SZ. G. 2021.06.24 11:46 Frissítve: 2021.06.24 14:08

Súlyemelés: úgy fest, a szövetség vezetősége bosszút állt a legerősebb klubokon

A Dobos Imre elnök megválasztását szombaton megakadályozni szándékozók „viszonzásként” elvesztették anyagi juttatásaikat.

Lesz-e többsége a Sáfián Ádám vezette „ellenzéknek”? (Fotó: Vajda János/Észak-Magyarország)

 

Ami biztos, szombaton megtartják a Magyar Súlyemelő-szövetség (MSSZ) tisztújító közgyűlését, és az is készpénznek vehető, hogy ellenjelölt nélkül méreti meg magát Dobos Imre elnök. A történelem ismétli önmagát: miképp 2012-ben, ezúttal sem vették fel a jelöltlistára aktuális ellenlábasát. A helyzet annyiban különbözik, hogy Sáfián Ádám markánsnak tűnő támogatottságot mondhat magáénak, s úgy tetszik, mintha Dobos igyekezne elkerülni a párharcot. Merthogy különös módon akadályozták meg a jelöltállítást. Kétszer módosították a múlt szerdai, eredetileg 15 órára kitűzött rendkívüli elnökségi ülés időpontját: egy nappal előtte 16 órára, több mint tíz napirendi ponttal, alig egy-két órával előtte pedig 14.45 órára, de már csak egy, újólag megjelölt témakörrel, a jelöltek kérdésével. A pécsi és kecskeméti tagot meg sem hívták, a legújabb időpontról nem tudó (minden pillanatban nem nézegeti az ember az e-mailjeit) Hudák Gábor (BKV Előre) pedig már későn érkezett háromnegyed 4-kor.

Ebből is kikövetkeztethető, hogy a testület villámgyorsan végzett, és Sáfián Ádám jelölését visszadobta – ahogy fogalmaznak az indoklásban – „az érvényes tagszervezeti jelölések alacsony száma miatt”. Ez azért furcsa, mert képviselője útján Sáfián külön-külön, sablon szerint adta le a hét szakosztály által is aláírt jelölését, ehhez képest az elnökség hármat érvénytelennek nyilvánított… Mindemellett Sáfián és ügyvédei állítják, egyetlen érvényes jelöléssel is fel kell venni a listára az ajánlott személyt.

No de minek is tudható be a nagy mozgolódás, és hogy került a változást akarók élére Abaújszántó 35 éves polgármestere, a helyi sportklub elnöke?

„Kocsiba ülve sokszor elkísértem a gyerekeket a versenyekre, sokat beszélgettem, és mindenhol panaszáradattal szembesültem – mondja Sáfián. – Tavaly ősszel Abaújszántón rendeztük a kétnapos juniorbajnokságot, és vacsorán, borkóstolón láttuk vendégül az edzőket, vezetőket. Kötetlen beszélgetés folyt, rengeteg probléma vetődött fel. Ilyen előzmények után kapacitáltak egyre többen, hogy álljak a változtatást akarók élére, és január első napjaiban levelet küldtem a kluboknak, amelyben többek között leírtam, hogy véget kell vetni az urambátyám világnak, annak, hogy pofára megy az egyesületi támogatás. Dobos Imre erre úgy reagált, hogy sportszerűtlen módon lejáratókampányt folytatok.”

Sáfián azt mondja, azoktól, akikről megtudták (vagy sejtették), hogy őt támogatják, az év elejétől megvonták a juttatásokat, például a 2020-as eredményességi lista, a decemberi csapatbajnoki döntő első három helyezettjétől, a Kecskeméti TE-től, a BKV Előrétől és a Kazincbarcikától. Egyik szakosztály sem kap műhelytámogatást, vezetőedzőiktől (Bálint Csaba, Nagy Bernadette, Pátrovics Géza) elvették a Gerevich-ösztöndíjat, a 2019 óta Sáfián vezette Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szövetség működését pedig 60 napra felfüggesztették egy február 1-jei MSSZ-elnökségi döntés nyomán…

Sáfián nagy gondnak tartja, hogy gyakorlatilag nincs felnőttválogatott; nincs edzői és versenyzői életpályamodell; 19–20 éves koruk után sokan abbahagyják a versenyzést, folyamatosan csökken a létszám; nem sikerült leküzdeni a sportághoz tapadó negatív sztereotípiákat, erre irányuló kommunikáció nem is volt; a szövetség internetes honlapjának színvonala alacsony; nincs érdemleges kapcsolat oktatási intézményekkel, más sportágakkal; hiányzik a modern technika és tudományos háttér; a polgármesterekkel való kapcsolattartás gyakorlatilag nulla; a szövetség 2019-es költségvetése 120–140 millió forint volt, míg egy kézilabdaklubé 400 milliónál kezdődik; a 2021-es költségvetésben a tervezett támogatói bevétel nulla forint, holott négy szponzori tagja van az elnökségnek…

Miután Sáfián Ádám jelölését nem fogadta el az elnökség, Dobos Imre – aki első megválasztásakor, 2008-ban maga helyett videót küldött a közgyűlésre, vagyis meg sem ismerhették a küldöttek – rivális nélkül méreti meg magát, ugyanakkor az „ellenzék” 50 százalék plusz egy nemleges szavazattal igyekszik megakadályozni megválasztását.

(Dobos Imrét többször kerestük, de nem vette fel a telefonját.)

AZ EGYSZEMÉLYES IRÁNYÍTÁS ELLEN

Megkerestük a Sáfián Ádám mögé álló legeredményesebb három klub edzőjét. Bálint Csaba (Kecskeméti TE) volt az MSSZ edzőbizottságának elnöke, mandátuma decemberben járt le, és helyette Haragos Attila szövetségi kapitányt bízták meg ideiglenesen a nem létező, újjá azóta sem alakuló testület „élére”. „Volt felnőtt Eb, juniorvébé, lesz augusztusban utánpótlás Eb, és mert nincs edzőbizottság, a szakmának nem lehetett és nincs beleszólása a nevezésekbe, nem tud tárgyalni a kapitányi javaslatokról – mondja Bálint Csaba. – Aki Sáfián Ádámmal csak szóba állt – jelölésről akkor még nem is beszéltünk… –, azt retorzió érte. Nekem is elvették a kilencvenöt ezer forintos Gerevich-ösztöndíjamat, nem kapunk műhelytámogatást, ifjúsági olimpiai negyedik versenyzőnk, Árva Cintia Gerevich-ösztöndíját csökkentették, Kmegy Máté csak csaját költségen utazhatott az Eb-re. Korábban, az ifjúsági olimpia után a nettó ötvenezer forintos régiós edzői díjamat edzőtársam, Takács Erika kapta meg, akinek öt versenyzője van, de nem válogatottak.” Tegyük hozzá, ő a szakmai kérdésekbe – egyöntetű állítás szerint – rendre beleszóló főtitkár, Takács Mária testvére… Pátrovics Géza (Kazincbarcika) arról beszélt, amikor létezett, akkor is többször előfordult, hogy figyelmen kívül hagyták az edzőbizottság véleményét. Úgy látja, az elnökség rendre egyszemélyi döntéseket hoz és hozott, ennek a vezetőségnek mennie kell. Három barcikai emelőből kettőtől vonták meg a Gerevich-ösztöndíjat (miként tőle is), legutóbb az olimpikon Nagy Péter utódjának tartott Holló Szilárdot azért nem nevezték egy spanyolországi versenyre, mert nem felelt meg a sportorvosija, holott ők gyorsan pótolták volna a hiányosságot. Mint két kollégája, Nagy Bernadette (BKV Előre) is hiteles elnökjelöltnek tartja Sáfián Ádámot, egyúttal ő is a szövetség egyszemélyes irányításáról beszélt.

2022.12.05 18:22:10

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A Karthago frontembere a Ferencvárosban úszott és vízilabdázott, aztán jött az éneklés…

2022.12.04 08:37:23

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

December 8-án kerül a mozikba az ötszörös olimpiai bajnok tornász életét feldolgozó alkotás.

2022.12.02 13:55:21

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az adatokat idén először teljesen elektronikusan rögzítette a KSH. (x)

pr
2022.12.01 14:49:53

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A bokszszakember egykor profi gálákat szervezett, manapság az IBO megfigyelőjeként dolgozik.

2022.11.27 23:56:50

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Liu testvérek históriája is e témába vág, csak tükörből nézve éppen. Ami történt, történik velük, az nemcsak a pénzért való hajsza, hanem egy szemforgatós hatalmi játszma része is inkább, s bizony megint mi szenvedünk vereséget a küzdelemben.