Sakkolimpa: „A hatodik-nyolcadik hely nem elérhetetlen”

RÁCZ PÉTERRÁCZ PÉTER
Vágólapra másolva!
2022.07.28. 13:51
null
Balról jobbra: Ács Péter, Bánusz Tamás, Berkes Ferenc (Fotó: Magyar Sakkszövetség)
Sok világklasszis játékos hiányzik a magyar csapatokból és a külföldiekből egyaránt, de továbbra is a sportág legjelentősebb csapatversenyeként rendezik meg péntektől a sakkolimpiát. A nyílt (férfi) és a női mezőnyben is nagyon nehéz dolga lesz a magyar válogatottnak.

Eredetileg Hanti-Manszijszk, majd Moszkva lett volna a házigazda a 44. sakkolimpiának, ám előbb a koronavírus, végül a háborús események megakadályozták ezt. A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) tavasszal Indiának Chennainak adta a rendezési jogot. Az oroszok nemcsak rendezőként, hanem az ukránok elleni háborús cselekmények miatt résztvevőként sem lehetnek jelen. Rajtuk kívül Kína sem játszik, mert fél a koronavírustól. Így nagyjából az elitmezőny fele nem ül asztalhoz. A magyar válogatottaknak így sem lesz könnyű dolguk, és igen komoly eredménynek számítana, ha valamelyik csapat bejutna a legjobb tíz közé. Az éremszerzés földöntúli bravúr lenne.

A nyílt (férfi) tornán Erdős Viktor, Berkes Ferenc, Gledura Benjámin, Bánusz Tamás, Kántor Gergely képviseli Magyarországot, amelyet az értékszámok alapján a 16. helyre rangsoroltak. A kapitány Ács Péter. Rapport Richárddal ezúttal sem tudott megegyezni a szövetség, ráadásul a legjobb magyar nagymester a közeljövőben minden valószínűség szerint Romániát képviseli majd. Lékó Péterrel sem sikerült megállapodni, aki már több mint két éve nem játszott klasszikus időbeosztású partit, és inkább edzői, szekundánsi, szakkommentátori feladatokat lát el. Almási Zoltán pedig korábban lemondta a szereplést a válogatottban.

„Az elvárás a csapatnál nem konkrét helyezést jelent – mondta a Nemzeti Sportnak Ács Péter. – Szeretnénk bírni a végéig, hogy a riválisokatle tudjuk győzni, és hogy a hajrában még egy lapáttal rá tudjunk tenni. Nincs teher a csapaton, de ambiciózusakvagyunk. A hatodik-nyolcadik hely nem elérhetetlen.”

Az első táblán ezúttal is Erdős Viktor szerepel majd. Bár értékszám szerint csak a negyedik a mieink rangsorában, de a szakvezetés ugyanazt a taktikát alkalmazza, amelyet már korábban is.

„Erdős Viktor stabilabb játékot nyújt az első táblán, mert az erősebb ellenfelek ellen is jól tartja magát – mondta Ács. – A második táblán az értékszám szerinti legjobbnak, Berkes Ferencnek ígytöbb esélye nyílhat a győzelemre. Utána sorrendben Gledura Benjámin, Bánusz Tamás és Kántor Gergely következik.”

ÚT INDIÁBA
Chennai 6800 kilométerre fekszik Budapesttől, így nem volt annyira egyszerű eljutni Indiába. A magyar küldöttség Prohászka Péter delegációvezetővel – aki szekundánsi feladatokat is ellát majd – kedd este repült el Budapestről, rögtön másfél órás késéssel, és dubai átszállással nagyjából egy nap alatt jutott el a sakkolimpia helyszínére.

A keret Velencén edzőtáborozott, és a felkészülés során a Testnevelési Egyetem is segítséget nyújtott. A játékosok külön csoportokban is gyakoroltak,elvégezték az edzőtáborban kiadott feladatokat illetve minden csapattag játszott versenyen.

Hogy konkrétan melyik játékos ki ellen játszik, mindig az adott forduló előtt néhány órával derül ki, így klasszikus értelemben kevésbé lehet ellenfélre készülni. A tréningek során ezért általános felkészülés részeként fejlesztették a koncentrációt, a számolási képességet, a stressztűrést.

FRISSÍTÉS (16.20):

A nyílt versenyen induló válogatottban az utolsó pillanatban változás történt. Gledura Benjámin kikerült a csapatból, helyére a szövetségi kapitány Ács Péter került. Az okokról megkérdeztük a szövetségi kapitányt, illetve Gledura Benjamint, amint válaszuk megérkezik, frissítjük cikkünket.

FRISSÍTÉS (19.20):Gledura Benjámin a Nemzeti Sportnak elmondta, koronavírus-fertőzés áll a háttérben: „Sajnálatos módon nem tudok részt venni az indiai sakkolimpián, mivel két napja pozitív lett a koronavírustesztem. Szerencsére a két nap alatt fizikailag sokkal jobban vagyok (kilencven-száz százalékos állapotban), és versenyzésre kész, azonban a Covid még mindig itt lappang a szervezetemben... A csapattársaimnak és barátaimnak jó versenyzést kívánok az olimpián!”

A nők tornáján a 12. kiemelt Magyarországot a korábbi egyéni Európa-bajnok Hoang Thanh Trang mellett Gara Tícia, Lázárné Vajda Szidónia, Gaál Zsóka, Terbe Julianna képviseli – ez a táblasorrendis. A kapitány Papp Gábor lesz

.„Női válogatottunk a rajtlista alapján nincs a legjobb tíz csapat között, de bízunk benne, hogy a verseny végére ez változni fog – nyilatkoztaPapp Gábor a magyar szövetség honlapján. – Nagy reményekkel és komoly célokkal utazunk Indiába, a csapat készen áll a megmérettetésre. Oroszország és Kína kiesésével teljesen nyílttá váltak az érmes helyezések, minden csapat érzi a vissza nem térő lehetőséget. Óriási körbeverésekre, és rengeteg meglepetéseredményre számítok az élmezőnyben. Szeretnénk megmutatni, hogy velünk mindig számolni kell, bármelyik csapattal fel tudjuk venni a harcot.”

A nyílt és a női tornán is annak ellenére nagyon erős a mezőny, hogy az oroszok és a kínaiak távollétével számos világklasszis hiányzik. Az Egyesült Államok (Fabiano Caruana, Levon Aronian, Wesley So, Leinier Domínguez Pérez, Samuel Shankland) toronymagas esélyes a férfiaknál, meglepetés lenne, ha nem végezne aranyérmes pozícióban. India úgy második kiemelt, hogy a korábbi világbajnok legenda, Viswanathan Anand nem játszik. Meglepetésre Norvégiát a harmadik rangsorolták az átlagértékszámokalapján, de ebben a világelső Magnus Carlsen Élő-pontjasokat jelent. A skandináv ország éremszerzésemeglepetés lenne.

Az első fordulóban a magyar férfiak Srí Lankával, a nők Panamával játszanak.

A CSAPATGYŐZELEM A LEGFONTOSABB
A torna mindkét versenyben 11 fordulós lesz, minden körben négy táblán játszanak. Bármilyen arányú győzelem két csapatpontot ér, a döntetlen egyet – a végén ezek alapján rangsorolnak. A nyílt mezőnyben 188, a 162 együttes indul, így egy-egy csapatponttalnagyon sokat előre lehet lépni, vagy éppen annak elmaradásávalhátra zuhanni. A csapatokat a svájci rendszer alapján sorolják össze, tehát az egyes fordulókban mindig az azonos vagy közel azonos csapatponttal álló országok játszanak egymás ellen. Ennek a rendszernek az utolsó fordulókban nő meg a jelentősége. A partikban 90 perc alatt kell megtenni 40 lépést, és ha ez teljesül, akkor további 30 percet kap mindkét játékos, lépésenként 30 másodperc jóváírással. A játszma bármely pillanatában lehet döntetlent ajánlani. A fordulók magyar idő szerint 11.30-kor kezdődnek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik