Sznúker: Jimmy White–Shaun Murphy meccs lesz Budapesten

Vágólapra másolva!
2018.04.20. 09:02
null
Jimmy White olyan népszerű, hogy a „nép bajnokának” is nevezik (Fotó: Imago)
Immár harmadik alkalommal rendezik meg a Magyar sznúkergálát májusban Budapesten, ahol a hatszoros vb-döntős legenda, Jimmy White is asztalhoz áll.

Ami a májusi sztárvendégeket illeti, ezúttal is kitettek magukért a szervezők, hiszen a sportág két kiválósága érkezik Budapestre – megint. Az elsőn a 2010-es világbajnok ausztrál Neil Robertson és a kétszeres vb-döntős angol Ali Carter csillogtatta meg kivételes tudását, míg a legutóbbi, október 23-i rendezvényen a már visszavonult legenda, a hatszoros világbajnok angol Steve Davis és a kétszeres vb-első walesi Mark J. Williams kápráztatta el a magyar közönséget.

A májusi gálán – amelyet ezúttal is a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendeznek – egy hatalmas közönségkedvenc és egy egyszeres vb-győztes csap össze egymással. Kezdjük a sort Jimmy White-tal, aki hihetetlen népszerűségét nem annak köszönheti, hogy hat vb-döntőt veszített el és egyet sem nyert meg, hanem annak, hogy gyors és látványos sznúkert játszott fénykorában – innen származik a beceneve, a Forgószél. Minden idők legjobb játékosa, aki nem lett világbajnok, ebben elsősorban Stephen Hendry a ludas, aki négyszer verte meg a fináléban. Az immár 55 éves White tíz pontszerző tornát nyert pályafutása során, legjobb helyezése a világranglistán a második hely volt, és úgy is becézik, hogy a „A nép bajnoka”.

Ellenfele sem akárki, a szintén angol Shaun Murphy 2005-ben szabályszerűen berobbant a sznúkerelitbe azzal, hogy a sikeres selejtező után 22 évesen megnyerte a világbajnokságot. A 35 éves klasszis azóta stabilizálta a helyét a legjobbak között, már hét pontszerző tornát nyert meg, és ő az egyetlen olyan játékos, aki egy naptári éven belül három hivatalos maximum breaket (147) lökött.

„Immár elmondhatjuk, hogy hagyományossá vált a gála, hiszen az első két alkalommal összesen mintegy ötezren nézték meg a sztárokat – mondta Buzás Gábor, a gála egyik szervezője, az Eurosport televíziós csatorna szakkommentátora. – Ezért rendezzük meg harmadszor is a bemutatót, és ezúttal is nagyot dobunk: White a sportág legendás alakja, valamint ismét egy Triple Crown (olyan játékos, aki meg tudta nyerni a világbajnokságot, az angol nyílt bajnokságot és a Mesterek tornáját is – a szerk.) bajnok, Shaun Murphy látogat hazánkba, tehát két igazi közönségkedvencet csábítottunk el, akik imádnak bemutatón szerepelni és a nézőket szórakoztatni. Ami újdonság: most először lép fel nálunk Kojsza Zoltán kilencszeres magyar bajnok, és két kiváló magyar játékvezető is bemutatkozik a nagyközönség előtt: Palásti Péter és Almási Gergő. A hagyományos játék mellett lesz egy új, időre menő összecsapásunk, az úgynevezett „shoot out.”

Az eseménnyel kapcsolatos egyéb részleteket és érdekességeket a www.snookergala.hu oldalon lehet találni.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik