K. Zs. 2022.06.28 16:54 Frissítve: 2022.06.28 17:48

Világjátékok: letette az esküt a magyar csapat

Kedden a Testnevelési Egyetemen letette az esküt az egyesült államokbeli Világjátékokra utazó magyar csapat – adta hírül a Magyar Távirati Iroda.

Fotó: Freschli József

 

Az ünnepélyes fogadalomtételen az ezúttal élet- és vízi mentés sportágban induló Jakabos Zsuzsanna, valamint az aerobikos Bali Dániel mondta az eskü szövegét.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy az olimpiai sportágakhoz hasonlóan a Világjátékokon érdekelt szakágakban is elismerésre méltó munka folyik, amelyet a sport iránti szeretet, elköteleződés mozgat.

„Az itt helyet foglaló sportolók már most büszkék lehetnek, hiszen a világ legkiválóbb versenyzői között tudhatják magukat. Számos akadályt küzdöttek le, köztük a legnehezebbet, önmagukat” – jelentette ki a sportvezető.

Hozzátette, minden élsportoló minden edzésen arra törekszik, hogy a komfortzónájából kilépve, mentális és fizikális képességei határát feszegetve lépésről lépésre haladjon a siker felé.

„Megmutathatjátok, hogy nem volt hiábavaló a kemény munka és a sok áldozat, amit hoztatok” – szólt zárásként a kijutott sportolókhoz Schmidt Ádám, aki külön megköszönte a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) és a Nemzeti Versenysportszövetségnek (NVESZ), hogy biztosítja a szakmai hátteret a versenyzők és edzőik számára.

Fábián László MOB-főtitkár kiemelte, szorosan együtt dolgoznak az NVESZ-szel, ugyanis az olimpián és a Világjátékokon egymáshoz nagyon közeli sportágak szerepelnek.

„Azt kívánom, hogy a jó felkészülés után fantasztikus eredményeket érjetek el saját magatoknak, a felkészítőiteknek és mindazoknak, akik figyelemmel kísérik pályafutásotokat. Bízom abban, hogy az eddigiekhez hasonlóan most is sok szép eredményt értek el, erre biztosíték a sok edzés és fáradtság, ami ide juttatott benneteket” – mondta a sportolóknak címezve a főtitkár.

Mészáros János NVESZ-elnök, egyben a magyar Világjátékok-csapat vezetője arról szólt, hogy az indulási létszámmal minden eddigi lehetőséget megdöntöttek, olyan társasággal utaznak el Birminghambe, amelyben benne van, hogy felülmúlja a wroclawi éremtermést.

„Ezúton is szeretném megköszönni a kormányzati támogatást, amelyből a sportolók fel tudtak készülni az eseményre” – tette hozzá Mészáros János.

Magyarországot 17 sportágban 58 versenyző képviseli, a tizenegy napos multisport eseményen több mint 100 ország 3600-nál is több indulója vesz részt 34 sportágban.

A július 7. és 17. között tartó Világjátékokat az olimpiához hasonlóan négyévente rendezik meg, mindig az ötkarikás játékokat követő esztendőben, és mivel a tokiói olimpiát el kellett halasztani a pandémia miatt, ez a multisportesemény is csúszott egy évet.

A birminghami lesz a 11. Világjátékok, a sorozat 1981-ben, az ugyancsak egyesült államokbeli Santa Clarában indult. Magyar versenyző a kezdetektől volt a mezőnyben, de a 2000-es sporttörvény után a 2005-ös duisburgi eseményen indult először egységes magyar csapat.

Legutóbb, 2017-ben Wroclawban 14 érmet (hat aranyat, valamint négy-négy ezüstöt és bronzot) szerzett Magyarország.

(MTI)

2022.08.07 10:29:39

Egyéb egyéni BERTA MIHÁLY

Egy kis osztrák faluból indult, a testépítősport és az akciófilmek legfényesebb csillagává vált.

2022.08.01 14:59:23

Egyéb egyéni GYŐRI FERENC

A zenész Valkusz Milán élete – Máté öccsével ellentétben – nem a teniszpályán teljesedett ki.

2022.08.01 10:37:14

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Sokak szerint az okostelefon első fontos védvonalának a telefontok számít, azonban... (x)

2022.07.29 10:28:18

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A háromnapos budapesti versenyen összesen 48-an mérik össze tudásukat. (X)

2022.07.31 21:57:52

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Kétségtelen vigasz és támasz, hogy ebben az egyre fenyegetőbb hullámverésben a sport és Magyarország megmaradt a normalitás szigetének. Más kérdés és aggasztó ugyanakkor, hogy mind a sport, mind hazánk menthetetlenül e világ része.