Vendée Globe: továbbra is Charlie Dalin vezet az Apiviával

MTI, I. SZ.MTI, I. SZ.
Vágólapra másolva!
2020.12.05. 10:28
null
Charlie Dalin előnye kétszáz mérföld körüli a két üldözőjével szemben (Fotó: AFP)
Továbbra is Charlie Dalin vezet az Apiviával a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen.

Az élcsoport, melynek tagja még a szintén francia Thomas Ruyant, aki a LinkedOutot kormányozza és Louis Burton a Bureau Vallée 2 nevű hajóval, az Indiai-óceánon vitorlázik. Dalin előnye kétszáz mérföld körüli a két üldözőjével szemben, akik között csupán pár mérföld a különbség.

A november 8-án elrajtolt viadal 33 fős mezőnyéből eddig öten adták fel a versenyt. Legutóbbiként szombaton Samantha Davies volt kénytelen kiállni, miután hajója, az Initiatives-Coeur nekiütközött valaminek és komoly károkat szenvedett. Csapatának közlése szerint a brit hajós, aki a 14. helyen haladt, nem képes egyedül megjavítani a vitorlást, így Fokvárosnak vette az irányt.

A földkerülő vitorlásviadalok közül a Vendée Globe a legnehezebb: az indulóknak 18 méteres, egytestű hajójukkal egyedül, kikötés és külső segítség nélkül kell megkerülniük a bolygót. A leggyorsabbakat január közepére várják Franciaországba.

A versenycsúcsot a francia Armel Le Cléach tartja, aki a legutóbbi földkerülést 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperc alatt teljesítette.

Fa Nándor az 1992–1993-as Vendée Globe-on legjobb nem franciaként az ötödik, 2016-17-ben pedig a nyolcadik helyen végzett, majd ezt követően visszavonult a versenyzéstől.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik