Torna-vk: újabb magyar érem született

Vágólapra másolva!
2020.10.04. 20:03
null
Vecsernyés Dávid nyújtón harmadik lett a szombathelyi világkupa-viadalon (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
Újabb magyar érem született a szombathelyi vk-viadalon: Vecsernyés Dávid nyújtón a harmadik lett.

 

ÉLTEK AZ ESÉLLYEL

– Hogyan értékeli a vk-versenyt? Mivel elégedett, s minek kapcsán van önben hiányérzet?
– Természetesen annak örülök a legjobban, hogy Dévai Boglárka két év után visszatért, ráadásul aranyéremmel – válaszolta Draskóczy Imre, a női válogatott kapitánya. – De elégedett vagyok azzal is, hogy lányaink minden esélyt megragadtak arra, hogy döntőbe kerüljenek, így aztán a három nap alatt egy-egy szeren nem egyszer, hanem kétszer szólították meg őket, és ezúttal ez volt a legfontosabb. Közel egy éve nem versenyeztek – ez tornában különösen hosszú idő, a lányoknál pedig még inkább... Apróbb hibák persze voltak, de a jövőt illetően bizakodó vagyok.

Hogyan tovább?
– Három hét múlva jön az országos bajnokság, remélhetőleg azt is meg lehet majd rendezni, majd az ob-t két héttel követi a mesterfokú bajnokság, és mindannyian reménykedünk abban is, hogy valahol decemberben mégiscsak rendeznek Európa-bajnokságot.

Edzőként mi a legnehezebb ezekben a hónapokban?
– Az állandó védekezés, az odafigyelés, és az, hogy a járvány miatt mindenkiben több a stressz. A lányok bizonytalanok, nem tudják, mire is készülnek, emiatt pedig az edzők helyzete is nehéz, hiszen ilyen körülmények között is motiválnunk kell a sportolókat.

A szombathelyi Challenge világkupaverseny záró napján sem maradtunk érem nélkül – hála Vecsernyés Dávid remek nyújtógyakorlatának.

A két évvel ezelőtt ezen a szeren a glasgow-i kontinensviadalon bronzérmes Vecsernyés a pénteki selejtezőből a második helyen kvalifikálta magát a szerenkénti döntőbe, ahol ugyan egy pozíciót hátrébb csúszott, ám ez mit sem von le teljesítményéből, hiszen a legfontosabb, hogy felállhatott a dobogóra. Ráadásul úgy, hogy tulajdonképpen három héttel ezelőtt kezdhette meg ismét a felkészülést...

„A családomban volt egy pozitív koronavírus-teszt, így rám is várt egy vizsgálat, az eredményre pedig napokat kellett várnom, addig nem tudtam tornázni. Kimaradt legalább egy hét, ebben a sportágban ez nem kevés” árulta el Vecsernyés.

Tavaly ugyan nyert Szombathelyen ezen a szeren, de az egy merőben más esztendő volt az ismert okok miatt. A pénteki selejtezőben és a vasárnapi döntőben pedig még valami mással is meg kellett küzdenie az Eb-bronzérmesnek.

„Néha »bekattanok« egy-egy nehezebb elem kapcsán, és ez Szombathelyen is így volt, a selejtezőben a második Tkacsovot ki is hagytam... Legalább három kilót fogytam idegességemben a három nap alatt, fogalmam sem volt, mi lesz a döntőben ezzel az elemmel. Az a fura, hogy tizennyolc évvel ezelőtt, majdhogynem elsőként tanultam meg ezt az elemet, és van, hogy hónapokig lazán megcsinálom, aztán viszont jön a mentális zavar, és valamiért nem merem megcsinálni. Azt hittem, hogy a rövid felkészülés miatt fizikailag lesznek nehézségeim, szerencsére ilyen gondom nem akadt, a mentális probléma annál súlyosabb volt – dolgozom azon, hogy minél kevesebbszer jöjjön ez elő. Mindezek után persze nagyon boldog vagyok, örülök, hogy bronzérmet szereztem Szombathelyen” – nyilatkozta a BHSE tornásza.

Titkon abban reménykedtünk persze, hogy Vecsernyés mellett másik magyar tornász is odaér a dobogóra az Aréna Savariában megrendezett viadalon: erre Makra Noéminek akár két szeren is lehetett volna esélye, hiszen mind gerendán, mind talajon bejutott a fináléba, ráadásul előbbi szeren címvédőként léphetett pódiumra. Igaz, a selejtezőben rontott, hiszen le is esett a gerendáról, de mindenképpen bizonyítani akart – elsősorban magának. Aztán érem végül mégsem lett ebből a szereplésből (gerendán a hatodik, talajon az ötödik lett), ám Makra mégsem zárta szomorúan a szezon első versenyét.

„Annak feltétlenül örülök, hogy mindkét szeren jobb gyakorlatot mutattam be a döntőben, mint a selejtezőben – mondta el Makra Noémi. – A gerendagyakorlatom után azért voltam csak csalódott, mert magasabb pontszámban reménykedtem, de elkeseredett tényleg nem vagyok. Remélem, lassan beindul a versenyszezon, én ugyanis az a típusú sportoló vagyok, akinek szüksége van a sok versenyzésre ahhoz, hogy jobb legyen. Így, tíz hónapnyi szünet után első nem volt ez rossz.”

TORNA
CHALLENGE VILÁGKUPAVERSENY, SZOMBATHELY
Szerenkénti döntők. A győztesek és a magyarok eredményei. Férfiak. Ugrás:
Igor Radivilov (ukrán) 14.150. Korlát: 1. Petro Pakhniuk (ukrán) 14.950, ...4. Kardos Botond 13.900. Nyújtó: 1. Tin Srbic (horvát) 14.650, ...3. Vecsernyés Dávid 14.000, ...8. Kardos Botond 11.650. Nők. Gerenda: 1. Christina Zwicker (horvát) 12.800, ...4. Bácskay Csenge 12.000, ...6. Makra Noémi 11.900. Talaj: 1. Angyelina Radivilova (ukrán) 13.200, ...5. Makra Noémi 12.200, ...7. Székely Zója 11.500

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik