F. Z. 2018.04.20 09:02 Frissítve: 2018.04.20 10:31

Sznúker: Jimmy White–Shaun Murphy meccs lesz Budapesten

Immár harmadik alkalommal rendezik meg a Magyar sznúkergálát májusban Budapesten, ahol a hatszoros vb-döntős legenda, Jimmy White is asztalhoz áll.

Jimmy White olyan népszerű, hogy a „nép bajnokának” is nevezik (Fotó: Imago)

Ami a májusi sztárvendégeket illeti, ezúttal is kitettek magukért a szervezők, hiszen a sportág két kiválósága érkezik Budapestre – megint. Az elsőn a 2010-es világbajnok ausztrál Neil Robertson és a kétszeres vb-döntős angol Ali Carter csillogtatta meg kivételes tudását, míg a legutóbbi, október 23-i rendezvényen a már visszavonult legenda, a hatszoros világbajnok angol Steve Davis és a kétszeres vb-első walesi Mark J. Williams kápráztatta el a magyar közönséget.

A májusi gálán – amelyet ezúttal is a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendeznek – egy hatalmas közönségkedvenc és egy egyszeres vb-győztes csap össze egymással. Kezdjük a sort Jimmy White-tal, aki hihetetlen népszerűségét nem annak köszönheti, hogy hat vb-döntőt veszített el és egyet sem nyert meg, hanem annak, hogy gyors és látványos sznúkert játszott fénykorában – innen származik a beceneve, a Forgószél. Minden idők legjobb játékosa, aki nem lett világbajnok, ebben elsősorban Stephen Hendry a ludas, aki négyszer verte meg a fináléban. Az immár 55 éves White tíz pontszerző tornát nyert pályafutása során, legjobb helyezése a világranglistán a második hely volt, és úgy is becézik, hogy a „A nép bajnoka”.

Ellenfele sem akárki, a szintén angol Shaun Murphy 2005-ben szabályszerűen berobbant a sznúkerelitbe azzal, hogy a sikeres selejtező után 22 évesen megnyerte a világbajnokságot. A 35 éves klasszis azóta stabilizálta a helyét a legjobbak között, már hét pontszerző tornát nyert meg, és ő az egyetlen olyan játékos, aki egy naptári éven belül három hivatalos maximum breaket (147) lökött.

„Immár elmondhatjuk, hogy hagyományossá vált a gála, hiszen az első két alkalommal összesen mintegy ötezren nézték meg a sztárokat – mondta Buzás Gábor, a gála egyik szervezője, az Eurosport televíziós csatorna szakkommentátora. – Ezért rendezzük meg harmadszor is a bemutatót, és ezúttal is nagyot dobunk: White a sportág legendás alakja, valamint ismét egy Triple Crown (olyan játékos, aki meg tudta nyerni a világbajnokságot, az angol nyílt bajnokságot és a Mesterek tornáját is – a szerk.) bajnok, Shaun Murphy látogat hazánkba, tehát két igazi közönségkedvencet csábítottunk el, akik imádnak bemutatón szerepelni és a nézőket szórakoztatni. Ami újdonság: most először lép fel nálunk Kojsza Zoltán kilencszeres magyar bajnok, és két kiváló magyar játékvezető is bemutatkozik a nagyközönség előtt: Palásti Péter és Almási Gergő. A hagyományos játék mellett lesz egy új, időre menő összecsapásunk, az úgynevezett „shoot out.”

Az eseménnyel kapcsolatos egyéb részleteket és érdekességeket a www.snookergala.hu oldalon lehet találni.

 

2022.12.04 08:37:23

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

December 8-án kerül a mozikba az ötszörös olimpiai bajnok tornász életét feldolgozó alkotás.

2022.12.02 13:55:21

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az adatokat idén először teljesen elektronikusan rögzítette a KSH. (x)

pr
2022.12.01 14:49:53

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A bokszszakember egykor profi gálákat szervezett, manapság az IBO megfigyelőjeként dolgozik.

2022.11.27 23:56:50

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Liu testvérek históriája is e témába vág, csak tükörből nézve éppen. Ami történt, történik velük, az nemcsak a pénzért való hajsza, hanem egy szemforgatós hatalmi játszma része is inkább, s bizony megint mi szenvedünk vereséget a küzdelemben.

2022.11.26 23:28:35

Egyéb egyéni nemzetisport.hu