a rendes játékidő vége előtt Igor de Camargo eldöntötte a három pont sorsát. Végül szintén ő alakította ki a 2–0-s végeredményt.

Demba Ba néha nem csak a labdát rúgta – a Newcastle továbbjutott
Demba Ba néha nem csak a labdát rúgta – a Newcastle továbbjutott

 

D-CSOPORT

NEWCASTLE UNITED–MARÍTIMO

A négyesben a már kieső portugál Marítimón kívül az összes többi gárda harcban állt a továbbjutásért, közülük érthetően a „szarkák” voltak lépéselőnyben. Az esélyeknek megfelelően viszonylag korán megszerezték a vezetést a tartalékosnak nem igazán nevezhető angolok, majd magabiztosan tartogatták előnyüket.

Túlzottan is magabiztosan, így a hajrá felé közeledve egyre bátrabban és veszélyesebben játszottak a vendégek, a 79. percben pedig Fidélis egy gyönyörű csel után Tim Krul lába között a kapuba talált. A végén további helyzeteket hagytak ki a portugálok, Fidélis mesterhármasig juthatott volna, de maradt a döntetlen. Noha a Newcastle 25 mérkőzés, 1997 óta veretlen odahaza az UEFA-kupában/El-ben, az egy ponttal nem lehet elégedett.

FC BRUGES–GIRONDINS BORDEAUX

Ha nem is sok, de volt még némi esélye a legjobb 32 közé kerülésre a belgáknak, ám a rangadón a franciák kegyelmet nem ismerve kezdtek: Jussie már a 3. percben betalált. A szünet előtt ugyanő még egyszer eredményes volt, ezzel eldőlni látszott a mérkőzés. A három csatárral rohamozó belgák azonban nem adták fel, helyzetekig, kapufáig jutottak, majd szépíteni is tudtak. Vereségével kiesett a bruggei csapat, a csoportelsőség pedig az utolsó fordulóban a két továbbjutó ütközetén, a Bordeaux–Newcastle presztízstalálkozón dől el.

 

E-CSOPORT

STEAUA BUCURESTI (ROMÁN)–VfB STUTTGART (NÉMET)

A VfB Stuttgart kupatörténelmet írt Bukarestben, bár a Steaua erről szívesen lemondott volna: a német csapat elsőként szerzett egy félidő alatt idegenben 4–0-s előnyt az El csoportkörében. Serdar Tasci egy szöglet utáni fejessel már az ötödik percben vezetést szerzett a Stuttgartnak, Martin Harnik megduplázta az előnyt a tizennyolcadikban, majd japán percek jöttek – előbb Okazaki Sindzsi passzából szerzett gólt Szakai Gotoku, aztán Szakai készített elő, és Okazaki fejezett be.

A szünetben a betegséggel küszködő Christian Gentner helyére beállt Hajnal Tamás, és tíz perccel később egy kapu közeli kaotikus kavarodásban szerepet vállalva hozzásegítette a Stuttgartot az ötödik gólhoz – ezt ismét Okazaki szerezte. A románok még szépítettek, és készülhetnek az utolsó fordulóban a Köbenhavn elleni meccsre, amelyet ha elveszítenek, még ki is eshetnek.

MOLDE (NORVÉG)–FC KÖBENHAVN (DÁN)

A csoport másik meccsén sokáig döntetlenre álltak az északiak – ez mind a Molde, mind a Köbenhavn kiesését jelentette volna –, aztán Rurik Gíslason megszerezte a dánok győztes gólját, garantálva, hogy lesz még izgalom az utolsó fordulóban.

 

F-CSOPORT

PSV EINDHOVEN (holland)–DNIPRO (ukrán)

A PSV hiába szerezte meg a vezetést a 18. percben, a lélektani előnnyel nem tudott élni, hat perccel később már érkezett is válasz az ukránok részéről. A döntetlen a Dniprónak tökéletesen megfelelt, a 74. percben pedig még közelebb került céljához a vendéggárda, Jevhen Konopljanka góljával ugyanis fordított. A 84. percben emberhátrányba került a Dnipro, de a hátra levő kevés időt így is kihúzta, és csoportelsőként továbbjutott.

AIK SOLNA (svéd)–NAPOLI (olasz)

Az utolsó hivatalos mérkőzést játszották a stockholmi Rasunda Stadionban, de a búcsú drámaira és szomorúra sikerült – a hazaiak szempontjából legalábbis. A Napoli szokás szerint amolyan „El-csapattal" vágott neki a találkozónak, ám a többnyire csereként bevetett játékosok között azért helyet kapott Edinson Cavani is. A 20. percben éppen az uruguayi csatár tört be a hazai tizenhatoson belülre, visszalőtt labdája Ivan Turina lábán felperdült, Blerim Dzemaili pedig 10 méterről kapásból talált a kapu közepébe.

Nils-Eric Johansson (balra) és Valon Behrami párharca az AIK-Napoli meccsen
Nils-Eric Johansson (balra) és Valon Behrami párharca az AIK-Napoli meccsen

Csak negyedóráig vezetett a Napoli, Viktor Lundberg beadása után ugyanis Helgi Daníelsson nagy ívű fejesét Antonio Rosati kapus csak szemmel követte.

A szünet után sokáig nem változott az állás, úgy tűnt, hogy az utolsó forduló még mindkét csapat számára téttel bír. A 93. percben azonban Cavani kiharcolt egy büntetőt, amelyet nem sokkal később saját maga értékesített is, ezzel továbblőtte a Napolit. Ez volt az uruguayi 15. gólja az idényben a Napoli színeiben, az El-ben a hatodik.

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
5. FORDULÓ
A-CSOPORT
Liverpool (angol)–Young Boys (svájci) 2–2 (1–0)
Gólszerző: Shelvey (33.), J. Cole (72.), ill. Bobadilla (52.), Zverotics (88.)
Anzsi Mahacskala (orosz)–Udinese (olasz) 2–0 (0–0)
Gólszerző: Samba (72.), Eto'o (75.)
Kiállítva: Willians (80.)
B-CSOPORT
Atlético Madrid (spanyol)–Hapoel Tel-Aviv (izraeli) 1–0 (1–0)
Gólszerző: Raúl García (7.)
Académica (portugál)–Viktoria Plzen (cseh) 1–1 (0–0)
Gólszerző: Edinho (88. – 11-esből), ill. P. Horváth (57. – 11-esből)
C-CSOPORT
Mönchengladbach (német)–AEL Limassol (ciprusi) 2–0 (0–0)
Gólszerző: De Camargo (79., 90.)
Kiállítva: Bébé (76.)
Olympique Marseille (francia)–Fenerbahce (török) 0–1 (0–1)
Gólszerző: Bekir Irtegün (40.)
D-CSOPORT
Newcastle United (angol)–Marítimo (portugál) 1–1 (1–0)
Gólszerző: Marveaux (23.), ill. Fidélis (79.)
FC Bruges (belga)–Bordeaux (francia) 1–2 (0–2)
Gólszerző: Lestienne (86.), ill. Jussie (3., 40.)
E-CSOPORT
Steaua Bucuresti (román)–VfB Stuttgart (német) 1–5 (0–4)
Gólszerző: Costea (83.), ill. Tasci (5.), Harnik (18.), Szakai (23.), Okazaki (31., 55.)
Molde (norvég)–FC Köbenhavn (dán) 1–2 (0–1)
Gólszerző: Chima (62.), ill. Santin (21. – 11-esből), Gíslason (76.)
F-CSOPORT
PSV (holland)–Dnipro Dnipropetrovszk (ukrán) 1–2 (1–1)
Gólszerző: Wijnaldum (18.), ill. Szeleznjov (24.), Konopljanka (74.)
Kiállítva: Kankava (84.)
AIK (svéd)–Napoli (olasz) 1–2 (1–1)
Gólszerző: Daníelsson (35.), ill. Dzemaili (20.), Cavani (94. – 11-esből)
Kiállítva: Aronica (85.)

 

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anzsi Mahacskala 5 3 1 1 6–2 +4 10
2. Liverpool 5 2 1 2 10–9 +1 7
3. Young Boys 5 2 1 2 11–12 –1 7
4. Udinese 5 1 1 3 7–11 –4 4
A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Atlético Madrid 5 4 0 1 7–3 +4 12
2. Viktoria Plzen 5 3 1 1 10–4 +6 10
3. Académica 5 1 2 2 6–7 –1 5
4. Hapoel Tel-Aviv 5 0 1 4 2–11 –9 1
A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Fenerbahce 5 4 1 0 10–4 +6 13
2. Mönchengladbach 5 2 2 1 8–6 +2 8
3. Olympique Marseille 5 1 2 2 9–8 +1 5
4. AEL Limassol 5 0 1 4 1–10 –9 1
A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Bordeaux 5 3 1 1 8–5 +3 10
2. Newcastle United 5 2 3 0 7–3 +4 9
3. FC Bruges 5 1 1 3 5–9 –4 4
4. Marítimo 5 0 3 2 2–5 –3 3
AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Steaua Bucuresti 5 3 1 1 8–8 0 10
2. VfB Stuttgart 5 2 2 1 9–5 +4 8
3. FC Köbenhavn 5 2 1 2 4–5 –1 7
4. Molde 5 1 0 4 5–8 –3 3
AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Dnyipro Dnyipropetrovszk 5 4 0 1 12–8 +4 12
2. Napoli 5 3 0 2 11–9 +2 9
3. AIK Stockholm 5 1 1 3 5–10 –5 4
4. PSV Eindhoven 5 1 1 3 5–6 –1 4
A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Genk 5 3 2 0 9–4 +5 11
2. Basel 5 2 2 1 7–4 +3 8
3. VIDEOTON 5 2 0 3 5–6 –1 6
4. Sporting CP 5 0 2 3 2–9 –7 2
A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Rubin Kazany 5 4 1 0 9–2 +7 13
2. Internazionale 5 3 1 1 9–7 +2 10
3. Neftci Baki 5 0 2 3 2–6 –4 2
4. Partizan Beograd 5 0 2 3 2–7 –5 2
AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Olympique Lyon 5 4 1 0 12–8 +4 13
2. Sparta Praha 5 2 2 1 9–6 +3 8
3. Ironi Kirjat Smona 4 0 2 2 6–9 –3 2
4. Athletic Bilbao 4 0 1 3 5–9 –4 1
A J-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Lazio 5 2 3 0 5–1 +4 9
2. Tottenham 5 1 4 0 5–3 +2 7
3. Panathinaikosz 5 1 2 2 3–8 –5 5
4. Maribor 5 1 1 3 5–6 –1 4
A K-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Metaliszt Harkiv 5 4 1 0 9–2 +7 13
2. Bayer Leverkusen 5 3 1 1 8–2 +6 10
3. Rosenborg 5 2 0 3 7–9 –2 6
4. Rapid Wien 5 0 0 5 3–14 –11 0
AZ L-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hannover 5 3 2 0 9–6 +3 11
2. Levante 5 3 1 1 8–3 +5 10
3. Twente 5 0 4 1 4–7 –3 4
4. Helsingborg 5 0 1 4 6–11 –5 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik