NS 2020.09.18 12:09 Frissítve: 2020.09.18 12:10

Vitorlázás: stabil alapra építkezhet az új elnök

A korábbi elnök elvégezte a munkát, amit vállalt, az új pedig továbbvinné az örökséget. Tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Vitorlás Szövetség: a leköszönő dr. Kollár Lajost Gerendy Zoltán váltja az elnöki székben.

Gerendy Zoltán (Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség)

 

A Magyar Vitorlás Szövetség tagsága 315 igen szavazattal, tartózkodás és „nem” szavazat nélkül, tehát teljes egyetértésben választotta meg a szövetség új elnökének Gerendy Zoltánt. Mindez azután történt, hogy a szövetséget 2013 óta vezető pécsi érsebész, dr. Kollár Lajos nem vállalta tovább a pozíciót. De vajon miért döntött így?

„Amikor másodszor megválasztottak, kijelentettem, hogy ez lesz az utolsó ciklus, mert úgy láttam, kettőnek elégnek kell lennie ahhoz, hogy megvalósuljon a programom – nyilatkozta a Pécsi Újságnak dr. Kollár Lajos. – Amit vállaltam, teljesítettem, összességében sikeresnek értékelem a mögöttünk hagyott időszakot: munkatársaimmal jól működő, gazdaságilag stabil szervezetet építettünk fel.”

Dr. Kollár Lajos (Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség)

Az elmúlt időszakból sok emlékezetes pillanatot idézett fel a korábbi elnök: az ötvenedik jubileumi Kékszalagon megdőlt nevezési rekordot, a három magyar vitorlázó részvételével lezajlott riói olimpiát, Berecz Zsombor világbajnoki címét. Ugyanakkor azt is hozzátette, utódánál, Gerendy Zoltánnál, aki maga is hajós, és az utóbbi években a Balatonfüredi Yacht Club elnökeként tevékenykedett, jó kezekben lesz a szövetség.

„Sikeres időszakot zárt le a szövetség, nagyon sok irányban történt fejlődés, ami jó kiindulási alap – nyilatkozta Gerendy Zoltán. – A csapat, amely ezt végigvitte, majdnem változatlan módon dolgozik a jövőben is, ami egyfajta biztosíték. A versenysportban nagyon sokat léptünk előre, ha 2021-ben megtartják a tokiói olimpiát – és reméljük, így lesz –, akkor nagyon izgalmas időszaknak nézünk elébe. Ugyanígy szépen bővült a nagyhajós vitorlázás, és bár a Covid-válság új pénzügyi helyzetet teremt, ha meg tudjuk erősíteni a stabil működési alapot, akkor továbbléphetünk. A terveink közt szerepel például, hogy a balatoni Kékszalagot egy nagy nemzetközi sorozat, a négy nagy tradicionális tókerülő versenyt összefogó bajnokság része lenne. A jövőben egy kicsit átszervezzük a szakmai munkát, és célunk, hogy erősödjön a vitorlázás társadalmi jelenléte.”

A tisztújító közgyűlésen az elnökségi tagokat is megválasztották: Böröcz István, Domonkos Szilárd, Juhász Miklós, Kurucz Sándor, Náray Vilmos, Rutai István, Siklósi Máté és Sükösd Balázs segíti az új elnök munkáját.

Népszerű cikkek

2020.10.29 23:19:15

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Iharos Sándor tudta ezt, s erről nem volt képes szólni egész életében. Ezért élt úgy, ahogy élt, saját lelkének sosem megbocsátva, »menekülve«, roncsolva magát, mert ama békesség, amiről az evangélium beszél, nem adatott meg neki.

2020.10.28 19:03:53

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

Interjú az 1956-ban meggyilkolt öttusázó-költő Gérecz Attila monográfusával, Hajnal Gézával.

2020.10.27 19:05:31

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A derék japánoknak mintha nem lenne szerencséjük a játékokkal: a háromból ez már a második olyan nyári olimpia, amellyel problémáik adódnak.

2020.10.24 20:38:44

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„A kapa, a kasza, a metszőolló megtette a hatását, a fogásomat nem lehetett csak úgy lebontani."

2020.10.23 23:41:45

Egyéb egyéni THOMAS BACH

ALAPVONAL. A sportolók a kiválóság, a szolidaritás és a béke értékeit képviselik. Ezt a befogadást és a kölcsönös tiszteletet azáltal is kimutatják, hogy politikailag semlegesek a játéktéren és az ünnepségek során.