Munkatársunktól 2020.07.16 09:37 Frissítve: 2020.07.16 10:45

Vívás: Csampa a vívásban lévő nyugalomra és stabilitásra épít

Július 18-án elnököt választ a Magyar Vívószövetség. A sportág jelenlegi vezetője, Csampa Zsolt harmadik ciklusára készül, kihívója a kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, Szabó Bence lesz. Csampa szerint a magyar vívósport nemzetközi elismertsége a lehető legjobb, az pedig óriási eredmény, hogy jelenleg négy csapatunk is esélyes arra, hogy a jövő évi tokiói olimpián szerepeljen. Az Origo interjúját ajánljuk.

Csampa Zsolt harmadszor indul el az MVSZ elnöki székéért (Fotó: Földi Imre, archív)

„Kétségeim nem voltak, de amikor az embernek van egy két és fél éves kisfia, és amikor egy vívóelnöki poszt társadalmi munka, akkor végig kell gondolnia a lehetőségeket – felelte Csampa az Origónak arra a kérdésre, gondolkodott-e azon, hogy harmadszor is elinduljon az MVSZ elnöki székéért. – Ugyanakkor a számtalan visszajelzés azt igazolta, hogy elismerik az elnökséggel együtt elvégzett munkát. Mind idehaza a klubok részéről, mind külföldön más nemzetek vívószövetségei részéről, sokan álltak mögém, hogy folytassam a munkát, ez adott erőt az újabb pályázat benyújtásához. Akár az olasz, akár a román elnök támogató leveleit is idecitálhatnám, de rengetegen biztattak idehaza is, hogy folytassuk azt, amit 2012-ben elkezdtünk. A Nemzetközi Vívószövetség elnökével a jó kapcsolatomat mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a riói olimpián a FIE akkreditációjával vettem részt. Ezért gondoltam úgy, hogy újabb négy évig szívesen lennék ennek a sportágnak az elsőszámú vezetője, ami számomra megtiszteltetés."

Csampa hozzátette, nem lepte meg, hogy ezúttal kihívója is akadt: a kétszeres olimpiai bajnok, Szabó Bence is kandidál az elnöki posztért.

Olvastam, hogy szerinte nem elégséges a magyar szövetség és a FIE kapcsolata, hogy az MVSZ nyolc év alatt nem adott be egyetlen ötletet sem a nemzetközi szövetségnek. Ezekkel az állításokkal nem tudok mit kezdeni. Ha nem lenne jó a szakmai kapcsolat, akkor hat év alatt két felnőtt vb-t hogyan rendezhettünk meg? Miközben – és ez nagyon fontos – Szabó Bence úgy lehetett a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottságának a tagja, hogy a jelölését a Magyar Vívószövetség elnöksége és jómagam is teljes mértékben támogattam. Ha ezt mi nem tesszük meg, akkor ő aligha ül ott a FIE legfelső döntéshozói testületében. Ezt csak azért mondom, mert sosem kerül szóba, hogyan vezet az út egy ilyen kandidálásig. Sajnálom, hogy az elmúlt négy évben a párbeszéd teljes hiánya jellemeze a kapcsolatunkat vele.”

A TELJES INTERJÚ ITT OLVASHATÓ!

2021.09.27 00:01:43

Tokió 2020 THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az a ritkább eset, hogy egy játékvezetőt, bírót megdicsérjenek, mondván, jól végezte a dolgát.

2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.