FAZEKAS ZOLTÁN
KAPOLCSI-SZABÓ BENCE
2023.03.05 07:30 Frissítve: 2023.03.05 08:44

Sznúker: csúcsjáték Budapesten Ronnie O'Sullivantől

A hétszeres világbajnok Ronnie O'Sullivan és a világranglista-harmadik Mark Allen remek előadással szórakoztatta a sznúker hazai rajongóit a hatodik budapesti gálán.

Nagyon tetszik Budapest Ronnie O’Sullivannek, aki nemcsak sznúkerezik fővárosunkban, hanem a Margitsziget után fut egyet a budai hegyekben is
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Koncz Márton)

Ritkán látni olyat, hogy az emberek hosszú sorban állás közben is jókedvűen araszolnak és beszélgetnek egymással – márpedig szombat 13 óra után éppen ez volt a helyzet a fővárosi Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok előtt. A kora tavaszi napsütésben gyülekező izgatott férfiak és nők, nyugdíjasok és gyerekek, apukák és anyukák találgatták, milyen lesz a 6. Magyar Sznúkergála, amely azért is emelkedett ki a többi közül, és előzte meg nagyobb várakozás, mint elődeit, mert a sportág valaha élt egyik legjobbja, Ronnie O'Sullivan volt az egyik vendég. Az angol zsenit – aki hétszeres világbajnokként és összesen 39-szeres pontszerző tornagyőztesként érkezett pénteken Budapestre, hogy az idényben már három viadalt megnyerő északír Mark Allennel játsszon bemutatómeccseket – látni nyilván óriási élmény, s szinte minden pénzt megért. Ezt bizonyította, hogy a szokásoktól eltérően harmadik felvonást is kellett szervezni (vasárnap 13 órakor lesz), mert a szombati két etapra órákon belül elkeltek a jegyek.

A fergeteges bemutatást követően ötven (!) percig nem lökött le golyót a 47 éves angol sztár a szétlövéses kezdőjáték során, míg Allen remekelt, a 16 éves Révész Bulcsú pedig annyira izgult O'Sullivan miatt, hogy sok hibát követett el a játékban. Pedig ebben a műfajban már a korábbi gálákon legyőzött három világbajnokot, Shaun Murphyt, Judd Trumpot és John Higginst is…

 VÉLEMÉNY

Mark Allen, a világranglista 3. helyezettje: – Tetszett az első szakasz, három-egyről fordítottam, egész jól ment a játék. Nagyszerű ez a sportcsarnok, kicsit hasonlít a sheffieldi Crucible Színházhoz, ahol a világbajnokságot rendezik. A nézők tényleg együtt éltek a játékkal, azt hiszem, elégedettek lehetünk, jó hangulatú rendezvény volt.

Aki nem ismeri O'Sullivant, az valószínűleg aggódhatott, hogy milyen gála lesz az, amelyen a bolygó legprímább sznúkerese nem képes betalálni, de az 1500 jelenlévő közül senki sem gondolta ezt. Az elején még kissé akadozó műsor a szünet után felpörgött, az első igazán érdekes játszmát százas brékkel kezdte az angol világbajnok, majd 78-assal duplázott rá előnyére. Tíz évvel fiatalabb vetélytársa szépített, de aztán megint Ronnie nyerte meg a ­frame-et, 3:1-es előnyre szert téve. Aztán Allen egyenlített, és 3:3-nál jött a döntő játszma tíz perccel 17 óra előtt. Hivatalos meccseken 7–4-re az angol vezet az egymás elleni párbajban, mégis, a végén jobban koncentrált és nyert Allen. A közönség felállva tapsolt a búcsúzáskor, a két klasszis pedig pihenőre tért, hiszen este nyolckor jött az újabb előadás.

„Remekül éreztem magam, fantasztikus a közönség, az aréna szuper, mert négy oldalról körbevesznek minket a nézők, akik remélhetőleg jól érezték magukat  – nyilatkozta kizárólag a Nemzeti Sportnak az első felvonás után Ronnie O'Sullivan. Kicsit fáradt vagyok, de nem lehetek elégedetlen a játékommal, ám nyilván még szeretnénk ennél is jobban játszani az esti szakaszban. Sok jót hallottam a budapesti éjszakai életről, de én nappali ember vagyok, reggel korán kelek és ismét elmegyek futni, ezúttal nem a Margitszigetre, hanem a budai hegyekbe megyünk.”

Mark Allen szerint a budapesti sportcsarnok hasonlít a világbajnokság helyszínéhez

A maximumbrékre áhítozóknak (ne feledjük, 2018-ban Murphy egymást követően kettőt lökött Budapesten) csalódniuk kellett, de ők is, és az esti program nézői is boldogan mehettek haza, mert a második szakasz is remekül sikerült – persze ez nem csoda, amikor a világ két jelenlegi legjobb játékosa varázsol a zöld asztalnál...

 ÖTÖDIK ALKALOMMAL SZEREPELT A GÁLÁN RÉVÉSZ BULCSÚ

Hazánk legtehetségesebb sznúkerese, a mindössze 16 éves Révész Bulcsú is asztalhoz állt a 6. Magyar Sznúkergálán, példaképe, Ronnie O'Sullivan és Mark Allen riválisaként. A fiatal játékosnak nagyon sokat jelentett, hogy világsztárokkal játszhatott. „A délutáni bemutatón Allen ellen nem löktem be egy golyót sem, Ronnie ellen pedig tizenkettes brék jött csak össze, de az esti programra és vasárnapra talán már kicsit könnyedebb leszek. Izgultam is, és voltak nekem kedvezőtlen tényezők, nagyon gyors volt az asztal, ezt Ronnie is észrevette” – mondta lapunknak Révész.

A magyar tehetségnek nem lesz sok ideje az élményein töprengeni, mert ahogy véget ér a gála, máris indul a kontinensviadalra, ahol négy korosztályban is megméreti magát: „Vasárnap már indulunk is, Pozsonyból megy a gépem Máltára, az Európa-bajnokságra, ahol az U16-os, az U18-as, az U21-es és a felnőtt korcsoportban is asztalhoz állok” – tette hozzá Révész Bulcsú.

 

2023.03.31 16:39:38

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az egykori öttusázó vallja, a sport olyan karakterjegyeket ad, amelyeket semmi más nem pótolhat.

2023.03.29 13:15:28

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Vívók, kerékpárosok, kosarasok, futballisták dobták be a nevüket az országos hírnév levelesládájába.

2023.03.27 22:57:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Szoboszlai Dominik olyan sebességgel közlekedett a bolgár védők között, hogy sokszor még szemmel is nehéz volt követni, nemhogy lábbal… Egymást követték a szebbnél szebb magyar támadások és a gólok. Bolgár kollégánk, Teodor Boriszov a szünetben szomorúan jegyezte meg: a magyar csapat úgy játszik, mintha edzésen lenne.

2023.03.27 22:57:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Petőfi Sándornak ugyan semmi köze a modern versenysporthoz, pláne az ultrafutó-világbajnoksághoz, mégis, az a gyanúm, valami hasonló, a beteljesedést előkészítő „aszketikus láz” vezethette száznyolcvan-száznyolcvanöt esztendővel ezelőtt, amikor mai értelemben véve is extrém hosszúságú gyalogtúrái során szinte a teljes történelmi Magyarország területét bejárta „kipróbáltkét csikaján”.

2023.03.27 10:36:02

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„Aki felszabadultan tud vívni, olyan képességeket is kihozhat magából, amelyekre nem gondolt.”