Vívás: Csampa a vívásban lévő nyugalomra és stabilitásra épít

Vágólapra másolva!
2020.07.16. 09:37
null
Csampa Zsolt harmadszor indul el az MVSZ elnöki székéért (Fotó: Földi Imre, archív)
Július 18-án elnököt választ a Magyar Vívószövetség. A sportág jelenlegi vezetője, Csampa Zsolt harmadik ciklusára készül, kihívója a kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, Szabó Bence lesz. Csampa szerint a magyar vívósport nemzetközi elismertsége a lehető legjobb, az pedig óriási eredmény, hogy jelenleg négy csapatunk is esélyes arra, hogy a jövő évi tokiói olimpián szerepeljen. Az Origo interjúját ajánljuk.

„Kétségeim nem voltak, de amikor az embernek van egy két és fél éves kisfia, és amikor egy vívóelnöki poszt társadalmi munka, akkor végig kell gondolnia a lehetőségeket – felelte Csampa az Origónak arra a kérdésre, gondolkodott-e azon, hogy harmadszor is elinduljon az MVSZ elnöki székéért. – Ugyanakkor a számtalan visszajelzés azt igazolta, hogy elismerik az elnökséggel együtt elvégzett munkát. Mind idehaza a klubok részéről, mind külföldön más nemzetek vívószövetségei részéről, sokan álltak mögém, hogy folytassam a munkát, ez adott erőt az újabb pályázat benyújtásához. Akár az olasz, akár a román elnök támogató leveleit is idecitálhatnám, de rengetegen biztattak idehaza is, hogy folytassuk azt, amit 2012-ben elkezdtünk. A Nemzetközi Vívószövetség elnökével a jó kapcsolatomat mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a riói olimpián a FIE akkreditációjával vettem részt. Ezért gondoltam úgy, hogy újabb négy évig szívesen lennék ennek a sportágnak az elsőszámú vezetője, ami számomra megtiszteltetés."

Csampa hozzátette, nem lepte meg, hogy ezúttal kihívója is akadt: a kétszeres olimpiai bajnok, Szabó Bence is kandidál az elnöki posztért.

Olvastam, hogy szerinte nem elégséges a magyar szövetség és a FIE kapcsolata, hogy az MVSZ nyolc év alatt nem adott be egyetlen ötletet sem a nemzetközi szövetségnek. Ezekkel az állításokkal nem tudok mit kezdeni. Ha nem lenne jó a szakmai kapcsolat, akkor hat év alatt két felnőtt vb-t hogyan rendezhettünk meg? Miközben – és ez nagyon fontos – Szabó Bence úgy lehetett a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottságának a tagja, hogy a jelölését a Magyar Vívószövetség elnöksége és jómagam is teljes mértékben támogattam. Ha ezt mi nem tesszük meg, akkor ő aligha ül ott a FIE legfelső döntéshozói testületében. Ezt csak azért mondom, mert sosem kerül szóba, hogyan vezet az út egy ilyen kandidálásig. Sajnálom, hogy az elmúlt négy évben a párbeszéd teljes hiánya jellemeze a kapcsolatunkat vele.”

A TELJES INTERJÚ ITT OLVASHATÓ!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik