MAROSI GERGELY
MAROSI GERGELY
2018.09.15 19:15 Frissítve: 2018.09.15 22:27

Rg-vb: Magyarország kijutott a 2019-es vb-re; a kifütyült oroszok aranyérme!

Az Árkai Zsófia, Borsányi Patrícia, Földi Cintia, Kovács Jázmin, Németh Virág, Wehovszky Vivien összeállítású magyar együttes kéziszercsapat a 19. helyen végzett összetettben a szófiai ritmikusgimnasztika-világbajnokságon, ezzel kijutott a 2019-es olimpiai kvalifikációs vb-re. A hazai közönség ugyan haragosan tüntetett a fő rivális ellen, de Oroszország fölényesen megnyerte az aranyérmet, az ezüst az olaszoké, a bronz a második gyakorlatukban hatalmasat hibázó bolgároké lett. A három dobogós kijutott a 2020-as tokiói olimpiára.

A magyar kéziszercsapat a következő, olimpiai kvalifikációs világbajnokságig repült (Fotó: AFP)

Míg az egyéni versenyzők „csak” a minél jobb vb-szereplésért dolgoztak, az együttes kéziszercsapatok számára kettős tétje volt a versenynek: az összetett dobogósai megváltották repülőjegyüket a tokiói olimpiára, az első 24 csapat pedig részt vehet a 2019-es, korlátozott létszámú olimpiai kvalifikációs vb-n. Aki lemarad, annak még a kontinentális kvalifikációs út adhat lehetőséget.

KÖRÜLRAJONGVA

Az első csoport közben a közönség létszámát kicsit megcsappantotta, hogy az oroszok hihetetlenül népszerű tornásznője, Alekszandra Szoldatova egyszerűen besétált a csarnokba kíséret nélkül.

Perceken belül több százan álltak sorba fotókért, a végén a biztonságiak csináltak rendet, és folytatódhatott a vagy egyórás rendkívüli rajongói találkozó.

Szoldatova szemmel láthatóan elképesztően élvezi mind a vb-t, mind a szurkolói felhajtást, így aztán olyan hosszan maradt rajongói között, amihez hasonlót világklasszis tornásztól ritkán látni. Aztán felült a lelátó legfölső sorába, miután beköszönt az egyik asztalnál ülő ukránoknak – a rendezők azért a biztonság kedvéért elkordonozták már azt a részt, ahová ült.

Az Árkai Zsófia, Borsányi Patrícia, Földi Cintia, Kovács Jázmin, Németh Virág, Wehovszky Vivien összeállítású magyar válogatott a B-csoport 11. csapataként lépett szőnyegre, először 5 karikával. Igen szép, remekül sikerült gyakorlatukat (nehézség 11.100, kivitel 6.700) a bírók 17.800-ra értékelték – a szezonbeli második legmagasabb pontszámuk volt ez! Aztán jött egy sikeres óvás, és a pontszám máris 18.000 volt – ebben az idényben a kazanyi vk után másodszor ért el 18 pontot a magyar válogatott.

Labda, kötél kombinációval kettőt is ejtett a magyar csapat, a 15.700-es (nehézség 10.700, kivitel 4.800) pontszám is biztosította azonban azt, hogy Magyarország kijusson a 2019-es, olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, melyen csak a legjobb 24 csapat vehet részt.

Az előző olimpiai ciklusban ez a lépés nem sikerült, a csapat készülhet a jövő évi, azerbajdzsáni útra! A most kiosztott három kvóta után a 2019-es vb-n öt olimpiai helyet lehet megszerezni, ötöt kapnak a 2020-as kontinenstornák még nem kvalifikált legjobbjai, a házigazda japánokkal lesz teljes a tizennégyes mezőny.

Az első csoportban az egyik favorit Olaszország, illetve a dobogóra ácsingózó Japán és Fehéroroszország volt a legjobbak közül. Az olaszok „pillangói” egészen kitűnően dolgoztak, és két 22 pont fölött értékelt gyakorlatuk után úgy ülhettek le, hogy ők már biztos dobogósok és tokiói olimpikonok, csak az érem színe kérdéses. A többi miatt már izguljon Bulgária és Oroszország...

A második csoportba került oroszok előbb kaptak egy nagyon magas pontszámot 5 karika gyakorlatukra, majd azt sikeresen még feljebb óvták, meg is kapták érte a mintegy hatezres közönség tüntetését – a rivális bolgárok és olaszok villámkoalíciót alkotva fütyülték ki az új pontszámot.

Aztán hangrobbanás, zászlóerdő, ordítás, jöttek a bolgárok. Megkapták az addigi legmagasabb 3 labda, 2 kötél pontszámot. Megóvták. A zsűri elutasította. Fütty, ordítás, „maffia, maffia” kórus. Az ember kicsit elgondolkodott azon, hogy a Balkán szurkolókódexében ezután általában a hivatalos személyek megdobálása következik (minimum) pénzérmékkel és palackokkal...

Az oroszokat hangos füttyszóval fogadták, nem zavarta őket (Fotó: AFP)

A második gyakorlatukra érkező oroszokat óriási füttyszó fogadta (egészen ritka sportszerűtlenség a tornasportok világában), de nem zavarta őket: csakazértisből is megcsinálták gyakorlatukat, és kaptak rá egy újabb 23 fölötti pontot. Ezzel az eldőlt, hogy Olaszország már nem lesz világbajnok, és gyakorlatilag az is, hogy Bulgária sem lesz – 23.950-ös, kvázi lehetetlen pontszámot kellett volna kapniuk.

Mivel kiejtették vonalon kívülre az egyik karikájukat a második gyakorlatban, pótszert kellett felvenniük, majdnem még a dobogó sem lett meg – Oroszország a világbajnok, Olaszország az ezüstérmes, Bulgária a bronzérmes, ez a három csapat kvalifikálta magát a tokiói olimpiára!

RITMIKUS GIMNASZTIKA
VILÁGBAJNOKSÁG, SZÓFIA
Együttes kéziszercsapat. Összetett. Világbajnok: Oroszország
(Marija Kravcova, Jevgenyija Levanova, Kszenyija Poljakova, Anasztaszija Sismakova, Anasztaszija Tatareva, Marija Tolkacseva) 46.300 pont, 2. Olaszország 44.285, 3. Bulgária 42.050, 4. Ukrajna 41.150, 5. Japán 40.650, 6. Fehéroroszország 39.200, ...19. Magyarország (Árkai Zsófia, Borsányi Patrícia, Földi Cintia, Kovács Jázmin, Németh Virág, Wehovszky Vivien) 33.700.

2021.01.21 23:42:57

Egyéb egyéni KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Kiszámíthatatlanság – talán ez a legjobb szó, ami valahol még manapság is jellemzi az itáliai miliőt. Aztán jött 2020, és átalakult a világ. Sőt, megszűnt a világ, legalábbis egy vérbeli olasz futballszurkoló világa. Üresek a stadionok, üresek a lelkek.

2021.01.21 10:42:04

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„Értékelni kell és »jól tartani« azt a szervet, amelyet kaptam, azt a testet, amelyben élhetek.”

2021.01.13 15:47:10

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

A 46. amerikai elnök, Joe Biden elődei többek között lovagoltak, bokszoltak és amerikai futballoztak is.

2021.01.18 20:28:38

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Az olimpia örök szerelmeseként is legfeljebb reménykedem: elég erős az öt karika ahhoz, hogy kötőanyag legyen ott, ahol minden szétesni látszik.

2021.01.18 10:59:21

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az egészséges élethez nem csupán a testmozgás szükséges. (x)

PR