Tokió 2020: versenyek híján készülnek a kardvívók

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.04.14. 11:54
null
A 2017 óta minden világversenyről éremmel hazatérő férfi kardcsapat tagjai elszántak és motiváltak (Fotó: Tumbász Hédi)
Kialakult a csapatversenyek ága: a tokiói olimpián a férfiválogatottra az Egyesült Államok, a nőire Dél-Korea vár a negyeddöntőben.

 

Nagyon úgy tűnik, hogy a legrosszabb forgatókönyv valósul meg az olimpiáig, vagyis a Tokióig vezető utat versenyek nélkül kell megtenniük vívóinknak, így a két kardcsapatnak is.

A Nemzetközi Vívószövetség (FIE) úgy nyilvánult meg a napokban, hogy májusban nem rendez világkupaversenyeket, s hogy sor kerül-e júniusban az Európa-bajnokságra, amelynek tervezett helyszíne Plovdiv, csak később derül ki. Az viszont biztos, hogy ha meg is rendezik az Eb-t, ranglistapontokat nem ad, ami azt jelenti, hogy az olimpiai csapatverseny szempontjából kitisztult a kép: a Decsi András vezényelte férfiak ellenfele a negyeddöntőben az Egyesült Államok lesz, míg Gárdos Gábor lányainak Dél-Korea ellen kell bekötniük az első asszóban.

„Az egyéni kvalifikáció még nem zárult le, ott még hátravan a zónaverseny – annak a végére alakul ki a tokiói tábla, és onnantól lehet számolgatni  – mondta Decsi András, aki a férficsapat mellett a címvédő Szilágyi Áron (Vasas SC) mestere is. – A négy közé jutásért az amerikaiak várnak ránk Tokióban, aztán az olasz-orosz ág a miénk. Tényleg úgy tűnik, hogy versenyek nélkül megyünk el az olimpiáig, s bár e tekintetben még lehet változás, összeállítottunk egy programot, keretedzésekkel, a tervezett edzőtáborokkal. Szerepel benne külföldi edzőtábor is, ám hangsúlyozom: mindez csak egy, a körülményekhez képest ideálisnak mondható felkészülési terv, amelyből reméljük, minél több minden megvalósul.”

Könnyen lehet, hogy a 2017 óta minden világversenyről éremmel hazatérő férficsapatnak ezúttal el kell tekintenie attól, hogy a vetélytársak valamelyikével vonul közös edzőtáborba, ám a Szilágyi Áron, Szatmári András (MTK), Gémesi Csanád (GEAC), Decsi Tamás (KVSE) összetételű kvartett elszánt és motivált, s mivel egyikükre sem jellemző, hogy bármitől kétségbeesne, a helyzet képlékenységével is számolnak – azaz alkalmazkodnak mindenhez.

Akárcsak a Márton Anna (BVSC-Zugló), Pusztai Liza (BVSC-Zugló), Katona Renáta (Vasas SC), Battai Sugár Katinka (Interfencing DSC) összetételű női csapat, amely éppen egy hónappal ezelőtt szerezte meg a tokiói kvótát, s bár a koronavírus-járvány miatt továbbra is sok minden bizonytalan, a lányok lelkiállapota érthetően sokkal jobb, mint az előző egy évben. Azt ugyanis úgy töltötték, hogy az utolsó kvalifikációs versenyre vártak-készültek, miközben félig már a zsebükben volt a tokiói repülőjegy.

„Nem tett boldoggá a hír, hogy nem lesznek világkupaversenyek az olimpiáig – jegyezte meg Gárdos Gábor, a női válogatott, egyúttal Márton Anna és Szatmári András edzője. –Azért még reménykedem, hogy változik a helyzet, és igyekszünk itthon is versenyeket rendezni, de az más, mint egy nemzetközi viadal. Tervezünk edzőtáborokat, azzal viszont nem számolunk, hogy bárkit is vendégül láthatunk ellenfeleink közül, vagy mi utazunk valamelyik ország csapatához közös edzőtáborba. Persze, ha változik a helyzet, és lesz némi enyhítés, szaladunk vívni – másokhoz.”

A vezetőedző szerint a lányok jó hangulatban, kiegyensúlyozottan készülnek az olimpiára, s ami ennél talán fontosabb, hogy Márton Anna nagyszerűen bírja az edzéseket: a vb-bronzérmesnek a decemberi országos bajnokságon elszakadt a keresztszalagja a bal térdében, ám az olimpia közelsége miatt a műtétet nem vállalta.

„Panka megnyerte a budapesti vk-viadalt, de ott még túlságosan féltettük a lábát. Most is féltjük persze, ám éppen a napokban hasított belém az egyik edzésen, hogy most sokkal jobb állapotban van, mint egy hónappal ezelőtt a hazai világkupaversenyen –  mondta Gárdos. – Elszánt, alázatos, ezzel másik tanítványomra, Szatmári Andrásra is jó hatással van.”

NS-SZAKÉRTŐ

NEMCSIK ZSOLT, olimpiai ezüstérmes kardvívó:„Volt már hasonlóban részem… Mármint abban, hogy az Egyesült Államok ellen vívtuk az olimpián a negyeddöntőt – kétszer is. Mindkétszer majdhogynem hátradőltünk az ág láttán, mondván, bemelegítésnek jó lesz, aztán Athénban és Pekingben is kikaptunk az amerikaiaktól. Alapos elemzésnek és kiváló felkészülésnek kell megelőznie ezt a negyeddöntőt, mert abban biztos vagyok, hogy az amerikaiak jobb formában érkeznek Tokióba, mint voltak március elején a budapesti világkupa-viadalon. A lányaink kapcsán: Dél-Korea kemény dió, ám mivel fiatal csapatunknak nincsen veszítenivalója, jó felkészüléssel meglepetést szerezhetnek rögtön a negyeddöntőben – ha így lesz, azt mondom, esetükben határ a csillagos ég.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik