Vívó Eb: bronzérmes a tizenhat éves Pusztai Liza!

PUSZTAI VIOLAPUSZTAI VIOLA
Vágólapra másolva!
2017.06.12. 17:25
Pusztai Liza tanulni ment a tbiliszi vívó Európa-bajnokságra, onnan egyéni bronzéremmel tér haza. A tizenhat éves, kadét világ- és Európa-bajnok kardozó az elődöntőben 15:12-re kapott ki a grúz Teodora Kahianitól. Harmadik helyével beírta magát a magyar vívás történelemkönyvébe: ő a legfiatalabb, aki érmet szerzett felnőtt világversenyen. 

„Liza, nem vagy igaz!” – írta az olimpiai ezüstérmes párbajtőröző, Kovács Iván közösségi oldalán, miután a tizenhat éves Pusztai Liza első felnőtt Európa-bajnokságán bejutott az elődöntőbe. Ez a gondolat a BVSC-Zugló ifjú kardozójával kapcsolatban az elmúlt csaknem két évben többször is eszükbe jutott azoknak, akik rendszeresen követik a vívást.

Amikor tizennégy évesen, azaz még serdülőként szinte a semmiből berobbant a nemzetközi utánpótlás élvonalába – 2016-ban kadét Európa-bajnok lett egyéniben és csapatban is, a vb-n pedig bronzérmet szerzett –, még a hasonló üstökösként számon tartott, húszévesen felnőtt vb-bronzot nyerő Márton Annához hasonlították. Aztán miután állandó helyet harcolt ki magának a felnőtt női kardcsapatban a világkupaversenyeken, egyéniben megvédte címét a kadét Eb-n, korosztályában világbajnok lett, továbbá a juniorok között a vb-n bronzérmet, az Eb-n ezüstöt szerzett, már a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal emlegették egy lapon.

Pusztai Liza tizenhat évesen lett Eb-érmes (Fotó: FIE)
Pusztai Liza tizenhat évesen lett Eb-érmes (Fotó: FIE)

Élete első felnőtt Európa-bajnokságán semmi vesztenivalója nem volt. Tizenhat évesen senkit sem nyomhat az esélyesség terhe, a tanulás, a rutinszerzés az elsődleges, a távlati cél, a tokiói olimpia érdekében. Persze senki sem bánja, hogy Bódy Benjámin és Bódy István tanítványa nemcsak hogy mert nagyobbat álmodni, de azt véghez is vitte.

A főtáblán a 32 közül indulva tulajdonképpen magabiztosan aratta győzelmeit rutinosabb ellenfeleivel szemben. A tizenhat között a tábla egyes azeri Sabina Karimova ugyanúgy nem tudta megszorongatni, mint a nyolc között a német Anna Limbach. Utóbbi ellen aratott 15:12-es diadala az elődöntőbe jutás mellett biztos Eb-érmet ért, nem csoda tehát, hogy az asszó végén Liza örömében szinte szárnyalt.

Azzal, hogy négy közé jutott, beírta magát a magyar vívás történelemkönyvébe: ő ugyanis a legfiatalabb, aki érmet szerzett felnőtt világversenyen, miután Mohamed Aida 1993-ban már tizenhét éves volt, amikor vb-ezüstérmes lett.

A döntőbe jutásért a viadal másik meglepetésemberével, a hazai pástokon versenyző Teodora Kahianival vívott. Nem indult jól az asszó, hiszen a grúz 3:0-ra is vezetett, Liza azonban fordított 7:5-re. Bár a szünetben már az ellenfélnél volt az előny, majd elhúzott két tussal, a magyar lány ismét felállt, sőt, 12:9-re fordított. Azaz, három tusra került a döntőtől. Csakhogy Kahiani új erőre kapott, miközben Pusztai hibázott, így ellenfele 15:12-re nyert.

Ettől még tény: Pusztai Liza élete legnagyobb sikerét érte el a felnőtt Eb-bronzéremmel. Közvetlenül az elvesztett elődöntő után azonban még eléggé bosszús volt.

„Persze, persze, jól vívtam a nap folyamán, de most, az utolsó asszóban nem, és azért ez zavar – nyilatkozta. − Izgultam kicsit, de nem éreztem, hogy ez visszavetette volna a teljesítményemet. Tulajdonképpen egész simán jutottam el az elődöntőig, és akkor még nagyon örültem ennek az eredménynek. De most csak kicsit később fogok ismét mosolyogni…”

Bár a tbiliszi Eb első napja magyar szempontból egyértelműen Pusztai Lizáról szólt, ne feledkezzünk meg a többiek szerepléséről sem. Női kardban Márton Anna 14:9-es vezetésről kapott ki 15:14-re a legendás kardvívó, Sztaniszlav Pozdnyakov lányától, Szofja Pozdnyakovától a nyolcaddöntőben, és Katona Renátának is ebben a körben ért véget a versenye, míg Záhonyi Petra a 32 között búcsúzott. Kahiani egyébként megnyerte az Európa-bajnokságot, a döntőben 15:8-ra múlta felül az olasz Rossella Gregoriót.

A férfi tőrözők közül Mátyás Bálint nem jutott főtáblára, Németh András a 32 közé jutásért szenvedett vereséget. Az első felnőtt világversenyén szereplő Hári Máté a csoportkörben nagy bravúrral, 5:0-ra legyőzte a világranglistát vezető orosz Timur Szafint, a tizenhat közé jutásért vívott asszóban azonban 15:11-re alulmaradt a négyszeres vb-győztes német Peter Joppichhal szemben. Dósa Dániel nyolcaddöntőbe jutása egyetlen tuson múlott: a Törekvés 21 éves tőrözője 15:14-re kapott ki a dán Thomas Lerche Bergtől.

Szirmai Benedek, a férfi tőrválogatott edzője a szövetség honlapján így értékelt: „Hári Máté nagyon szépen teljesített, igazolta, hogy helye van a magyar válogatottban. A többieket azonban nem dicsérhetem: Dósának nem nagyon ment a vívás, igaz, érzésem szerint Berg ellen elvették tőle a döntő tust. Mátyás és Németh pedig kicsit nyomottan, tompán vívott, ezúttal ennyi volt bennük. Csapatban szeretnénk javítani, és bejutni a nyolc közé.”

VÍVÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, TBILISZI
EREDMÉNYEK
Férfi tőr egyéni, 77 induló. A csoportmérkőzéseken:
Dósa Dániel 4 győzelem/2 vereség, Németh András 3/3, Hári Máté 3/3 (továbbjutottak), Bálint Mátyás 1/5 (kiesett)
A 32 közé jutásért:Dósa–Cevan (fehérorosz) 15:9, Hári–Gaganidze (grúz) 15:10, Németh–Minuto (török) 10:15
A 16 közé jutásért:Dósa–Berg (dán) 14:15, Hári–Joppich (német) 11:15
Európa-bajnok:Daniele Garozzo (Olaszország), 2 Timur Szafin (Oroszország), 3. Giorgio Avola (Olaszország) és Jeremy Cadot (Franciaország), ...19. Dósa Dániel, ...28. Hári Máté, ...45. Németh András, ...59. Mátyás Bálint.

Női kard egyéni, 55 induló. A csoportmérkőzéseken:Márton Anna 5 győzelem/1 vereség, Pusztai Liza 4/2, Záhonyi Petra 4/2, Katona Renáta 3/3 (továbbjutottak)
A 32 közé jutásért:Záhonyi–Patzi (görög) 15:9, Katona–Kaspiarovics (fehérorosz) 15:13
A 16 közé jutásért:Márton–Zsovnir (ukrán) 15:7, Pusztai–Martin (spanyol) 15:5, Katona-Scsukla (török) 15:11, Záhonyi–Limbach (német) 2:15
Nyolcaddöntő:Pusztai–Karimova-Mikina (azeri) 15:10, Katona–Kahiani (grúz) 13:15, Márton–Pozdnyakova (orosz) 14:15
Negyeddöntő:Pusztai–Limbach (német) 15:11
Elődöntő:Pusztai–Kahiani (grúz) 12:15
Európa-bajnok: Teodora Kahiani (Grúzia), 2. Rossella Gregorio (Olaszország) , 3. Pusztai Liza (Magyarország) és Bianca Pascu (Románia), ...11. Márton Anna, ...16. Katona Renáta, ...27. Záhonyi Petra

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik