Ekl: két Legia-futballistát őrizetbe vettek Hollandiában

Vágólapra másolva!
2023.10.06. 19:24
null
Radovan Pankov a Legia egyik játékosa, akit a holland hatóságok őrizetbe vettek (Fotó: Getty Images)
Dühös reakciókat váltott ki pénteken Lengyelországban, hogy csütörtök éjszaka a holland rendőrség a Legia Warszawa két labdarúgóját őrizetbe vette a csapat AZ elleni Konferencia-liga-mérkőzését követően. Mateusz Morawiecki miniszterelnök az ügy kivizsgálását kérte külügyminiszterétől.

 

„A mérkőzés után a Legia Warszawa két játékosa sérülést okozott az AZ több alkalmazottjának, akik orvosi ellátásra szorultak. Ezeket a futballistákat őrizetbe vették bántalmazás vádjával” – áll a helyi rendőrség, az ügyészség és a város közös pénteki közleményében. A rendőrség ezen felül azt is közölte, hogy egy 28 éves szerb és egy 33 éves portugál állampolgár az érintett.

A lengyel sajtó meg is nevezte a játékosokat, Alkmaarban Radovan Pankovot és Josuét vették őrizetbe. Ugyanakkor a hollandok jelezték, hogy nem csupán ők, hanem a Legia több más tagja, labdarúgók és hivatalos személyek váltak erőszakossá, amikor a stadionban tartották őket, miközben a rendőrség próbálta a lengyel szurkolókat a pályáról levinni.

„A lengyel média próbálja úgy beállítani a labdarúgókat, mintha ők lennének az áldozatok, de ez nagyon távol áll a valóságtól” – olvasható a holland hatóságok közös közleményében.

Már a mérkőzés előtt botrányos események történtek. A varsói drukkerek a stadionnál megtámadták a készenléti rendőröket, amikor be akartak jutni a kapukon, s a támadás során az egyik rendőr ájultan esett össze.

A lengyel TVP televíziós csatorna beszámolója szerint a klub elnök-tulajdonosát, Dariusz Mioduskit egy rendőr arcon ütötte, miközben a Legia több tagját gumibottal verték.

Az esetre Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is reagált, közösségi oldalán jelezte, utasította a külügyminisztert, hogy azonnal tegyen diplomáciai lépéseket, hogy kiderüljön, pontosan mi történt csütörtökön késő este.

„A lengyel játékosokkal és szurkolókkal a törvényeknek megfelelően kell eljárni” – írta az X-oldalon (korábbi Twitter) a kormányfő.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, CSOPORTKÖR
2. FORDULÓ

E-CSOPORT

AZ (holland)–Legia Warszawa (lengyel) 1–0
Aston Villa (angol)–Zrinjski Mostar (bosnyák) 1–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik