MTI/N. T. 2020.10.16 14:24 Frissítve: 2020.10.16 14:42

Tokió 2020: elejét vennék a vitatott átigazolásoknak

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) az olimpia és a paralimpia halasztása miatt közös nyilatkozatot tett közzé, hogy az egyéni sportolóknál csak úgy történjen egyesületváltás a jövő év végéig, hogy az minden érintett számára elfogadható legyen.

 

Deutsch Tamás, a nyilatkozat előterjesztője (Fotó: MOB/Szalmás Péter)

„A sportolói szerződések általában olimpiai ciklusokra szólnak, de ez az időszak a tokiói játékok halasztásával kitolódott” – mondta a közös nyilatkozat előterjesztője, Deutsch Tamás SOSZ-elnök, a MOB téli sportokért felelős alelnöke, az MPB alelnöke.

Amint az az előterjesztés bevezetőjében áll, sportolókat és sportszervezeteket, egyesületeket érintő sportszakmai és jogi következménnyel is jár, hogy a tokiói olimpiát és paralimpiát 2020 helyett jövő nyáron rendezik meg.

Deutsch Tamás emlékeztetett rá, hogy a sportról szóló 2004. évi I. törvény, valamint az egyes országos sportági szakszövetségek szabályzatai alapján a sportolók a szerződéseik lejártával másik sportszervezethez igazolhatnak át. Ez azonban – mint folytatta – a jelen helyzetben azt eredményezheti, hogy nem az az egyesület jár jól, amely éveken át biztosította a felkészüléséhez szükséges feltételeket, hanem adott esetben egy másik szervezet aratná le a dicsőséget.

Hozzátette: a SOSZ vezetőségéhez több olyan bejelentés érkezett, amely arról szólt, hogy már kerestek meg sportolókat azzal, hogy az év végén lejáró szerződésük után igazoljanak máshová.

„Azt szeretnénk elérni, hogy elkerüljük a vitás ügyeket, amelyek megnehezítenék, megmérgeznék az olimpiai felkészülést” – mondta, és hangsúlyozta, hogy a szerződések nem módosulnak, csak a határidő tolódik ki.

A közös nyilatkozat lényege az, hogy olimpiai, paralimpiai részvételt már kiharcolt, vagy ötkarikás szereplésre esélyes egyéni sportolók esetében csak úgy történjen klubcsere, egyesületváltás a jövő év végéig, hogy az minden érintett számára elfogadható legyen.

„A Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Sportegyesületek Országos Szövetsége – az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkárságának szakmai egyetértésével – tisztelettel kezdeményezi valamennyi sportszervezet vezetőjénél, hogy a fair play szellemében a már olimpiai, illetve paralimpiai kvótát megszerző, valamint az olimpiai, illetve paralimpiai kvóta megszerzésére reálisan esélyes (olimpiai és a paralimpiai A, B, C kerettag sportolók), egyéni sportágban sportoló versenyzőket érintő átigazolásokat 2021. december 31-ig kizárólag csak abban az esetben kezdeményezzenek, ha az átigazolás mindhárom érintett fél (a sportoló jelenlegi sportszervezete, a sportoló új sportszervezete, valamint a sportoló) közös megegyezésével történik meg” – olvasható a nyilatkozatban.

Az MTI kérdésére Deutsch Tamás elmondta, hogy a nyilatkozatot eljuttatják az összes sportszervezethez, írásbeli egyetértést kérnek tőlük, s a SOSZ majd monitorozza az átigazolásokat.

„Sportoló nem maradhat szerződés nélkül, sportoló nem járhat rosszul, de az a cél, hogy egyesület se járjon rosszul” – hangsúlyozta.

A teljes nyilatkozat ide kattintva olvasható.

2020.11.25 13:03:43

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

Pénteken lenne 80 esztendős Bruce Lee, aki még 33. születésnapja előtt elhunyt 1973 júliusában.

2020.11.22 08:26:48

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

Másfél éve még nem tudta volna elsorolni az Aranycsapat névsorát, most elmondja egy szuszra.

2020.11.19 20:30:35

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

Aján Tamás gyanúba hozott veje folyosói hangokról, listákról, ravasz csavarokról és a bandyről.

2020.11.16 17:46:00

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A sportolásra optimalizálták, az elérni kívánt pulzus intervallum érték is beállítható. (x)

pr PR
2020.11.18 20:54:32

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Egy kis ország sportsikerei amúgy is sokkal több rokonszenvet ébresztenek, mint a hatalmas sportnemzetek futószalagon „gyártott” aranyérmei. Ha meg a kocsmai hangzavarban nyelvük szinte magyarul hangzik, akkor végképp nyert ügyük van.