Az AC Milan a még egyetlen hiányzó trófeájáért indul harcba

Vágólapra másolva!
2008.10.23. 16:46
Ma este a 19 országból verbuválódó mezőny megkezdi a vetélkedést Európa második számú, az idén utoljára UEFA-kupa névre hallgató klubtornájának csoportkörében. A statisztika azt mutatja, hogy a Bajnokok Ligájához szokott elit helyenkénti berzenkedése ellenére az öt nagy futballnemzet csapatai igenis komolyan veszik az átalakulóban lévő sorozatot.
Ronaldinho (a kép jobb szélén) és társai a sorozat végén is ünnepelnének
Fotó: Action Images
Ronaldinho (a kép jobb szélén) és társai a sorozat végén is ünnepelnének
Ronaldinho (a kép jobb szélén) és társai a sorozat végén is ünnepelnének
Fotó: Action Images
Ronaldinho (a kép jobb szélén) és társai a sorozat végén is ünnepelnének

Az UEFA-kupa jövőre átalakul a mainál szélesebb szponzori körrel megtámogatott Európai Ligává, így csütörtökön az utolsó kiírás csoportköre kezdődik meg.

Az európai futball élvonalát jelentő nagy bajnokságokból az elmúlt négy évben – tehát amióta a nagy sikerű Bajnokok Ligája mintájára az UEFA-kupában is meghonosították a ligarendszert – sohasem jutott be ilyen sok csapat a kupa ezen szakaszába.

Hat olyan klub feszít az indulók listáján, amely korábban már megnyerte a BL-t, illetve elődjét, a BEK-et: Hamburg, Aston Villa, Ajax, Feyenoord, Benfica, Milan.

A kérdés csak az, hogy például a Milan hányszor áll fel Kakával és Ronaldinhóval a soraiban; ha úgy tetszik, ebből rögtön lemérhető lesz, pillanatnyilag mennyit ér a vetélkedés – úgy a kluboknak és a nézőknek, mint a rendszert életben tartó hirdetőknek és televízióknak.

Egyébként a milánóiak számára nagy presztízsértéke van a sorozatnak, hiszen ha megnyerik az UEFA-kupát, akkor azon együttesek közé fognak tartozni Európában, amelyek mind az öt, korábban vagy ma is létező nemzetközi trófeát (BEK/BL, KEK, UEFA-kupa, európai Szuperkupa, Világkupa) elhódították. Korábban erre csak az Ajax és a Juventus volt képes.

Noha magyar csapat a BL-ben is úttörő Ferencváros 2004-es próbálkozása óta nem szerepelt a csoportkörben, csipetnyi magyar érdekeltségről azért az idén is beszámolhatunk: Babos Gábor (NEC) és Dárdai Pál (Hertha) klubja, továbbá a Bölöni László irányította, belga bajnok Standard is harcba száll az utolsó UEFA-kupáért.

Dárdai Pál alakulata, a német Hertha a B-csoportban csütörtökön a portugál Benficát fogadja, és a magyar középpályás neve is szerepel az előzetesen megadott kezdő tizenegyben. A találkozót egyébként ön is nyomon követheti élő tudósításunkból!

Babos Gábor és a holland NEC a Dinamo Zagreb otthonában játszik majd, míg az 1. forduló slágermérkőzését Sevillában rendezik, ahol a sorozat 2006-os és 2007-es győztese a tavalyi német bajnok Stuttgart ellen lép pályára.

UEFA-KUPA

CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-csoport: Schalke (német)–Paris SG (francia) 18 (tv: ZDF), Twente (holland)–Racing Santander (spanyol) 20. Szabadnapos: Manchester City (angol)
B-csoport: Galatasaray (török)–Olympiakosz (görög) 20.15, Hertha (német)–Benfica (portugál) 20.30 (tv: ZDF). Szabadnapos: Metaliszt Harkiv (ukrán)
C-csoport: FC Sevilla (spanyol)–VfB Stuttgart (német) 20.45 Partizan Beograd (szerb)–Sampdoria (olasz) 21
D-csoport: Udinese (olasz)–Tottenham Hotspur (angol) 19.10 Dinamo Zagreb (horvát)–NEC Nijmegen (holland) 20.45
E-csoport: Heerenveen (holland)–AC Milan (olasz) 20.45 SC Braga (portugál)–Portsmouth(angol) 21.15
F-csoport: Zilina (szlovák)–Hamburg (német) 18.30, Aston Villa (angol)–Ajax (holland) 21 (tv: Sport Klub). Szabadnapos: Slavia Praha (cseh)
G-csoport: FC Köbenhavn (dán)–Saint-Etienne (francia), Rosenborg (norvég)–FC Bruges (belga). Szabadnapos: Valencia (spanyol)
H-csoport: CSZKA Moszkva (orosz)–Deportivo (spanyol) 18., Nancy (francia)–Feyenoord (holland) 20.45. Szabadnapos: Lech Poznan (lengyel)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik