Sakk: hiba az időzavarban, Rapport kikapott Carlsentől

Vágólapra másolva!
2021.09.15. 21:24
null
Rapport kikapott, de továbbra is vezet (Fotó: Facebook/NorwayChess)
Nem sikerült a bravúr, Rapport Richárd 77 lépésben kikapott Magnus Carlsentől a Stavangerben zajló sakk szupertornán. A vereséggel együtt a legjobb magyar nagymester továbbra is vezeti a mezőnyt, de előnye minimális a világbajnokkal szemben.

 

Rapport Richárd kedden történelmi győzelmet aratott az orosz Szergej Karjakin ellen, mert ezzel eldőlt, hogy megdönti a magyar értékszámrekordot. Mivel a magyar nagymesternek három fordulóval a vége előtt három és fél pont volt az előnye a világbajnok és világelső Magnus Carlsen előtt, kettejük szerdai rangadója komoly jelentőséggel bírt a tornagyőzelmet illetően. A feltétel adott volt: ha a klasszikus játszmában Rapport sötéttel legyőzi Carlsent, akkor a norvég már biztosan nem előzheti meg. Továbbá Rapport sikere esetén Jan Nyepomnyascsijnak klasszikus időbeosztású partiban kell nyernie a másik norvég, Aryan Tari ellen. Ha ez utóbbi nem történik meg, és Rapport nyeri a klasszikus partit Carlsen ellen, akkor a magyar nagymester tornagyőzelmet ünnepelhet két fordulóval a vége előtt.

Rapport maga szerényen vette tudomásul, hogy élete formáját futja: „Talán még sohasem voltam ennyire szerencsés – mondta a verseny hivatalos honlapjának a Karjakin elleni győzelme után. – Az évek során sok lehetőséget hagytam ki, és voltak olyan dolgok, amelyek korábban nem nekem kedveztek. Most viszont úgy néz ki, hogy ezen az egy tornán minden mellettem van”.

„Nem gondoltam volna, hogy veretlenül, négy nyert játszmával áll majd – mondta Carlsen a magyar nagymesterről, aki a napi frissítésű világranglistán a hatodik helyen állt a játszma előtt. – De mit tudsz tenni ellene? Eddig igazán remekül játszott, Karjakin ellen a torna első fordulójában is sokkal jobb volt. Az a meccs végül döntetlenre végződött, szóval még csak nem is használta ki minden esélyét. A mi első játszmánkban, amely szintén remi lett, nagyon észszerű döntéseket hozott, és ez is jelzi, hogy győzni jött ide. Jól kell játszanom ellene szerdán, csak ez számít.”

Nos, kettejük összecsapásán a Rapport a spanyol megnyitás egy nagyon ritkán játszott változatával lepte meg Carlsent, aki békés vizekre terelte a játékot, az állás teljesen kiegyensúlyozott volt.

Időközben Nyepomnyascsij meglepetésre kikapott világossal a Taritól, így már „csak” Rapportnak kellett nyernie. Azonban Carlsen világossal kisebb előnyre tett szert, így inkább a remi lehetett a realitás. Végül ez sem jött össze, mert az időzavarban elkövetett hibáját Carlsen könyörtelenül kihasználta, és begyűjtötte a teljes pontot. Ez volt Rapport első veresége a klasszikus játszmákban ezen a tornán.

Rapport a vereség ellenére továbbra is az élen áll, de előnye minimális Carlsennel szemben.

A viadalon Polgár Judit is a helyszínen tartózkodik, minden idők legjobb női játékosa az egyik szakkommentátor.

SAKK, NEMZETKÖZI SZUPERTORNA, STAVANGER
8. FORDULÓ

Magnus Carlsen (norvég, 2855)–Rapport Richárd (2760) 1:0
Jan Nyepomnyascsij (orosz, 2792)–Aryan Tari (norvég, 2642) 0:1
Szergej Karjakin (orosz, 2758)–Alireza Firouzja (francia, 2754) 0:1
Az állás: Rapport 15.5 pont, Carlsen 15, Firouzja 12, Nyepomnjascsij 9.5, Karjakin 8.5, Tari 6
Az állás a klasszikus pontozás szerint: Rapport 5.5 pont, Carlsen 5, Firouzja 4.5, Nyepomnyascsij 3.5, Karjakin 3, Tari 2.5
A versenyen 3 pont jár a győzelemért 0 a vereségért. Döntetlen esetén rájátszás jön, annak győztese 1.5 pontot kap, míg a vesztes 1 pontot. A torna győztesét ez alapján hirdetik ki. Az értékszámok változását a klasszikus pontozás – győzelem 1 pont, döntetlen 0.5 – számolják ki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik