Triatlon-Ek: tengerentúli versenyzőket is várnak a tiszaújvárosi futamra

Vágólapra másolva!
2021.06.23. 17:21
null
A Rióban 20. helyet elérő Faldum Gábor is ott lesz Tiszaújvárosban (Fotó: DÖmötör Csaba)
A tiszaújvárosi triatlon Európa-kupa-futam nyílt jellegéből adódóan amerikai, chilei, dél-afrikai és kanadai versenyzők is vendégeskednek majd július 16. és 18. között a Tisza-parti városban.

A szervezők tájékoztatása alapján a szombati előfutamok során – jelen állás szerint – a férfiaknál tíz magyar versenyző indul, köztük a riói olimpián 20. helyezett Faldum Gábor, a tiszaújvárosiak két élversenyzője, Lehmann Csongor és Lehmann Bence, valamint Dévay Márk, Dévay Zsombor és Karai Levente. A hölgyeknél nyolc magyar szerepel a rajtlistán: Molnár Sára, Soós Fanni, Hangya Adrienn, Sárszegi Noémi, Bukovszki Tünde, Botka Anikó, Ferenczi Nikolett, valamint a tiszaújvárosiak kedvence, Putnóczki Dorka.

A nagy nemzetközi érdeklődésre való tekintettel az elit és a junior Ek férfi és női kategóriájában is a szabályok adta maximális 3-3 előfutamot kell majd rendezni, ami más helyszíneken is csak ritkán fordul elő. Ez részint annak tudható be, hogy a tokiói olimpia előtt egy héttel már kevés versennyel tervezhetnek az ötkarikás játékokra ki nem jutó triatlonosok, másrészt a tiszaújvárosi erőpróbáknak legendásan jó hírük van. A sportági nagyhatalmak közé tartozó britek, olaszok, franciák és németek – a házigazda magyarokhoz hasonlóan – ugyancsak népes küldöttséggel állnak rajthoz a Tisza partján.
Az előfutamokat a vasárnapi döntők követik – a junior és elit kategóriában a legjobb 30-30 sportoló részvételével –, a záró napon rendezik meg a legjobb korosztályos versenyzőket felvonultató Magyar Utánpótlás Gálát is.

Az elmúlt 24 évben – 2020-at kivéve – egyedülálló módon, megszakítás nélkül rendeztek sportági világkupát Tiszaújvárosban. A pandémia azonban nagy változást hozott a triatlonban is, és felgyorsította a fenntarthatóság iránti igényt a nemzetközi versenyrendszerekkel kapcsolatban. A nemzetközi szövetség (World Triathlon) kezdeményezésére a jövőben a kontinentális és regionális versenyek kerülnek előtérbe. Ez a WT által preferált törekvés egybevág az idei tiszaújvárosi viadal jelenlegi státuszával, az elit Európa-kupával.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik