R. P.
2022.11.15 20:35 Frissítve: 2022.11.15 22:16

Sportrádió: „A hatékonyság növelése a cél az új támogatási rendszerben”

„A hatékonyság növelése a cél” – az új sporttámogatási rendszer kapcsán beszélt erről a gátfutásban világbajnoki bronzérmes Baji Balázs, az NSÜ sportszakmai és sportstratégiai vezérigazgató-helyettese Szegő Tibornak a Hazafutásban.

„A hatékonyság növelése a cél az új támogatási rendszerben” (Fotó: Árvai Károly)

 

„Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár egyértelműen azt a célt tűzte ki, hogy növelje az újonnan felálló sportirányítás hatékonyságát, és csökkentse a bürokráciát. Ez vonatkozik a taopénzek felhasználására is. Az államtitkárságnak nagy adminisztrációs teher, hogy az összes, taót igénylő sportegyesület elszámolását, ellenőrzését elvégezze. Ennek megfelelően most nagyobb csapattal áll neki feldolgozni a hosszú elmaradást, és hatékonyabb rendszerben a jövőben is így szeretné végezni az ezzel kapcsolatos feladatokat. Cél, hogy a tao a sportot, a szakmát támogassa és fejlessze, és hogy a taónak legyen jövője.”

 
Sportpolitika: elkészült a nemzeti versenysport-fejlesztési program 

Az új programban nemcsak a tizenhat kiemelt, hanem az összes olimpiai sportág helyet kapott, mégpedig az öt karika szellemében, öt kategóriába sorolva. Az osztályozás alapját az eddigi eredményesség mellett az elkövetkező ciklusok várható eredményessége jelentette. A birkózás az első kategóriába került, erről Baji Balázs a következőket mondta:

„Nagyon szép múltja, hagyománya van, az utánpótlás eredményei alapján pedig gyönyörű jövőre is számíthat. A kajak-kenu mellett a birkózás a másik sportág, amelyben államilag elismert akadémiai rendszer jött létre az utóbbi években, a sportág jövőjét szolgálva. Nagyon bízunk benne, hogy a Lőrincz testvérek olimpiai sikerei után a következő játékokon is több érmet szerzünk. Ezért is került be az első kategóriába.”

Az új támogatási rendszerről:

„A korábbi támogatási rendszerhez képest a mostani sokkal dinamikusabban változó rendszer, amelyben a sportágakat nemcsak a múltbeli, hanem a jövőben várható eredmények alapján is kezeljük. Sportszakmailag egészen másképp közelítjük meg az 1-es kategóriához tartozó sportágakat, amelyektől érmeket várunk az olimpiákon, vébéken, mint egy 3-as, 4-es, 5-ös kategóriába sorolt sportágat. Utóbbiak esetében a szervezettség, a versenyzők erőssége alapján nem várható el, hogy ugyanazon a szinten ítéljük meg, mint az úszókat vagy a birkózókat. Folyamatosan egyeztetve próbáljuk meg úgy kategorizálni a sportágakat, hogy a lehető legjobb helyre kerüljenek a teljesítményük alapján.”

A teljes interjú


 

2023.01.26 18:28:17

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A könyv felépítése jól megkomponált: minden oldalpáron egy fotó és vele szemben némi szöveg található.

2023.01.26 12:03:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„Megkockáztatom, a zene és a sport rokon tevékenységi körök, kéz a kézben járnak.”

2023.01.18 11:38:08

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Rendszeresen figyelje meg a vizeletét, amikor WC-re megy! (x)

2023.01.22 09:17:56

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A tavaly visszavonult felvidéki síző mindvégig hű maradt élete mottójához: „Ne sajnáld magad!”

2023.01.21 22:31:18

Egyéb egyéni nemzetisport.hu