Formula–E: Rowland révén a Nissan hazai pályán pole-ban; a vb-éllovas a tizenkilencedik

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.03.30. 04:06
Rowland pályafutása nyolcadik pole pozícióját szerezte (Fotó: DPPI)
Oliver Rowland szerezte meg a pole pozíciót a Formula–E Japánban rendezett időmérőjén. A második Maximilian Günther lett, míg az első ötös sorát Edoardo Mortara, Sérgio Sette Camara és Jake Dennis zárta. A vb-éllovas Nick Cassidy a tizenkilencedik helyen végzett.

Egy szabad hétvége után folytatódott a Formula–E 2024-es bajnoksága, a mezőny Brazília után Japánba utazott, ahol közép-eruópai idő szerint a péntek hajnali első szabadedzéssel vette kezdetét a negyedik versenyhétvége programja.

A leggyorsabbnak Robin Frijns bizonyult a nyitányon, a holland 1:20.865-tel végzett az élen, másodikként Edoardo Mortara érkezett, míg a harmadik Maximilian Günther lett. A második gyakorláson aztán Mitch Evans vette a vezetést 1:19.339-cel, az új-zélandi 71 ezreddel előzte meg Oliver Rowlandot, akit további 27 ezredes hátránnyal követett Günther. 

A vb-éllovas Nick Cassidy két hatodik, míg a négypontos lemaradással őt követő Pascal Wehrlein két negyedik hellyel készült az időmérőre. Az előző nagydíjon győzedelmeskedő Sam Bird mindkét alkalommal a top 10-en kívül zárt.

Az A-csoport meglehetősen szoros csatát hozott, Rowland és Mortara két századon belül követte egymást, a harmadik helyen Dennis, míg a negyediken Mitch Evans, miközben a B-csoportból Günther, Sergio Sette Camara, Nico Müller, valamint Wehrlein jutott tovább a negyeddöntőbe. Mindez azt jelentette, hogy az éllovas Cassidy már a csoportszakaszban búcsúzni kényszerült. 

Először Dennis és Mortara, majd Evans és Rowland csapott össze, előbbi párharcban a svájci, míg utóbbiban a brit kerekedett felül. Őket Sette Camara és Muller követte, míg végül Wehrlein és Günther mérte össze a tudását egy körön. Az elődöntőbe az ERT brazil, illetve a Maserati német versenyzője menetelt tovább.

A döntőbe jutásért először Rowland és Mortara, majd Günther és Sette Camara harcolt meg egymással, a pole pozícióért a Nissan brit és a Maserati német pilótája küzdhetett meg. 

 

A fináléban Rowland 21 ezreddel múlta felül riválisát, így pályafutása során nyolcadik alkalommal várhatja az élről a futamon a piros lámpák kialvását, ráadásul csapata, a Nissan hazai pályáján. Günther tehát a második rajtkockába parkolhatja le az autóját, míg a második sorból Mortara és Sette Camara rugaszkodhat el. Az ötödik Dennis lett, majd Evans, Wehrlein, Muller, António Félix da Costa és Frijns zárta az első tízest. 

Az egyéni vb-összetettet vezető Cassidy a tizenkilencedik pozícióból várhatja a rajtot. 

Folytatás reggel 7 órakor a versennyel.

FORMULA–E
JAPÁN, IDŐMÉRŐ
1. Oliver Rowland (brit, Nissan) 1:1:19.023
2. Maximilian Günther (német, Maserati) 1:19.044
3. Edoardo Mortara (svájci, Magindra) 1:19.081
4. Sérgio Sette Camara (brazil, ERT) 1:21.244
5. Jake Dennis (brit, Andretti) 1:19.323

Folytatás reggel 7 órakor a versennyel.
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik