B. D. K.
2023.09.20 10:33 Frissítve: 2023.09.20 11:10

Sportrádió: Ha Iszmail az olimpián is hasonló érmet szerez, szobrot kap – Bacsa

Mint beszámoltunk róla, Muszukajev Iszmail történelmi aranyérmet szerzett a belgrádi Stark Arénában zajló birkózó-világbajnokságon, mivel a döntőben 11:0-ra, technikai tussal legyőzte a Puerto Ricó-i Sebastian Riverát. Muszukajev 1979 után az első birkózó, aki hazánknak vb-aranyat szerzett szabadfogásban. A Sportrádió Hazafutás című műsorában Szegő Tiborral beszélgetett Bacsa Péter, a Nemzetközi Birkózószövetség elnökségi tagja, a világbajnokság technikai vezetője és a Magyar Birkózók Szövetsége alelnöke.

Közös ünneplés az MBSZ vezetőivel, Németh Szilárd elnökkel (balra) és Bacsa Péter alelnökkel (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)

 

 
Muszukajev Iszmail megcsinálta, világbajnok szabadfogású 65 kilóban!

„Én még mindig csipkedem magam, nem tudom, hogy álmodom vagy ez tényleg megtörtént – kezdte Muszukajev Iszmail világbajnoki címe kapcsán Bacsa Péter. Amikor megláttam a sorsolást, és láttam, hogy mi vár Iszmailra, azt mondtam, hogy a csoda kategória lenne a győzelme, de ha megcsinálja, akkor szobrot állítunk neki. Úgyhogy lehet, keresnem kell most egy kőfaragót. De szobrot inkább akkor faragjunk neki, ha jövőre az olimpián is hasonló érmet fog szerezni.”

Bacsa felhívta a figyelmet arra, hogy Muszukajev két hónapja finoman szólva sem volt jó formában, ennek ellenére tudott most mindenkit legyőzni. „Fantasztikus birkózó. A mai szabadfogású birkózás egyik, ha nem a legnagyobb virtuóza és zsenije.”

Bacsa szerint a többi magyar birkózóra is jó hatással lesz, hogy Muszukajevnek sikerült már kvótát szereznie az olimpiára, mert a fiatalok számára nagy teher lett volna, ha a hetedik nap után nem lett volna még kvótánk, így azonban nyugodtabban birkózhatnak. „Bízom benne, hogy a fiataljaink a következő négy napban még egy vagy akár két érmet tudnak szerezni, ami egyben kvótát is jelent.”

Muszukajev kapcsán Bacsa megjegyezte, hogy ha ilyen formában lesz a párizsi olimpián is, akkor az Európa- és világbajnoki mellé behúzza az olimpiai bajnoki címet is, és birkózásban bekerül a hallhatatlanok közé.

„Ő a világon mindenhol példakép lehet, ahogy a magyar birkózóknak is az” – jelentette ki Bacsa, hozzátéve, hogy fiataljaink nagyon szeretik őt és felnéznek rá.

A TELJES BESZÉLGETÉST IDE KATTINTVA HALLGATHATJA MEG!

2023.12.08 13:36:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A szertornában a gerendát kedvelte, úszóként a váltót – ma is inspirálja a sport közösségteremtő ereje.

2023.12.06 17:14:08

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A játszótér köré húzott futópályán szuszogva-lihegve araszoló kocasportoló is legfeljebb csak érti, mintsem a tulajdon bőrén érzi, mennyi lemondásból és nevetséges kompromisszumból áll össze egy olimpiai részvétel kiharcolása – főleg a saját mindennapi kínszenvedéseivel összehasonlítva. És akkor még csak egyetlen olimpiai szereplésről beszéltünk, nem a nyolcadikról. Merthogy a tőrvívó Mohamed Aida történetesen erre készül, a nyolcadik ötkarikás részvételre.

2023.12.04 22:28:06

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A legmagasabb szinten összezárt és összefogott a sportág.