KOVÁCS ERIKA
2022.07.27 09:11 Frissítve: 2022.07.27 09:21

Vívás: a vb csapatversenyén végre átszakadt Pusztai Lizában a gát

A tokiói olimpián csak kereste önmagát, aztán edzőt váltott, de mostanra felállt a padlóról, a világbajnoki aranyérem pedig tovább repítheti Pusztai Lizát.

Nekem csak Párizs jár a fejemben – Pusztai Liza (Fotó: Tumbász Hédi)

 

– Nagyon nehéz másfél-két esztendőn van túl, úgyhogy hatalmas dicséret, hogy Gárdos Gábor, a női kardválogatott fegyvernemi vezetőedzője azt mondta a világbajnoki aranyérem után, hogy Pusztai Liza visszatért – valóban visszatért?
– Igen, határozottan – válaszolta Pusztai Liza (BVSC-Zugló), a szombaton sporttörténelmet író csapat befejező embere. – Ha a világbajnokság csapatversenyéről beszélünk, valóban mondhatjuk ezt, én is úgy éreztem, hogy visszatért a régi Liza. Az egyéni viadal kapcsán ez nem igaz, az nem úgy sikerült, ahogyan szerettem volna.

RAVASZ ETELE, PUSZTAI LIZA EDZŐJE

„Az indulás nem volt egyszerű, de sikerült megtalálni az összhangot – először bizalmatlanok voltunk egymással, ám ez már a múlté. Rengeteget dolgoztunk, a szezonunk mégsem sikerült úgy, ahogyan elterveztük, mert Lizában végig ott volt a gát: elmondtam neki, abban, hogy átszakadjon, senki sem segíthet neki, csak ő maga. Nehéz helyzetben lévő Lizával kezdtem el dolgozni, és már az elejétől az volt a célom, hogy ragyogjon a hétköznapokban is, mert akkor a páston is ragyog. Kairóban ragyogott a csapatversenyen. Továbbra sem lazítunk a gyeplőn, még sok kemény edzés vár ránk, de a munkától sohasem ijedt meg: ha megmondom neki, mi a feladat, rendszerint többet csinál meg belőle. Remélem, az aranyérem még nagyobb lökést ad neki, arra pedig különösen büszke vagyok, hogy szeptembertől már nemcsak világbajnoknak, hanem egyetemistának is mondhatja magát.”

– Tudja az okát?
– Mentális okai vannak, olyan problémák, amelyeket tulajdonképpen a szezon összes versenyén éreztem. Folyamatosan mentális gát volt bennem, amely a csapatversenyre elmúlt vagy átszakadt, ez hozta magával azt, hogy képes voltam felszabadultan vívni. Úgy, mint korábban. Éppen olyan jól vívtam, mint régebben – sajnos hasonló jó ideje nem fordult elő...

– A mélypontról, a nehézségeiről nem beszélt, és ezt tiszteletben is tartom, annyit áruljon el, megfordult a fejében az is, hogy abbahagyja?
– Igen, voltak ilyen pillanatok, ám sohasem gondoltam komolyan, most meg már egyáltalán nincs szó róla, újra nagyon élvezem, amit csinálok.

– Amikor az ember keresi önmagát, új impulzusokra is vágyik – ezért is váltott edzőt?
– Igen, és nagyon örülök, hogy megléptem. Ravasz Etelével az első naptól megvan köztünk az összhang. Bármilyen nehéz helyzetben voltam, igyekeztem megfontolt döntést hozni az edzőváltáskor, szerencsére jól határoztam.

– Mentális gátról beszélt, amely eltűnt a világbajnokság csapatversenyén, a megszerzett arany pedig kétségkívül hatalmas siker, ám minden bizonnyal még visszaköszön ez a nehézség. Mit kell tennie azért, hogy végérvényesen visszatérjen a régi Pusztai Liza?
– Én is tisztában vagyok vele, hogy foglalkoznom kell ezzel a mentális gáttal. Fontos volt, hogy a csapatversenyen nem jelentkezett, de tudom, hogy nem szűnt meg. A következő szezon kiemelt feladata, hogy a mentális küzdelmeimet is megvívjam.

– Egyedül vagy szakember segítségét kéri?
– Arra már rájöttem az előző hónapokban, hogy ezeket a problémákat egyedül nem tudom megoldani. De sokat segít, hogy a vívás újra jól megy.

– A világbajnoki diadal után azt mondta, mivel már az olaszok elleni negyeddöntőben sem önök számítottak esélyesnek, teher nélkül vívtak. Nem akarok vészmadár lenni, de a jövőben ez nem biztos, hogy megadatik, hiszen világbajnokok lettek Kairóban.
– Szerintem nekem jót fog tenni ez a győzelem, szükségem volt már sikerre és önbizalomra.

– De vajon miért éppen Kairóban sikerült?
– Nagy az összhang a csapatban, hárman a korosztályos versenyeken is sokat vívtunk együtt és egymás ellen. Emellett jól sikerült a felkészülésünk, jó napot fogtunk ki – összejött minden, na! Van ilyen.

– Áprilisban kezdődik az olimpiai kvalifikáció, és...
– ...és nekem csak Párizs jár a fejemben. Mondtam a világbajnoki cím megnyerése után, hogy innen csak felfelé megyünk ezután. Remélem, arra az olimpiára esélyesként utazhatok, tapasztalatom pedig már van: hogy ott lehettem Tokióban, hogy már vívtam olimpián, hogy láttam, milyen is egy ötkarikás verseny, csak segít.

2022.10.03 12:25:11

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A legnépszerűbb, eddig már több mint 51 ezer lájkot hozó posztjában a magabiztosságról ír.

2022.10.02 11:49:54

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az alkotás Erőss Zsolt hegymászó halálát és következményeit beszéli el a feleség szemszögéből.

2022.10.03 10:14:26

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az egykori kiváló kenusból erőnléti edző lett, többek között Milák Kristóf felkészülését is ő segíti.

2022.10.02 00:49:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A Ferencváros korábbi középpályása, a népszerű Dodó szeptember 11-én múlt a 60 éves.

2022.10.01 23:40:26

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Erős Tibor minden idők legjobb magyar Spartathlon-időeredményével ért célba!