Vívás: A női kardcsapatban hatalmas lehetőség van – Boczkó Gábor

Vágólapra másolva!
2021.02.19. 08:07
null
A szurkolók helyszíni támogatásában nem, de a hazai környezetben azért bízhatnak Márton Annáék (Fotó: Dömötör Csaba)
Két csapatkvóta „lóg” a levegőben: női kardozóink Budapesten, férfi párbajtőrözőink Kazanyban vívhatják ki az olimpiai indulás jogát.

 

Budapestre és Kazanyra figyel márciusban a magyar vívósport, hiszen itthon női kardozóink, Oroszországban férfi párbajtőrözőink válthatják meg tokiói repülőjegyüket – a sportág sajátosságaiból nem vár rájuk sétagalopp, bár talán lányaink egy fokkal könnyebb helyzetben vannak.

Egyszerűsítve a kvalifikációs szabályokat, úgy fogalmazhatunk, hogy ha a Márton Anna (MTK), Pusztai Liza (BVSC-Zugló), Katona Renáta (Vasas SC), Battai Sugár Katinka (Interfencing DSC) négyes az ukránok előtt végez március közepén a budapesti világkupa-viadalon, pástra léphet Tokióban is. Ám még akkor sem dől össze feltétlenül a világ, ha Ukrajna nyeri meg a vk-versenyt, csak akkor a mieinknek is igyekezniük kell, oda kell érniük a dobogó alsó fokára. Vannak persze egyéb forgatókönyvek is, tulajdonképpen kár is előre lejátszani a versenyt, mert ennél egyelőre fontosabb, hogy a sérülésekkel és betegségekkel küszködő kvartett tagjai hozzák tavaly év eleji formájukat, akkor ugyanis nem lehet gond.

Ki lesz a nyerő?
A férfi tőr- és a női párbajtőrcsapat nem szerzett kvótát, s egyéniben sem áll magyar olyan helyen, hogy a világranglistáról kijuthatna az olimpiára.
Számukra marad az úgynevezett zónaverseny, amelyről azonban csak a győzelem kvalifikál. Hogy Dósa Dániel (Törekvés SE) indulhat harcba a kvótáért, az nem vita tárgya, ám hogy a női párbajtőrözőknél ki kap bizalmat, arról Kovács Iván fegyvernemi edző dönt, s ha ezt Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány is támogatja, a szövetség elnökség mondja ki a végső szót. Jó ideig      Szász-Kovács Emese      (Vasas SC) és Muhari Eszter (BHSE) neve került szóba a zónaverseny kapcsán, ám a sorba beállt mostanra a szezon öt versenyéből négyet megnyerő Kun Anna (OMS-Tata) is.
A zónaversenyek helyszínéről és időpontjáról később dönt a Nemzetközi Vívószövetség.

„Bár Márton Anna megsérült az országos bajnokságon, már edzésbe állt, vagyis készülnek a lányok – mondta Boczkó Gábor, a Magyar Vívószövetség sportigazgatója. – Volt benne részem sportolóként, tudom, mit jelent a hazai pálya, amely még akkor is segíti a lányokat, ha ezúttal nézők nem lehetnek a lelátókon. Már hónapokkal ezelőtt jeleztük a nemzetközi szövetségnek, hogy szívesen megrendezzük a kvalifikációs világkupa-viadalt, azért is volt az ob decemberben a BOK-csarnokban, hogy a versenyzők szokják a helyszínt. Annyira bízom a lányokban, hogy az olimpián egyenesen érem... – de ezt inkább ki sem mondom, ne szaladjunk előre, lépjünk csak egyet, s legyen meg a kvóta! A női kardcsapatban tényleg hatalmas lehetőség van, hiszen fiatal és tehetséges versenyzők alkotják, emellett a szakág utánpótlása is rendkívül erős.”

A férfi párbajtőré is az, mi több, ott a felnőttek között is legalább hat-nyolc vívó pályázhat a csapattagságra. A járvány miatt félbeszakadt kvalifikációs sorozat utolsó két versenyén a Siklósi Gergely (BHSE), Rédli András (BHSE), Berta Dániel (BHSE), Andrásfi Tibor (BVSC-Zugló) összetételű csapat harcolt a páston – hogy a márciusi kazanyi vk-viadalon lesz-e változás, arról korai beszélni.

Arról viszont nem, hogy hiába nyer(ne) Kazanyban a magyar együttes, az sem jelent feltétlenül tokiói kvótát.

„Könnyen lehet, hogy olyan lesz a kazanyi verseny, mint volt öt éve a vancouveri – utalt Boczkó arra, hogy Rio előtt az utolsó viadal megnyerésével szerezte meg a csapatkvótát a párbajtőrcsapat. A csapat, amelynek egyébként a ma már sportigazgatóként dolgozó korábbi világbajnok is a tagja volt. – Jó vagy rossz szereplésével Egyiptom, Dél-Korea és Kína is átrendezheti az erőviszonyokat. Nekünk minimális az előnyünk a nagy rivális oroszokkal szemben, de a versenyt, ugye, Oroszországban rendezik... A fiúknak elmondtam már, és el fogom a helyszínen is, hiszen ott leszek velük, hogy nekik csak saját magukra kell figyelniük, és lépésről lépésre haladni. A srácok jó állapotban vannak, hamarosan Debrecenbe utaznak edzőtáborba, sokat dolgoznak, rendkívül motiváltak, és ami nagyon fontos, egészségesek.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik