Öttusa: Marosi Ádámot és Kasza Róbertet javasolják indulónak

Vágólapra másolva!
2021.06.17. 12:59
null
„Marosi Ádám olimpiai indulásához nem fér kétség!” (Fotó: Földi Imre)
Martinek János, a férfiak szövetségi kapitánya olimpiai indulónak a vb-címével direkt kvótát szerző Marosi Ádámot és az ötkarikás ranglistáról bejutó Kasza Róbertet javasolja a Magyar Öttusaszövetség elnökségének a június 30-i ülésen – kitétellel... A nők között sem egyszerű a helyzet, nehéz döntések előtt áll Kállai Ákos.

 

MI A HELYZET A FÉRFIAK KÖZÖTT?

Öt éve, a 2016-os játékokat megelőzően hasonló helyzet előtt állt a Magyar Öttusaszövetség elnöksége. Három férfi versenyzőnk szerzett kvótát, Marosi Ádám egyértelmű kijutó lett a 2016-os olimpiára, Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitánynak pedig döntenie kellett a 2015-ös bathi Európa-bajnokságon elért ötödik helyével direkt kvótát szerző, ám a kvalifikáció további részében gyengébben teljesítő Kasza Róbert, illetve az olimpiai ranglistáról indulói helyet szerző, az olimpia előtt a kecskeméti világkupán bronzérmes Demeter Bence között a második indulóról. Akkor a kapitány Demeterre voksolt, Kasza tartalékként készülhetett, ám ez a döntés olyan dacossá tette a KSI öttusázóját, hogy a következő esztendőben ezüstérmes lett a minszki Európa-bajnokságon és a kairói világbajnokságon is!

Martinek János (Fotó: Tumbász Hédi)
Martinek János (Fotó: Tumbász Hédi)

Az új olimpiai ciklusban az élet némiképp ismétli önmagát – csak felcserélődtek a szerepek.
Demeter Bence a 2019-es bathi Eb-n szerzett direkt kvótát az olimpiára, ám azóta nem termett neki sok babér, Kasza Róbert – aki több mint egyéves sérülés miatti kihagyásból állt fel – szépen menetelt: ötödik lett a 2019-es budapesti világbajnokságon, idén pedig a szófiai világkupaversenyeken begyűjtött egy második és egy harmadik helyet, amelyekkel kvótát érő helyen végzett az olimpiai rangsorban.

Ám van egy csavar a történetben, Kasza ugyanis május óta lábsérüléssel bajlódott, ki is kellett hagynia a kairói világbajnokságot, amelyen Demeter a kilencedik helyen zárt, így Martinek János szövetségi kapitánynak ezt mérlegre téve kellett a legjobb döntést meghoznia.

„Marosi Ádám olimpiai indulásához nem fér kétség, direkt kvótát szerzett, összességében a világranglista élén áll, s már a világbajnokság előtt jeleztem, kairói dobogóst nem fogok itthon hagyni – mondta Martinek, aki a két másik versenyzőről is határozott: a válogatási sorozatot jobb helyen záró, 35 esztendős Kaszát jelölte indulónak. – Kasza Róbert nevét terjesztem elő a június 30-i elnökségi ülésen, azzal a kitétellel, hogy az augusztus 4-i technikai értekezletig cserével élhetek. Ha Robi nem lesz abban az állapotban, természetesen Demeter Bence lép a helyére.”  

A NŐI MEZŐNYBEN SEM EGYSZERŰ A HELYZET

Gyulyás Michelle olimpiai helye biztos (Fotó: Koncz György)
Gyulyás Michelle olimpiai helye biztos (Fotó: Koncz György)

A világbajnoksággal lezárult az olimpiai kvalifikáció, két versenyzőnk, Kovács Sarolta és Gulyás Michelle közvetlen indulói helyet szerzett, Alekszejev Tamara ranglistáról futott be a kvótások közé.

De csak ketten szerepelhetnek Tokióban...

– Mikor hirdet csapatot?
– Az elnökség június harmincadikán dönt az indulókról, még van időm rá, hogy javaslatot tegyek; szükség is van a hátralévő két hétre... – felelte Kállai Ákos, az öttusa-válogatott szövetségi kapitánya. – Bíztam benne, hogy kettőnél több kvótásunk lesz, és lélekben fel is voltam készülve a nehéz döntésre. Gulyás Michelle helye ugye megkérdőjelezhetetlen a csapatban, a másik indulót azonban a sérüléséből éppen kijövő Kovács Sarolta és az idén bizonytalanul versenyző Alekszejev Tamara közül kell kiválasztanom. Azért sokkal egyszerűbb két jó, felkészült versenyző közül, előre meghatározott elvrendszer szerint választani, mint így mérlegelni.

Kállai Ákos (Fotó: Tumbász Hédi)
Kállai Ákos (Fotó: Tumbász Hédi)

– Hogy van Kovács Sarolta?
– Napi szinten nem felügyelem a munkáját, de szoros kapcsolatban vagyunk, folyamatosan egyeztetek vele és az edzőivel is. Elkezdett felszívódni a lábában kialakult vérrög, teljes értékű munkát tud végezni. A kérdés az, hogy az olimpiai rajtig hátralévő hét hétben mit lehet elérni nála. Ha felkészülési ciklust nézek, érdemi munkát is fel lehet építeni ez alatt az idő alatt, egyébként sem most szerezte a sérülését, hanem már egy hónapja építi magát. Bizonyos szempontból szerencse, hogy még húzhatom az időt a csapatkijelöléssel, mert azt sem szabad figyelnem kívül hagyni, hogy Saci az elmúlt tíz év legmeghatározóbb női öttusázója volt, nem lehet egy tollvonással kihúzni a nevét.

– Akkor nézzük meg a másik oldalt, Alekszejev Tamarát!
– Tamarát egész évben láttam, és minden egyes versenye után elmondtam a kétségeimet vele kapcsolatban. Nagyon jó versenyzőtípus, a fizikai számokban rengeteget lépett előre, de a technikai számokban hiányosságai lettek, fehéren-feketén kiderült, hogy a túlzott fizikai munka hatására háttérbe szorult a vívás, a lövészet és a lovaglás is. Így nem lehet készülni, ezt a sportágat pedig öttusának hívják. A világbajnokságon már láttam előrelépést, de most futásban nem volt annyira ütőképes, aminek egyelőre nem tudom az okát.

– Sok tényezőt kell a mérlegre helyeznie.
– Így van, és egy dolgot tartok nagyon fontosnak. Ne olyan versenyző utazzon, aki csak ki akar jutni az olimpiára, mert ez nem az a verseny... Olyan ember kerüljön a csapatba, akinek van esélye rá, hogy eredményt tegyen le az asztalra! Pillanatnyilag nem tudom eldönteni, kinek a szereplésével jár jobban a magyar öttusasport. Ám egy kiskapunk még van.

– Éspedig?
– Bár a nemzetközi szövetségnek és a nemzetközi olimpiai bizottságnak július elején jelezni kell, hogy ki utazik, az olimpiai faluba költözésig orvosi indokkal lehet cserélni.

– Ha most visszatekint, elégedett a hölgyek teljesítményével?
– Mindenképpen. Gulyás Michelle fantasztikus hat hónapot tudhat maga mögött, a legjobbak közé küzdötte fel magát. Három kvótásunk lett, s mi voltunk az az ország, amelyik a legközelebb állt hozzá, hogy négy versenyzője is kvalifikációs helyre érjen, hiszen mindössze egy ponttal maradt el az olimpiai rangsorban Guzi Blanka. Ezzel az eredménnyel nem lehetek elégedetlen.     

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik