nemzetisport.hu 2014.11.26 08:53 Frissítve: 2015.03.31 01:56

Ukrajna: ötfokos teremben edz a világbajnok, szégyen

Mindössze ötfokos, fűtetlen terem, sapkában, beöltözve edző sportolók – rendkívül súlyos anyagi nehézségekkel küzd a világ tornasportjának meghatározó iskolái közé tartozó, olimpiai, világ- és Európa-bajnok ritmikus gimnasztikázókat kinevelő kijevi Gyerjugina-iskola.

Az Albina Gyerjugina és lánya, Irina Gyerjugina által irányított fő ukrán rg-iskola az egyetlen a sportágban a moszkvai-novogorszki orosz központ mellett, amely egyéni olimpiai bajnokot (Alekszandra Timosenko, Jekatyerina Szerebrjanszkaja), összetett világbajnokot (Irina Gyerjugina, Alekszandra Timosenko, Okszana Szkalgyina, Jekatyerina Szerebrjanszkaja, Jelena Vitricsenko, Tamara Jerofejeva, Anna Besszonova) és Európa-bajnokot is adott a sportágnak.

A Gyerjugina-iskola több mint 700 ezer ukrán hrivnyás (több mint 11 millió forint) tartozást halmozott fel, a fűtésszolgáltató így kikapcsolta a fűtőtesteket – a világklasszis tornászoknak öt fokban, legalább három réteg ruhában, esetenként sapkában és házicipőben (!) kell edzeniük. Mindezt egy olyan sportágban, amelyben a kihűlt csarnok az izmokat és ízületeket rendkívüli módon igénybe vevő gyakorlatok miatt különösen sérülésveszélyesnek számít... A kijevi önkormányzat jelezte: anyagi nehézségei miatt nincs módja megsegíteni az Október-palotában edző ritmikus gimnasztikázókat – akiknek legjobbjai valódi sztárnak számítanak Ukrajnában.

„Mindig is jó eredményeink voltak, ehhez képest lehetetlen körülmények közé kényszerültünk. Legalább három óra kell egyáltalán a bemelegítéshez! Ilyen hideg csarnokban képtelenség a szerekkel, különösen a buzogánnyal és a karikával gyakorolni, ráadásul rendkívül kényelmetlen ilyen sok réteg ruhában dolgozni. De más választásunk nincs” – panaszkodott az iskola egyetlen aktív világbajnoka, Hanna Rizatdinova.

Ha nem oldódnak meg a Gyerjugina-iskola anyagi problémái, akkor ki is lakoltathatják őket a rossz hírű Október-palotából, amely hosszú évekig a kijevi Cseka (majd KGB) központi épületéül szolgált.

A fűtetlen terem problémája nem ismeretlen a magyar tornasportban sem: 2013-ban, az antwerpeni világbajnokság előtt késve fűtötték fel a Tornacsarnokot, így Berki Krisztián és válogatott társai napokig hideg teremben gyakoroltak.

Az Ukrán Tornaszövetség és sportminisztérium szintén súlyos pénzügyi gondokkal küzd, megoldást tehát ők sem tudnak nyújtani – Ukrajna a 2013-as nagy szertorna- és rg-versenyekre is a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) nyújtotta támogatás segítségével jutott el.

Hiába nagy sztár Rizatdinova Ukrajnában, társaival együtt még az edzőteremből is kitehetik (Fotó: Anita Sericano)
2021.06.17 15:00:19

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A két olimpiai bajnok az Open Water Tournament nyílt vízi úszóbajnokság edzését látogatta meg. (x)

2021.06.15 23:29:05

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Az egyenjogúság, az emancipáció témája a modern(ebb) társadalmakban örök feszültségforrás. A felesleges zsörtölődést megelőzve leszögezem, hogy nőpárti vagyok.

2021.06.15 08:12:10

Egyéb egyéni BOBORY BALÁZS

„Egyszer Dvéri Zsolt edzés után szólt, hogy »„Gyere, kicsi, rúgjunk egy-két szabadot!«”

2021.06.09 11:27:49

Egyéb egyéni B. D. K.

A 28 éves Paige Spiranac fotóitól felrobban az internet!

2021.06.07 21:52:07

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Június 11-én három helyszínen, Győrben, Budapesten és Debrecenben rendezik meg a DigitalTesiLIVE programot. (x)