N-P. T./MTI 2020.12.11 17:00 Frissítve: 2020.12.11 21:23

Videó: megdöbbentő felvételek a pusztulni hagyott csepeli sporttelepről

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány néhány héttel ezelőtt vásárolta vissza a Csepel SC Alapítványt azzal a nem titkolt céllal, hogy a nagy múltú egyesület ismét a régi fényében tündököljön. Miután birtokba vehették a Béke téri központi sporttelepet, áldatlan állapotokkal szembesültek: az ingatlanok teljesen az enyészetté lettek, sok helyütt a természet vette át az uralmat. Az NSO Tv stábját is körbevezették a sporttelepen – megdöbbentő felvételek következnek.

 

NS-VÉLEMÉNY: DÖBBENET

Mellbevágó élmény volt látni a pénteki sajtóbeszélgetésen a Csepel SC lepusztult létesítményeiről készült, Németh Szilárd által bemutatott friss videókat. Pedig, ha csak kicsit kutatunk az emlékezetünkben, bizony nem is olyan régen még így, vagy majdnem így nézett ki a legtöbb hazai sporttelep, már amelyik megmenekült a vadkapitalista ingatlanmutyiktól. Itt is helytálló, vagy itt, a magyar sportban helytálló csak igazán Adam Michnik kijelentése: „A kommunizmusban az a legrosszabb, ami utána következik". A rendszerváltás után senki sem törődött a magukra maradó sportegyesületekkel, a fiatalok sportjával. És ne legyenek illúzióink, ha a 2010-es kormányváltással érkező szemléletváltozás és nagyarányú infrastruktúra-fejlesztés elmaradt volna, ma nagyjából úgy nézne ki az országban minden sporttelep, ahogyan a csepeli. Már amelyiknek a helyén még nem lenne lakópark, szupermarket vagy benzinkút...

Sz. Gy.

ELŐZMÉNY

„A cél az, hogy az 1912-ben alapított klub újra a régi fényében tündököljön. Jelen pillanatban nem létezik ez az ernyőklub, ugyanis felszámolták a 2000-es évek elején. Néhány utódegyesület tevékenykedik különböző sportágakban, egy részük pedig még a Csepel SC-s ingatlanokat használja” – mondta az MTI-nek pénteken Süle László, a Csepel SC Alapítványt megvásárló Kozma István Magyar Birkózó Alapítvány (KIMBA) kurátora, aki az előbbi alapítvány kuratóriumának lesz az elnöke. Hozzátette, hogy már folyamatban van a sportklub létrehozása. Jelezte, hogy az alapítvány az infrastruktúrával, míg a klub a sportélet szervezésével és sportszakmai kérdésekkel foglalkozik majd.

A csepeli klubokkal kezdett megbeszélések állítása szerint jól haladnak, még két tárgyalás vár rájuk, és a visszajelzések biztatóak. Kiemelte, szeretnék az új Csepel SC-ben tudni ezeket az egyesületeket, nyitottan állnak hozzájuk, kíváncsiak az igényeikre.

„Most az a cél, hogy legyen egy olyan programunk, amely szakemberek bevonásával a sportszakmai fejlesztéseket számba veszi és megtervezi. Ehhez jelenleg felmérjük az infrastruktúrát és a sportolói igényeket” – mondta Süle László, hangsúlyozva, hogy a több mint 70 ezer lakosú Csepelen jelentősek a sport hagyományai, a korábbi klub 20 olimpiai bajnokot adott az országnak, s a kerületben most is hatalmas az igény a sportra, a sportolásra.

Az új vezetőség nemcsak a versenysportban gondolkodik, hanem a diák- és szabadidősportra is szeretne koncentrálni, de mindenekelőtt meg kell teremteni a sportolás feltételeit – hangsúlyozta a sportvezető. Márpedig a Béke téri telep teljesen lepusztult, amint azt a pénteki bejáráson bemutatták.

Süle László

A területen több épület is használhatatlan, de a stadiont a labdarúgók, és abban a rekortánpályát az atléták jelenleg is igénybe veszik, ahogy a helyi lövészegylet is működik, és a ritmikus gimnasztikázók is ott készülnek. Süle László közölte, hogy nem csupán az ingatlanokkal lesz dolguk, hanem egyéb területeken is normális viszonyokat kell teremteniük. Jelenleg a telepen senkinek sincs használati szerződése, a területet pedig nem védik, bárki bejárhat.

Az ingatlanok felmérése már szintén zajlik, Süle László pedig úgy véli, hamarosan végezhetnek vele.

„A felmérést, azt gondolom, egy-két hónapon belül lezárjuk, azt követően a tervezési megbízásokat ki fogjuk adni, és egy éven belül lesznek konkrét terveink, ebben biztos vagyok” – jelezte a kurátor, aki elképzelhetőnek tatja, hogy egy épületet hamarosan felújítanak, javítva a feltételeket a területen.

A Béke téri telep 100 ezer négyzetméteren fekszik, az épületek több tízezer négyzetméteresek. Az alapítvány tulajdonában lévő másik két területen, a Gubacsi hídnál található evezős-, és a Hollandi úti kajak-kenu telepen is lesz munka Süle szerint, még úgy is, hogy azok lényegesen jobb állapotban vannak.

A teljes projekt tíz évet ölelhet fel, viszont „ha elkezdjük, gyorsan látványos eredményeket érhetünk el” – jegyezte meg Süle László.

ITT további videókat is talál a csepeli sporttelep állapotáról.

2021.11.30 16:23:55

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Könyvcsomagok, ajándékkártyák, előfizetések, háztartási kisgépek – csak néhány az ajándékok közül.

2021.11.28 08:35:51

Egyéb egyéni BABJÁK BENCE

„Nem úszóedzőként, hanem a teljesítményt növelő szakemberként tekintek magamra.”

2021.11.27 16:38:12

Egyéb egyéni B. D. K.

A cseh szépség saját magára énekesként és fitneszmodellként is hivatkozik.

2021.11.26 23:27:57

Egyéb egyéni Munkatársainktól

Csökkent a létszám, számos szervezet kiesik – alapjaiban alakult át a Magyar Olimpiai Bizottság összetétele.

MOB