Vívó-vb: Szemes olimpiai bajnokot legyőzve a negyeddöntőig jutott

Vágólapra másolva!
2022.07.20. 17:21
null
Szemes Gergő nagy bravúrt ért el (Fotó: Nemzetközi Vívószövetség)
Szemes Gergő nagy bravúrral, Rio olimpiai bajnokát, Tokió ezüstérmesét legyőzve bejutott a legjobb nyolc közé a kairói vívó-világbajnokság férfi tőr egyéni versenyében. Ott azonban 15:3-ra kikapott a francia Enzo Lefort-tól.

 

Az első két mérkőzésén is nagyon taktikusan, nyugodtan vívó 19 éves magyar a harmadik körben az olasz Daniele Garozzóval találkozott, aki egyéniben egyszer, csapatban pedig már háromszor nyert olimpiát. Egy darabig érvényesítette is a papírformát, 3:0-ra, majd 7:3-ra elhúzott, de aztán fáradni kezdett. Egyre többet igazgatta szerelését, ezzel sem tudta azonban megakadályozni, hogy Szemes egyenlítsen.

10:10-nél az oldalát fogta, ápolást kért, de a kényszerszünet sem ingatta meg a nyugodtan várakozó magyar tőrözőt, aki 12:12 után koncentráltabbnak bizonyult ellenfelénél, az ekkor már a lábfejét tapogató olasznál. Végül háromtusos magyar siker született, és ekkor már Szemes sem fogta vissza magát, boldogan vette tudomásul, hogy sikerült búcsúztatnia a jóval esélyesebb Garozzót.

A másik magyar nyolcaddöntősnek is nehéz ellenfél jutott, Dósa Dániel a Tokióban bronzérmes Alexander Choupenitchcsel vívott. A cseh, aki régóta az elit tagja, hatékonyabb volt, és hét találat különbséggel nyert.

Sajnos a negyeddöntő nagyon nem sikerült Szemesnek, aki 15:3-as vereséget szenvedett a francia Enzo Lefort-tól. A 19 éves magyar vívó szereplése így is elismerésre méltó.

„Nem gondoltam, hogy ilyen jól fog sikerülni a nap. Tegnap este nem aludtam jól, valahogy görcsös voltam, pedig ennek a versenynek tétje számomra még nem igazán volt – kezdte összegzését az MTI-nek az FTC 19 éves vívója. – Viszont ahogy elkezdődött a verseny, egyre inkább éreztem, hogy ma jól megy. Minden asszóban tudtam vívni a sajátomat, élveztem a vívást, ki tudtam bontakozni a páston. Végig azt vívtam, amit akartam.”

A negyeddöntős vereségét illetően azt mondta, hogy ellenfele jobb volt, ráadásul ő még nincs hozzászokva ezekhez az asszókhoz, mert a felnőtt mezőny más, mint a junior.

„Az első asszótól az utolsóig ugyanannyira figyelni kell, nem lehet megpihenni. Az utolsónál éreztem, hogy már nem vagyok olyan állapotban, mint amilyenben elkezdtem. De már akkor elégedett lettem volna, ha csak egy asszót is nyerek” – tette hozzá.

 

VÍVÓ-VB, KAIRÓ
A 64 között

Szemes Gergő–Guillherme Toldo (brazil) 15:10
Dósa Dániel–Jeung Csi Ka (hongkongi) 15:4
A 32 között
Szemes–Maximilien Chastanet (francia) 15:11
Dósa–Csoj Csun Jin Rjan (hongkongi) 15:13
A 16 között
Szemes–Daniele Garozzo (olasz) 15:12
Alexander Choupenitch (cseh)–Dósa 15:8
NEGYEDDÖNTŐ
Enzo Lefort (francia)–Szemes 15:3

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik