MTI
N. T.
2022.09.18 13:16 Frissítve: 2022.09.19 14:04

Öttusa Eb: a magyar női csapat ezüst-, Gulyás Michelle bronzérmes

Ezüstérmet nyert a Gulyás Michelle, Simon Sarolta, Barta Luca összeállítású magyar csapat a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság női versenyében. Egyéniben Gulyás harmadikként végzett.

 

Ezüstnek örülhetett a magyar csapat (Fotó: Dömötör Csaba)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

A csapatoknál a britek lettek az elsők, a litvánok a harmadikak.

Egyéniben győzött a brit Charlie Follett, mögötte honfitársa, Joanna Muir ért a célba, Gulyás Michelle lett a harmadik.

Simon Sarolta a 6. helyen végzett, míg a magyar csapatba még Barta Luca fért be, aki nagy hajrában néhány centivel előzte meg Guzi Blankát. Előbbi 10., utóbbi 11. lett.

Az 55 fős mezőny szerdán két csoportban küzdött a selejtezőben, onnan 36 versenyző, köztük a hat hazai indulóból – a szabályok engedte maximális létszámot kihasználva – négy jutott tovább. A pénteki két – egyenként 18 fős – elődöntős csoportból az első hét-hét hely ért automatikus finálét, míg további négy öttusázó a pontszáma alapján került be a döntőbe. Mind a négy magyar elődöntős versenyben maradt a fináléra.

A körvíváson már csütörtökön átesett a mezőny, ennek eredményét a döntőbe is magukkal hozták a versenyzők.

A tavaly Eb-bronzérmes Simon 22 győzelemmel és 13 vereséggel a harmadik helyről kezdte a vasárnapi versenynapot, és a lovaspályán hibátlanul ment végig. Az idén egyéniben világbajnoki második Gulyás és az egy évvel ezelőtt e Eb-ezüstérmes Guzi 18/17-tel zárta a csütörtöki vívást, ezzel a középmezőnyben álltak. Előbbi két akadályt vert le lovával, utóbbi egyet, ami hét illetve 14 pontos levonást jelentett a maximális 300-ból. A finálé negyedik magyar résztvevője, Barta, aki a páston 13 győzelmet aratott és 22 vereséget szenvedett, hibátlanul ment végig a 10 akadályt -– a két kettessel 12 erőkifejtést – tartalmazó pályán, melyen négy versenyző bukott és pont nélkül végzett. A lengyel Natalia Dominiakot mentő vitte el.

A bónuszvívásban, melyben a körvívás eredményének fordított sorrendjében léptek pástra a versenyzők, a magyarok nem nyertek asszót, így nem szereztek pluszpontokat.

A Bregyó Közi Regionális Atlétikai Központból a mezőny átment a közeli uszodába, ahol 200 méter teljesítése várt rájuk. A hazaiak közül a várakozásoknak megfelelően Gulyás volt a leggyorsabb, 2:16.50 perccel második lett. Barta a kilencedik (2:21.21), Guzi a tizedik (2:21.83), Simon a 15. (2:28.69) időt úszta.

A versenyzők ezután visszatértek a központi helyszínre, ahol továbbra is felhős, napos, szeles idő várta őket. A kombinált számot – melyben négy lövészettel megszakítva 5x600 métert kellett futni – Simon az ötödik, Gulyás a hetedik, Guzi a nyolcadik, Barta a 12. helyről kezdte meg. Gulyás stabilan lőtt és jól futott, ezzel fokozatosan zárkózott fel, az első lövészetből ötödikként, a másodikból negyedikként, a harmadikból és az utolsóból harmadikként jött ki, végül ebben a pozícióban zárt két brit mögött. Simon nagyjából tartotta bő élcsoportos helyezését, hátrébb viszont Barta és Guzi közel került egymáshoz. Utóbbi az utolsó körben utolérte és lehagyta válogatottbeli társát, de Barta még rá tudott tenni egy lapáttal, és nagy hajrában – melyben mindketten igyekeztek jobb pozíciót fogni – gyakorlatilag egyszerre értek be, de Barta minimálisan előbb, Guzi pedig elesett.

A kombinált számban Gulyás a harmadik (11:35.00), Barta a nyolcadik (11:47.30), Simon a tizedik (12:00.38), Guzi a 11. (12:04.51) időt érte el.

Nagyon örülök a harmadik helynek, mert szoros volt a verseny. A kombinált szám előtt nem hittem, hogy sikerül felfutnom a dobogóra – értékelt Gulyás Michelle. A jó lövészetemnek és annak köszönhetem az érmet, hogy fejben koncentrált voltam. Fontos volt az Európa-bajnokság, mivel egy hazai világverseny mindig fontos, ráadásul itt lehettek a szüleim és a barátaim.”

A lovaglásáról az MTI-nek azt mondta, hogy az eredménnyel ugyan nem elégedett, de azzal igen, hogy összességében megoldotta a feladatot és tavaly óta sokat fejlődött.

A bónuszvívás mindig az egyik erősségem, most nem volt az, az úszásban elért jó időnek viszont örülök. A kombinált szám előtt izgultam, de igyekeztem nem tehernek érezni a versenyt” – folytatta.

Hazai pályán érmeket nyerni mindig jó eredmény – hangsúlyozta az MTI-nek Kállai Ákos szövetségi kapitány. – Öröm, hogy négy versenyzőnk szerepelt a döntőben, mert ez az utóbbi időben nem volt jellemző.”

Két versenyzőt külön kiemelt. Emlékeztetett rá, hogy Gulyás Michelle idén mindenhol érmet szerzett egyéniben, és úgy fogalmazott, hogy ez az Európa-bajnokság fantasztikus lezárása számára az évnek.

Nyugodtan pihenhet, majd kezdheti a felkészülést az olimpiai kvalifikációs idényre” – fogalmazott.

Hozzátette: Simon Sarolta versenyről versenyre lép előre, ezúttal a „darálóban” is tartotta a pozícióját, a hatodik helyezése szép eredmény.

ÖTTUSA EB
NŐI EGYÉNI VERSENY

1. Charlie Follett (Nagy-Britannia) 1422 pont
2. Joanna Muir (Nagy-Britannia) 1393 pont
3. Gulyás Michelle 1383 pont

6. Simon Sarolta 1368 pont

10. Barta Luca 1351 pont
11. Guzi Blanka 1351 pont

NŐI CSAPATVERSENY
1. Nagy-Britannia (Follett, Muir, Kate French) 4185 pont
2. Magyarország (Gulyás, Simon, Barta) 4102
3. Litvánia (Ieva Serapinaite, Elzbieta Adomaityte, Aurelija Tamasauskaite) 3459

2022.10.06 14:32:47

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Köztünk élő névlegendák: „Jó napot kívánok, Hidegkuti Nándort keresem!” „Üdvözlöm, én vagyok.”

2022.10.03 12:25:11

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A legnépszerűbb, eddig már több mint 51 ezer lájkot hozó posztjában a magabiztosságról ír.

2022.10.02 11:49:54

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az alkotás Erőss Zsolt hegymászó halálát és következményeit beszéli el a feleség szemszögéből.

2022.10.03 10:14:26

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az egykori kiváló kenusból erőnléti edző lett, többek között Milák Kristóf felkészülését is ő segíti.

2022.10.02 00:49:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A Ferencváros korábbi középpályása, a népszerű Dodó szeptember 11-én múlt a 60 éves.