MTI
2020.04.18 19:53 Frissítve: 2020.04.18 20:16

Vívás: előtérben az elmélet és a különedzés a járvány idején

Legalább másfél hónappal az újrakezdés előtt szeretné elkezdeni a komoly edzésmunkát a versenyzőivel Dancsházy-Nagy Tamás, a férfi párbajtőr-válogatott vezetőedzője.

 

„Nem elsősorban testben, inkább fejben nehéz feldolgozni ezt az időszakot. Egy hosszú és nehéz kvalifikációs sorozat legvégén tartottunk, egyetlen verseny maradt hátra – erre készültünk testben és lélekben, most ez tolódik el hónapokkal...” – utalt arra a magyar szövetség honlapján, hogy a koronavírus-járvány miatt az egyéves kvalifikációs időszak utolsó versenyeit elhalasztották, majd a nemzetközi szövetség úgy döntött, hogy az eredetileg június közepéig tartó idény hátralévő részét törli.

„Természetesen fizikai edzéseket az erre szakosodott edzők útmutatásai alapján mindenki végez, skype-on elemzünk riválisokat, igyekszünk az étkezésre is figyelni a megváltozott életkörülmények között. Ugyanakkor a vívás társas sport, nagyon hiányzik már a közös munka” – folytatta a tavaly világbajnok Siklósi Gergely mestere.

Szerinte szeptember előtt rangos versenyt nem fognak rendezni, így a komoly felkészülési munka valamikor a nyár folyamán kezdődhetne.

A kardozó Pusztai Liza eredetileg a héten tért volna haza Salt Lake Cityből, a junior világbajnokságról, miközben pontosan tudta volna már, hogy ott lesz-e a tokiói olimpián – emlékeztetett rá a hunfencing.hu. Ehhez képest a vb-t elhalasztották, akárcsak a nyári játékokat, ő pedig a Margitszigeten fut és emellett kondizik.

„Igazából eleinte fel sem fogtam, mi történik körülöttem. Megvontam a vállam, majd lesz valahogy, gondoltam, és tettem a dolgom. Aztán ahogy telt-múlt az idő, és jöttek a hírek a betegség egyre súlyosabb terjedéséről és következményeiről, döbbentem rá arra, hogy a sport körül és ezáltal körülöttem is alapvetően minden megváltozik – mesélte az egyéniben 2017-ben Eb-bronzérmes, csapatban tavaly Eb-második vívó, aki májusban lesz 19 éves. – Mára már ott tartok, hogy elfogadta az eszem és a szívem, hogy talán jobb is így nekem, még egy év tapasztalatot szerzek.”

Dancsházy-Nagy Tamáshoz hasonlóan Kósa Miklós, a legmagasabban rangsorolt magyar versenybíró is jelenleg elméleti síkon fejleszti magát.

„Külföldi kollégáim közül többen is igen aktívak a közösségi oldalakon, mindennapos a kapcsolatfelvétel, beszélgetünk, tervezzük a jövőt, érdekes hallgatni, hogy melyik országban miként élik meg ezeket a nehéz napokat. Eközben magyar kollégáimmal igyekszünk formában maradni, rendszeresen kiválasztunk a netről egy-egy problémás meccset, és délutánonként közösen ezt elemezzük” – idézte a vívószövetség honlapja a Vasas kardmestereként is tevékenykedő szakembert.

„A tanítványaimra pedig nagyon büszke vagyok, kivétel nélkül mindenki nagyon keményen dolgozik, és készül otthon a valamikori jövő feladataira…” – fogalmazott.

2023.03.31 16:39:38

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az egykori öttusázó vallja, a sport olyan karakterjegyeket ad, amelyeket semmi más nem pótolhat.

2023.03.29 13:15:28

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Vívók, kerékpárosok, kosarasok, futballisták dobták be a nevüket az országos hírnév levelesládájába.

2023.03.27 22:57:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Szoboszlai Dominik olyan sebességgel közlekedett a bolgár védők között, hogy sokszor még szemmel is nehéz volt követni, nemhogy lábbal… Egymást követték a szebbnél szebb magyar támadások és a gólok. Bolgár kollégánk, Teodor Boriszov a szünetben szomorúan jegyezte meg: a magyar csapat úgy játszik, mintha edzésen lenne.

2023.03.27 22:57:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Petőfi Sándornak ugyan semmi köze a modern versenysporthoz, pláne az ultrafutó-világbajnoksághoz, mégis, az a gyanúm, valami hasonló, a beteljesedést előkészítő „aszketikus láz” vezethette száznyolcvan-száznyolcvanöt esztendővel ezelőtt, amikor mai értelemben véve is extrém hosszúságú gyalogtúrái során szinte a teljes történelmi Magyarország területét bejárta „kipróbáltkét csikaján”.

2023.03.27 10:36:02

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„Aki felszabadultan tud vívni, olyan képességeket is kihozhat magából, amelyekre nem gondolt.”