nemzetisport.hu 2014.11.26 08:53 Frissítve: 2015.03.31 01:56

Ukrajna: ötfokos teremben edz a világbajnok, szégyen

Mindössze ötfokos, fűtetlen terem, sapkában, beöltözve edző sportolók – rendkívül súlyos anyagi nehézségekkel küzd a világ tornasportjának meghatározó iskolái közé tartozó, olimpiai, világ- és Európa-bajnok ritmikus gimnasztikázókat kinevelő kijevi Gyerjugina-iskola.

Az Albina Gyerjugina és lánya, Irina Gyerjugina által irányított fő ukrán rg-iskola az egyetlen a sportágban a moszkvai-novogorszki orosz központ mellett, amely egyéni olimpiai bajnokot (Alekszandra Timosenko, Jekatyerina Szerebrjanszkaja), összetett világbajnokot (Irina Gyerjugina, Alekszandra Timosenko, Okszana Szkalgyina, Jekatyerina Szerebrjanszkaja, Jelena Vitricsenko, Tamara Jerofejeva, Anna Besszonova) és Európa-bajnokot is adott a sportágnak.

A Gyerjugina-iskola több mint 700 ezer ukrán hrivnyás (több mint 11 millió forint) tartozást halmozott fel, a fűtésszolgáltató így kikapcsolta a fűtőtesteket – a világklasszis tornászoknak öt fokban, legalább három réteg ruhában, esetenként sapkában és házicipőben (!) kell edzeniük. Mindezt egy olyan sportágban, amelyben a kihűlt csarnok az izmokat és ízületeket rendkívüli módon igénybe vevő gyakorlatok miatt különösen sérülésveszélyesnek számít... A kijevi önkormányzat jelezte: anyagi nehézségei miatt nincs módja megsegíteni az Október-palotában edző ritmikus gimnasztikázókat – akiknek legjobbjai valódi sztárnak számítanak Ukrajnában.

„Mindig is jó eredményeink voltak, ehhez képest lehetetlen körülmények közé kényszerültünk. Legalább három óra kell egyáltalán a bemelegítéshez! Ilyen hideg csarnokban képtelenség a szerekkel, különösen a buzogánnyal és a karikával gyakorolni, ráadásul rendkívül kényelmetlen ilyen sok réteg ruhában dolgozni. De más választásunk nincs” – panaszkodott az iskola egyetlen aktív világbajnoka, Hanna Rizatdinova.

Ha nem oldódnak meg a Gyerjugina-iskola anyagi problémái, akkor ki is lakoltathatják őket a rossz hírű Október-palotából, amely hosszú évekig a kijevi Cseka (majd KGB) központi épületéül szolgált.

A fűtetlen terem problémája nem ismeretlen a magyar tornasportban sem: 2013-ban, az antwerpeni világbajnokság előtt késve fűtötték fel a Tornacsarnokot, így Berki Krisztián és válogatott társai napokig hideg teremben gyakoroltak.

Az Ukrán Tornaszövetség és sportminisztérium szintén súlyos pénzügyi gondokkal küzd, megoldást tehát ők sem tudnak nyújtani – Ukrajna a 2013-as nagy szertorna- és rg-versenyekre is a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) nyújtotta támogatás segítségével jutott el.

Hiába nagy sztár Rizatdinova Ukrajnában, társaival együtt még az edzőteremből is kitehetik (Fotó: Anita Sericano)
2021.01.21 23:42:57

Egyéb egyéni KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Kiszámíthatatlanság – talán ez a legjobb szó, ami valahol még manapság is jellemzi az itáliai miliőt. Aztán jött 2020, és átalakult a világ. Sőt, megszűnt a világ, legalábbis egy vérbeli olasz futballszurkoló világa. Üresek a stadionok, üresek a lelkek.

2021.01.21 10:42:04

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„Értékelni kell és »jól tartani« azt a szervet, amelyet kaptam, azt a testet, amelyben élhetek.”

2021.01.13 15:47:10

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

A 46. amerikai elnök, Joe Biden elődei többek között lovagoltak, bokszoltak és amerikai futballoztak is.

2021.01.18 20:28:38

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Az olimpia örök szerelmeseként is legfeljebb reménykedem: elég erős az öt karika ahhoz, hogy kötőanyag legyen ott, ahol minden szétesni látszik.

2021.01.18 10:59:21

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az egészséges élethez nem csupán a testmozgás szükséges. (x)

PR