Vaskuti István: A Nemzet Sportolójának lenni felelősséggel is jár

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2023.02.08. 16:58
null
„Hálát adtam a Jóistennek azért, hogy ezt elértem és megéltem” (Fotó: Földi Imre)
Nem tagadja, számított az elismerésre, ám amikor valóra vált az álma, a Jóistennek adott hálát, hogy ezt megélhette: Vaskuti István úgy véli, a Nemzet Sportolójának lenni felelősséggel is jár.

– Gratulálunk! Tegye a szívére a kezét: számított az elismerésre?
– Őszinte leszek: igen – válaszolta Vaskuti István, korábbi olimpiai és világbajnok kenus, akit szerdán délelőtt a Nemzeti Sportolói 12. tagnak jelöltek. – Éppen a Nemzeti Sportban jelent meg nem sokkal korábban, hogy esélyesként számolnak velem. Rendkívül erős a mezőny, bárkit választottak volna, azt senki sem kifogásolhatná. Hála istennek, ilyen gazdag a magyar sport! A jelölés egyik kritériuma az, hogy az eredményes sportoló a pályafutása után is tegyen a sportért, úgy érzem, ezen a téren is jól teljesítettem, hiszen éveken, évtizedeken keresztül dolgoztam a kajak-kenuban, ami mindamellett, hogy komoly munkát jelentett, kimagasló eredményeket hozott és élményt is adott nekem. Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy sokat tettem a sportágamért.

Névjegy: Vaskuti István
Született:
1955. december 4., Debrecen
Sportága:
kajak-kenu
Páros társai:Solymár László, Foltán László, Buday Tamás, Sarusi Kis János
Kiemelkedő eredményei:
olimpiai bajnok (C–2 500 m, 1980), 10 x világbajnok (C–2 500 m, 1977; C–2 500 m, 1978; C–2 1000 m, 1978, C–2 10 000 m, 1978; C–2 500 m, 1981; C–2 10 000 m, 1981; C–2 10 000 m, 1983; C–2 500 m, 1985; C–2 500 m, 1986; C–2 1000 m, 1986), 3 vb-3. (C–2 10 000 m, 1979; C–2 500 m, 1982; C–2 10 000 m, 1982)
Sportvezetőként:
Európai Kajak-Kenu Szövetség-elnökségi tag, Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség-elnökségi tag, MOB-elnökségi tag

– Vagyis várta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár telefonhívását?
– Ismeretlen számot jelzett a telefonom, felvettem, a túloldalon pedig elhangzott: Schmidt Ádám vagyok. Akkor már gondoltam, nem arról akar beszámolni, hogy nem én nyertem... Meleg hangon gratulált, majd átadta a telefont Schmitt Pálnak, aki szintén megtette ezt.

– Mit csinált azután, hogy letette a telefont?
– Hálát adtam a Jóistennek azért, hogy ezt elértem és megéltem. Nem akárkiktől kaptam az elismerést: életem során sok kitüntetést kaptam, győztesként álltam a dobogón jó néhányszor, ám ezúttal mégiscsak azok jelöltek maguk közé, akikre mindig is felnéztem, akiket mindig is nagyra tartottam. Egyszer már megéltem hasonlót, amikor a Halhatatlan Magyar Sportolók közé választottak – olyan emberek, mint Papp László, az Aranycsapat akkor még élő tagjai, Balczó András, Gyarmati Dezső, Földi Imre és hadd ne soroljam a további nagyságokat.


– Ilyenkor kicsit megcsipkedi magát az ember?
– Valahogy úgy. És ezzel párhuzamosan felteszi a kérdést: tényleg engem választottak maguk közé, tényleg hozzájuk, közéjük tartozom?

– Egyébként hogyan került a sport, közelebbről a kenu világába?
– Általában véletlenül csöppennek bele a gyerekek egy-egy sportágba. Az édesapám unokatestvére kenuzott, ő vitt le a Margitszigetre – esetemben hatalmas szerencse volt, hogy éppen abba a sportágba kerültem, amelyikben tehetségesnek bizonyultam.

– Ez hamar kiderült?
– Igen. Vagy nem – nem tudom... Vékonydongájú gyerek voltam, és ez a későbbiekben sem változott, győztesként is hetvenöt kilósan álltam a dobogó tetején, miközben egy jó kenusnak illett azért nyolcvanöt kilósnak lennie. De technikás, ügyes voltam mindig is, s bár jól mentem egyesben is, párosspecialistának számítottam.

– Vagyis jó csapatember volt.
Muszáj volt annak lennem. Ki kellett szolgálnom a másikat – én térdeltem hátul a hajóban, vagyis én voltam az, aki „mindent is” csinált.

– Például olyat is, hogy hamarabb befejezte a lapátolást...
– Például olyat is – előfordul ilyen a sportágunkban. A moszkvai olimpián szerencsére akkora előnyünk volt, hogy belefért az a hiba is, hogy hamarabb befejeztem a versenyt, mert azt hittem, már ott vagyunk a célban.

– Azt megfejtette már, miért esett ekkora szerelembe a kenuval?
– Egy, a sportágat csak távolabbról figyelő színész közreműködött egy most készülő oktatófilmben, ő mondta: sohasem gondolta volna, hogy a kenu ennyire összetett és bonyolult. Igazat mondott, ez a titka ennek a sportágnak. Ha valaki jól kenuzik, az már művészet, és egyszersmind esztétikai élményt is ad. Folyamatos egyensúlyjátékot igényel.

– Mikor vált igazán komollyá az életében a kenuzás?
– Végig sikersztori volt fiatalként a pályafutásom, hiszen sorra nyertem a korosztályos versenyeket, ám amikor nem vettek fel a Műszaki Egyetemre, mert link voltam, és a felnőtt országos bajnokságokon is odaértem a második, harmadik, negyedik helyek valamelyikére, Maurer Jenő bácsi leültetett, hogy Pistike, beszélgessünk a hogyan továbbról, a lehetséges sportállásodról – mire én felháborodtam, mondván, hogy képzeli bárki is, hogy pénzért fogok sportolni?

VÉLEMÉNYEK
SCHMITT Pál, a Nemzet Sportolója: Egyfelől ez szomorú kötelezettség nekünk, hiszen eltávozott egy társunk, másfelől pedig az a szabály, hogy mi, tizenegyen titkos szavazással jelöljünk egy tizenkettedik tagot. Örömmel konstatáltam szerda délelőtt, hogy egy ember kapcsán konszenzus alakult ki. Vaskuti István sportemberi, sportolói és sportvezetői tevékenységét is elismertük ezzel a szavazással, életműve önmagáért beszél. Az pedig külön boldogság, hogy olyan sportág képviselője tartozik majd közénk, amelyikből korábban még nem volt tagunk – ez a szavazás egyszersmind főhajtás a magyar kajak-kenu előtt is.
MAGYAR Zoltán, a Nemzet Sportolója: Vaskuti István nagyon megérdemli a jelölést, nagyszerű sportolói pályafutás áll mögötte, később sportvezetőként is sokat tett a kajak-kenuért, eredményesen dolgozott, vagyis megfelel a Nemzet Sportolója-választás minden kritériumának. Többen is esélyesek voltak, ilyenkor nem lehet hibázni, szerencsére gazdag a magyar sport. Mindannyian örülünk az eredménynek, én pedig szívből gratulálok Vaskuti Istvánnak, jó, hogy innentől közénk tartozik.
JÓNYER István, a Nemzet Sportolója: Vaskuti Pistával régről ismerjük egymást, sportolóként mindig is szimpatikus volt, s ezt a tulajdonságát a sportpályafutása befejezése után is megőrizte. Mivel kenusként Wichmann Tamás volt a példaképe, akinek az éttermében rendszeresen megfordultam, ott is sokszor találkoztunk, sőt a MOB-ban a sportolói bizottságot is együtt csináltuk. A mai napig jóban vagyunk, a jövő héten például együtt megyünk szülővárosomba, Miskolcra élménybeszámolót tartani. Az életünk eddig is több ponton találkozott, örülök, hogy ez a szám most eggyel nő, és mostantól újra egy csapatban játszunk.

– Helyette mit csinált?
– Igazi naiv fiatalként elmentem dolgozni figuránsként.

– Hogy mondja?
– Igen, én voltam az, aki tartotta a táblát a földméréseknél. Például a Mátrában, ahol délelőttönként dolgoztunk, délutánonként meg kirándulgattam a hegyekben. Jól is éreztem magam, ám azt már untam, hogy egy hónap után be kellett menni a vállalathoz, és papírra is átmásolni mindent. Ráadásul amikorra kiértem egy-egy munkanap végén a Margitszigetre, a többiek már végeztek az edzéssel. Ez szíven ütött, úgyhogy két hónap után már én kerestem meg Maurer Jenőt, és kérdeztem meg tőle, akkor mi is van azzal a sportállással?

– És hogyan jutott el innen az olimpiai aranyig?
– A montreali olimpia előtt besoroztak – sportolóként csak nyolc hónapra. Délutánonként néha kiengedtek minket, és el tudtunk indulni az első válogatón Solymár Lászlóval, ezt meg is nyertük, ám a másik két versenyt Brandenburgban rendezték, oda pedig útlevél híján és katonaként esélyünk sem volt elutazni. Aztán összetérdeltem Foltán Lászlóval, és akkor éreztem, ebből valami jó is kikerekedhet.

– Kellett az a moszkvai győzelem – a sportágának is!
– Igen, az 1968-as nagy siker után sem Münchenben, sem Montrealban nem termett babér a magyar kajak-kenunak. Sokunkban felvetődött a kérdés: világbajnoki címek után miért állunk fejre az olimpiákon? Moszkva előtt már Parti János volt a szövetségi kapitány, ő egy dunavarsányi edzőtáborban csapatértekezletet tartott, és egyszer csak teátrális mozdulattal ránk mutatott: az olimpiai bajnok itt ül köztetek. Mi meg csak néztünk körbe, vajon kire gondolt, kire mutatott? Belül persze mindenki azt érezte, neki szólt a kapitányi kijelentés. Esélyesnek számítottunk Moszkvában, de nem olyan könnyű azzal a teherrel versenyezni, hogy az embert lépten-nyomon megállítják azzal, ugye megnyeritek az olimpiát?

Vaskuti Istvánt jelölték a Nemzet Sportolójának (Fotó: Árvai Károly)
Vaskuti Istvánt jelölték a Nemzet Sportolójának (Fotó: Árvai Károly)

– Az olimpiai vagy éppen a világbajnoki győzelmeket néha-néha előhívja – segítségként például?
– Már a pályafutásom elejétől arra törekedtem és azt tudatosítottam magamban, hogy az vagyok, aki vagyok. Nem attól jobb ember valaki, mert sikereket ért el sportolóként, mert gyorsan kenuzott Moszkvában – noha az nem volt kérdés, hogy tényleg jó kenus voltam. A hétköznapokban emberként, s nem sportolóként kell megnyilvánulni, tudomásul kell venni, hogy nem éremmel a nyakunkban vagy éppen koronával a fejünkön kell közlekednünk. Fontos volt, és ma is fontos az életemben a sport, de nem raktam ki érmeket a lakásban sem, mert sohasem akartam önmagam emlékműve lenni. A gyerekeimre sem szerettem volna rákényszeríteni, hogy márpedig én olimpiai bajnok vagyok – én csupán az apukájuk szerettem volna lenni mindig is.

– A Nemzeti Sportolójának lenni hatalmas megtiszteltetés – akkor ezt az elismerést is korona nélkül viseli?
– Korona továbbra sem lesz a fejemen, de nagyon büszke vagyok erre az elismerésre, amely azonban kötelez is. Sportolóként is képviseltem valakit, valakiket – a dobogón Vaskuti István állt, de Magyarországért sportoltam mindig is. Mindent, amit elértem, a magyar szurkolókért is értem el. Nem tagadom, őszinte hazafi vagyok: bejártam a világot, ott voltam kilenc olimpián, láttam ezt-azt, s tudom, hogy sokan sok mindent mondanak az országunkról, bizton állíthatom, máshol sincs minden aranyból – ez egy szuper hely, rajtunk múlik, élvezzük-e az ittlétet. Ez az elismerés felelősséggel is jár, és küldetésünk is van minden magyar felé: értük is voltunk és vagyunk.

Vaskuti István (hátul) és Foltán László számos versenyt nyertek együtt (Fotó: MTI)
Vaskuti István (hátul) és Foltán László számos versenyt nyertek együtt (Fotó: MTI)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik