Öttusa: Jó útra lépett a sportág – Klaus Schormann

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.12.11. 10:06
null
Klaus Schormann szerint a kilencvenperces öttusa révén a sportág gyorsabb, rövidebb, érthetőbb lesz mindenkinek (Fotó: Tumbász Hédi)
Hétfőn döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság: az öttusa egyéni versenyei ott lesznek a 2024-es párizsi játékok programján. Hogy miként? A Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) új, 90 perces, kieséses rendszerű formában fogalmazta meg az alapokat, amelyekről Klaus Schormann, a testület elnöke adott interjút.

 

– Melyek voltak azok az okok, amelyek a sportágat érintő változtatáshoz vezettek? Mindenképpen szükség volt ezekre a lépésekre?
– Ezerkilencszázkilencvenhárom óta, mióta én vezetem a nemzetközi szövetséget, az UIPM a sportág fejlesztésén munkálkodik, azon, hogy vonzóvá tegye, a fiatal generációk számára fenntartsa az érdeklődést. Az UIPM szerint is szükséges a változás a média, a támogatók, a marketing és promóció szempontjából is. Tiszteletben tartva az innovációt, a környezettudatosságot és a fenntarthatóságot, az öttusa igazodik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Agenda2020 alapelveihez. Útmutatónk a „Változz, vagy megváltoztatnak” filozófia.

– Mennyire volt nehéz a sportágat új formába önteni?
– Nem volt bonyolult, a UIPM összes testülete, bizottságai és a nemzeti szövetségek is részt vettek a folyamatban.

– Mi a legnehezebb a jelenlegi helyzetben, ebben az átmeneti időszakban?
– Meggyőzni azokat a versenyzőket, akik ellentétes véleményt képviselnek. Tudjuk, hogy nehéz megélni és befogadni a változásokat, de a UIPM sportolói bizottsága segít abban, hogy javítsuk a kommunikációt a versenyzőkkel ebben a témában.

– Milyen kérdések vetődnek fel a sportolókban az újítással kapcsolatban?
– A legtöbb kérdés azzal kapcsolatos, miként biztosítjuk az öt szakág között az egyensúlyt, és hogy elegendő idő marad-e a versenyzőknek a regenerációra az elődöntő és a döntő között.

– Hogy látja, a jelenlegi változtatások garanciát adnak arra, hogy folyamatosan az olimpiai programon maradjon a sportág?
– Az olimpiai közvetítésért felelős szervezettel, a NOB sporttestületével és a médiabizottsággal folytatott megbeszélések alapján úgy látjuk, hogy jó útra lépett a sportág és a szövetség.

– A kilencvenperces lebonyolítású versenyekkel mennyivel lesz látványosabb és piacképesebb az öttusa a médiának?
– A kilencvenperces formátum lehetővé teszi, hogy mind az öt sportág szerepeljen a televízióban, és a szurkolók is végigkövethessék az eseményeket. A sportág ezáltal rövidebb, gyorsabb, érthetőbb lesz.

– Vajon kinőhetnek-e globális értelemben véve világklasszisok, sportcsillagok az öttusából a változás révén?
– A válaszom egyértelműen igen. A kilencvenperces lebonyolításnak köszönhetően a média egy szuper kirakat a versenyzők számára, akiknek ez nagy lehetőség arra, hogy megmutassák magukat a világnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik