Öttusa: értetlenül áll a válogatási rendszer furcsaságai előtt az olimpiai bronzérmes

MIHÁLYI PETRAMIHÁLYI PETRA
Vágólapra másolva!
2023.05.11. 12:03
null
Marosi Ádám azt hitte, védett, de tévedett (Fotó: Földi Imre)
Marosi Ádám úgy érzi, nem kapta meg ugyanazt az esélyt, amit a többiek, hogy a válogatottba kerüljön, mert nem egyértelmű a válogatási rendszer, amit a szakmai bizottság jóváhagyásával idény közben is meg lehet változtatni.

 

Harcban akar elveszni Marosi Ádám, nem úgy, hogy a pálya mellől nézi ellenfeleit. Az elmúlt év után azonban idén sem kap lehetőséget a válogatott A-keretében 2012 olimpiai bronzérmese, aki a tokiói ötkarikás játékokon úgy lett 6., hogy előtte megnyerte a világbajnokságot. Legutóbbi sikerei óta azonban megváltoztatták a lebonyolítást, kevesebb idő jut a regenerálódásra, ami a fiataloknak kedvez, így sokan abban sem voltak biztosak, nekivág-e az újabb – igaz, csak hároméves – ciklusnak.

„Úgy voltam vele, nekifutok az új rendszer ellenére is, aztán meglátjuk, mire lesz elég, mennyit bírok” – mondta a kétszeres egyéni világbajnok, aki júliusban lesz 39 éves.

Önmagában véve az is az nagy sorozatterhelés, hogy selejtezőt és elődöntőt rendeznek, a 90 perces finálé alatt pedig mindössze 10-15 perc szünet van a számok között. Az elmúlt évben a Peridot Nyílt Fedett pályás Magyar Bajnokságon ezüstérmével Marosi lett a legjobb a mieink közül, s az országos bajnokságot is megnyerte, de egyik sem követte maradéktalanul az új formátumot.

„A világkupa-sorozatban sem mindig tartják a megadott időablakot. Idén, Ankarában felállítottak egy mobil medencét, de az időjárási viszonyok miatt fedett uszodába vittek mindenkit, többet pihenhettek – magyarázta, miért nem érzi relevánsnak, hogy hivatalosan nem új szisztémájú megméretéseken érte el kiemelkedő eredményeit. – A 2021-es sikereim miatt Martinek János szövetségi kapitány tavaly azt mondta, ne aggódjak a világkupa-sorozat miatt, szabadkártyát ad a vébére. Úgy tudtam, védett vagyok, s amikor így nem volt igazi tétje a helyezéseknek, nem hajtottam szét magamat. Aztán harmadik féltől, nem hivatalosan hallottam, hogy rezeg a léc, és igaza lett, nem mehettem Alexandriába.”

Az alapozó időszak végére teniszkönyök alakult ki nála, de hogy ne váljon bizonytalanná a helyzete, Marosi sérülten is elindult a Peridot-kupán, ugyanis ezen múlt, ki mehet két vk-versenyre, s azok határozzák meg az A-keret-tagságot.

„Ehhez képest az első napon szembesültem vele, hogy Demeter Bence és a címvédő Európa-bajnok Bereczki Richárd sem állt rajthoz betegség, sérülés miatt, miközben mások – nem csak én – problémáink ellenére is vállaltuk a szereplést” – hívta fel a figyelmet az ellentmondásra.

Kairóban még rajthoz állt könyökfájdalmai ellenére, Budapesten viszont már nem indult el egyéniben – helyette vegyes váltóban versenyzett, hogy felmérje, mennyit bír el a karja. Ezzel azonban ismét kiesett a rostán a válogatásnál, mivel nem indult el mindkét kijelölt vk-állomásán. Ezzel szemben Bereczki, valamint a vb bronz- és Eb-ezüstérmes Szép Balázs már a harmadikra készülhet, ugyanis idén nem olyan kiegyensúlyozottak, mint az előző évben, s a kapitánynak választani kell, kit küld az Eb-re, és kit a vb-re. A módosítást a szakmai bizottság múlt csütörtökön jóváhagyta.

„Én tavaly ki voltam emelve a 2021-es eredményeim miatt, de aztán mégse. Idén két világkupa-viadal után kiemelték Bőhm Csaba mellett Koleszár Mihályt és Demetert is, mert mindkét állomáson döntősök voltak. Az elmúlt évi sikereik miatt Bereczki és Szép szétversenyezhet a kerettagságért egy harmadik vk-n, pedig a döntőik mellett volt selejtezős kiesésük is. Én viszont a második lehetőséget sem kapom meg, pedig Kairóban elődöntős voltam.”

A Honvéd öttusázója szerint tovább árnyalja a képet, hogy Tamás József is három világkupaverseny-lehetőséget kapott. Úgy utazhatott Szófiába, hogy a jelenlegi válogatási kritériumok szerint akárhogyan szerepel – még ha kiugróan jól, mondjuk messze felülmúlva korábbi szerepléseit, és a már kiemelt versenyzők idén eddig elért eredményeit –, akkor sem lehet tagja az A-keretnek. Regős Gergely ugyanilyen feltételek mellett a második vk-viadalán vesz részt Bulgáriában, pedig ő a Peridot-kupán elért helyezésével az eredeti kiírás szerint csak Budapesten versenyezhetne. Azt is érthetetlennek tartja Marosi, hogy Gáll András nem juthatott tovább a kvalifikációból a budapesti állomáson, pedig az elért pontszámát tekintve a második legerősebb magyar volt. Selejtezőjében ugyanis olyan nagy volt az iram, hogy a másik két csoportot megnyerte volna, az A-csoportban azonban csak a 10. helyre volt elég a teljesítménye. A helyezést tekintve a B- és C-csoport magyarjai gyengébb pontszámmal előrébb végeztek, a kapitány pedig a pozíciókat vette figyelembe, amikor arról döntött, ki lesz az a hat hazai öttusázó, aki ott lehet a legjobb 36 között. Ugyanis az idei évtől a rendezők 12 indulójából akkor is csupán hat állhat rajthoz az elődöntőben, ha egyébként többen is továbbjutó helyen zártak.

„Olyan válogatási rendszert dolgozott ki, ami nem állja meg a helyét, aztán úgy változtatja a szakmai bizottság támogatásával, ahogyan jónak látja – összegzett Marosi Ádám. – A sportolóként elért eredményeiért tisztelem Martinek Jánost, de ez így nem jó! Nem arról van szó, hogy én vagyok Marosi Ádám és nekem az A-keretben a helyem, csak szeretném megkapni ugyanazt az esélyt, amit mások!”

Karrierjét ennek ellenére sem fejezi még be: a következő hónapokban triatlonversenyeken indul, majd B-kategóriás olimpiai kvalifikációs megméretéseken szerepel, amelyeken a Nemzetközi Öttusaszövetség olimpiai ranglistájára szerezhet pontokat. Mindkét nemnél maximum két kvótája lehet ugyanis egy országnak, de a helyeket a nemzeti szövetségek bármelyik olyan sportolójuknak odaadhatják, aki kvótás helyen áll a rangsorban. Marosi Ádám pedig mindenképpen szeretne a kalapba kerülni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik