MTI
CS. M.
2023.02.06 15:00 Frissítve: 2023.02.06 15:23

Párizs 2024: Csehország és Észtország nem bojkottálja az olimpiát

A Cseh Olimpiai Bizottság (COV) bejelentette, hogy a cseh versenyzők nem bojkottálják a 2024-es párizsi olimpiát, még akkor sem, ha azon indulnak orosz és fehérorosz sportolók.

A csehek ott lennének a 2024-es olimpián is (Fotó: Getty Images)


A COV támogatja az ukrajnai agresszió miatt jelenleg hatályos szankciókat, amelyek miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság javaslatára az orosz és fehérorosz sportolók a legtöbb sportágban nem indulhatnak nemzetközi versenyeken – áll a csehek közleményében. – Nem gondolkodunk a párizsi játékok bojkottálásán.”

A prágai álláspontról az ötkarikás ügyekben járatos insidethegames.biz portál számolt be, hozzáfűzve, hogy hasonlóképpen foglalt állást az észt nemzeti olimpiai bizottság elnöke is. Urmas Söörumaa úgy fogalmazott, hogy országa nem fogja bojkottálni a jövő évi olimpiát, annak ellenére, hogy „abszurd” lenne az orosz sportolók részvétele, miközben Ukrajnát továbbra is háború pusztítja.

Az elmúlt napokban a balti államok közül Lettország és Litvánia, továbbá Lengyelország is a bojkott mellett tette le a voksát, ahogyan Ukrajna is kilátásba helyezte távolmaradását a párizsi játékokról orosz és fehérorosz részvétel esetén. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyanakkor elutasította a bojkottal való fenyegetést, és enyhítve korábbi álláspontján a múlt hónap végén bizonyos feltételek mellett már elképzelhetőnek ítélte a két ország sportolóinak visszaengedését a nemzetközi viadalokra.

A NOB nézete szerint a semleges színekben való indulás egyik előfeltétele az, hogy az orosz és fehérorosz sportolók aktívan nem támogatják az ukrajnai háborút.

Az európai sportminiszterek várhatóan pénteken tárgyalnak a kérdésről nagy-britanniai találkozójukon.

Újabb hat orosz atléta kapott versenyengedélyt a WA-tól

A nemzetközi szövetség (WA) újabb hat orosz sportolónak adott versenyengedélyt, így jelenleg Oroszország 79 atlétája indulhat nemzetközi viadalokon.

A hétfőn nyilvánosságra hozott döntés szerint az eddigi 73-hoz a magasugró Nyikita Aniscsenkov és Nyikita Kurbanov, a távolugró Artyom Csermosanszkij és Danyiil Csecsela, valamint a hosszútávfutó Marina Kovaljova és a gyalogló Makszim Pianzin csatlakozott, így társaikhoz hasonlóan ők is versenyezhetnek semlegesként.

Valamennyi érintett orosz atléta engedélye a WA tanácsának következő, márciusi üléséig érvényes, a testület akkor határoz arról, hogy az év további részében is indulhatnak-e.

 

2023.03.26 09:23:34

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2003. március 26-án hunyt el a már-már polihisztor rádióriporter. Rá emlékezünk.

2023.03.25 22:48:50

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A ma húsz esztendeje elhunyt Molnár Dániel volt ugyanis a homo ludens, a játékos ember megszemélyesítője. Mindig, mindenhol, mindenkivel és mindent is játszott. Még játék közben is igyekezett valami mást is játszani.

2023.03.22 15:05:41

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Tavalyi esküvője után idén több versenyre is együtt készül Nardelotti Zoltán és felesége, Ajsa.

2023.03.21 15:26:03

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A mai szerkesztőség négy, valamikor első osztályban sportoló belső munkatársának története.

2023.03.22 10:38:08

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Megmutatjuk, mivel találkozott először az olvasó a standokon az elmúlt évtizedek során.