Gyönyörű és szomorú - a Fradi lefocizta a hollandokat; de ki látta?

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2015.07.09. 20:25
null
A nézők nélküli stadion (Fotó: Hegedüs Gábor)
A Ferencváros üres lelátók előtt is szórakoztató játékkal, 4–1-re győzött a holland Go Ahead Eagles ellen az Európa-liga-selejtező 1. fordulójában, és 5–2-vel továbbjutott.

EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
FERENCVÁROS–GO AHEAD EAGLES (holland) 4–1 (Gera 4., Böde 20., Busai 45., Haraszti 88., ill. Türüc 93.)

Továbbjutott: az FTC, 5–2-es összesítéssel

2. SELEJTEZŐKÖR
FERENCVÁROS–Zeljeznicar (bosnyák)
Játéknapok: július 16. és 23.

Egy zárt kapus meccsen mindig ambivalens érzései támadnak az embernek, főleg akkor, amikor a meccsből kirekesztett, a stadion mellől szurkoló fanatikusok teli torokból énekelnek, és úgy zeng – most éppen – a „Hajrá, Fradi!" az üres széksorok mögül, mintha csak a büfébe mentek volna ki a csapatért szorító tömegek.

A szurkolók csak a stadionon kívül gyülekezhettek (Fotó: Pór Károly)
A szurkolók csak a stadionon kívül gyülekezhettek (Fotó: Pór Károly)

Szomorú, hogy egy ilyen szép nyári napon, amikor mindhárom magyar csapatunk eséllyel küzd a továbbjutásért az Európa-ligában, és amikor a Fradi remek játékkal 20 perc után már 2–0-ra vezet egy holland csapat ellen, nem találhat egymásra közönség és csapat. Ugyanakkor az UEFA-nak vannak szabályai, és ha ezt egyes szurkolók nem tartják be, akkor a nemzetközi szövetség vasszigorral alkalmazza a „kívül tágasabb" elvet...

Miután a Fradi, akárcsak Hollandiában, Gera Zoltán korai góljával megszerezte a vezetést a Go Ahead Eagles ellen, kintről zúgott a „Ferencváros mi vagyunk".

Gera a második mérkőzésen is korán betalált (Fotó: Hegedüs Gábor)
Gera a második mérkőzésen is korán betalált (Fotó: Hegedüs Gábor)

Pedig a Fradi nem kint volt, hanem bent, és zöld-fehér színekben küzdött a klub újabb nemzetközi győzelméért.

Küzdött Gera, aki 36 évesen is ugyanolyan elánnal ment minden labdáért, mint pályafutása elején, első nemzetközi meccsén, és nem mellékesen remek meglátásokkal, azokból születő gólokkal is segítette csapatát (ezúttal a 4. percben Varga Roland legurítását követően lőtt 15 méterről a hollandok gyűrűjéből a kapuba 1–0).

Aztán küzdött Emir Dilaver is, aki épphogy csak visszatért sérüléséből, testi épségét nem sajnálva vállalta az ütközést a vendégek játékosával, Alex Schalkkal, ami után hosszabb ideig ápolni kellett, majd később le is kellett cserélni.

Aztán küzdött Böde Dániel is, aki a holland kapustól kapott labdát gólra váltva megszerezte negyedik európai kupagólját. 2–0

És küzdött a többiek mellett Busai Attila is, aki a második gól előtt letámadta Erik Cumminst, az első félidő hajrájában pedig középen berobbant a mesterien centerező Roland Lamah labdájára, amivel első találatát jegyezte nemzetközi tétmeccsen. 3–0

Így vezetett a Go Ahead Eagles elleni visszavágón 45 perc után 3–0-ra a Ferencváros, összesítésben pedig már 4–1-re.

Az FTC hamar előnybe került, majd még az első félidőben növelte fórját (Fotó: Hegedüs Gábor)
Az FTC hamar előnybe került, majd még az első félidőben növelte fórját (Fotó: Hegedüs Gábor)

Igen, a bent játszó Fradi vezetett, de a kintiek is jól elvoltak. Ha éppen nem a csapatot éltették, akkor a szokásos „ki nem ugrál...", és a „nem kell a szkenner" rigmusok zúgtak, azok, amelyekre sokan nem kíváncsiak, alighanem a játékosok sem. Ők szerencsére csak a futballra koncentráltak, akkor is, amikor Busai és Böde a második félidő elején már-már a Barcát – mondjuk Neymart és Messit... – idézve gurigázott a labdával a holland védők között, utóbbi volt Messi (tudják, a „madocsai"), be is verte rendesen, kár, hogy már lesen állt.

Hangulat a stadionon belül és kívül

Na jó, a barcás hasonlat azért túlzás, de tényleg szemre is tetszetősen futballozott a Ferencváros, jó volt nézni, hogy egy magyar csapat egy európai kupameccsen oktat egy hollandot (ha az jelen pillanatban másodosztályú is). Mint például az 56. percben, amikor a mai este egyik legjobb ferencvárosi tanára, Lamah játszotta meg a jobb szélen felfutó Varga Rolandot, aki éles szögből nem sokkal a hosszú alsó mellé lőtt.

Lamah teljesítményének értékéből az sem von le, hogy a 63. percben büntetőt rontott (Varga Roland beadásába ért bele kézzel Kenny Teijsse, ezután jöhetett a 11-es).

Böde: Addig jó nekünk, ameddig lebecsülnek minket

A végén még született két gól. Böde középre adásából a korábbi paksi csapattárs, a nyáron szerződtetett, tétmeccsen első ferencvárosi gólját szerző Haraszti Zsolt talált be, majd Deniz Türüc szépített a hosszabbítás perceiben.

Szomorú, hogy a szurkolók élőben nem láthatták a mérkőzést, de a lényeg, hogy a Ferencváros – időként szemet gyönyörködtető játékkal – 4–1-re győzött, és 5–2-es összesítéssel továbbjutott az El-selejtező 2. fordulójába. A jövő héten jó eséllyel a bosnyák Zeljeznicar következhet.

A MÉRKŐZÉS ONLINE, SZÖVEGES KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Összefoglaló

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik