Öttusa: a szövetségi kapitányok is elítélik az UIPM döntését

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2021.11.09. 09:45
null
Kállai Ákos és Martinek János megdöbbenését fejezte ki a sportágat érintő történelmi változással kapcsolatban (Fotó: Tumbász Hédi)
A Magyar Öttusa-szövetség honalapján megjelent közleményben a két szövetségi kapitány, Kállai Ákos és Martinek János leszögezi, elítéli és nem ért egyet azzal a döntéssel, amely szerint a sportág lovas számát másik sportágra cserélik.

 

Mint megírtuk, hétfő délután a sportág egykori és jelenlegi hazai kiválóságai, olimpiai bajnokai és világbajnokai – a többi között Balczó András, Török Ferenc, Fábián László, Balogh Gábor, Marosi Ádám, Pécsi Gábor, vagy éppen Gulyás Michelle – nyílt levelet juttattak el az MTI-hez, amelyben arra kérik a magyar szövetséget, utasítsa el a nemzetközi szövetség (UIPM) vezetősége által meghozott „abszurd döntést”. Emellett a magyar versenyzői bizottság nevében szeretnének delegálni egy képviselőt az UIPM-kongresszus november 10-12-i ülésére.

„Sportolóként megérdemeljük, hogy megszólaljunk ebben a kaotikus helyzetben. Megértjük, hogy a lovaglás szabályait frissíteni (esetleg szigorítani) kell azért, hogy sportágunkat biztonságosabbá tegyüka sportolók és a lovak számára is. Az ehhez szükséges változtatásokra nyitottak vagyunk, azonban sportágunk megcsonkítását, az öttusahagyomány lerombolását és megszégyenítését határozottan elutasítjuk” – áll az összesen 104 aláíró akaratát kifejező levélben.

A Magyar Öttusa-szövetség hivatalos honlapján hétfőn megjelent a két szövetségi kapitány, Kállai Ákos és Martinek János közleménye. Szerintük mindenkinek, aki valaha öttusázott – függetlenül attól, milyen szintet képviselt – kötelessége megnyilvánulni, kifejezni megdöbbenését a sportágat érintő történelmi változással kapcsolatban.

„Nem lehet kérdés, hogy a legkevesebb, amit sportvezetőkként, valamint egykori olimpiai, illetve világ- és Európa-bajnokokként tehetünk, hogy aláírásunkkal támogatjuk azt a kezdeményezést, miszerint lovaglás nélkül az öttusa elveszíti azt az üzenetét, amiért anno életre kelt. Függetlenül attól, mely évszázadban élünk, ezen értékek mindig aktuálisak lesznek úgy, mint: bátorság, kötődés, szeretet, törődés, gondoskodás, harmónia, alkalmazkodás a környezetünkhöz, társas kapcsolatainkhoz. Sajnos az említett értékek már alapjaiban is kezdenek eltűnni, elhomályosodni. Véleményünk szerint az olimpiai eszme és a tradíciók lényegükben sérülnek ezzel a döntéssel.”

A közleményben leszögezték, elítélik és nem értenek egyet azzal a döntéssel – illetve az idáig vezető úttal sem –, amely szerint az öttusa lovas számát másik sportágra cserélik.

„Ezt az aláírásainkkal megerősítjük. Amennyiben a kongresszus mégis megszavazza és jelen tervek módosítás nélkül életbe lépnek, a jövőben is minden erőnkkel azon fogunk dolgozni, hogy az egyetemes »Magyar ÖTtusa« minél sikeresebb legyen – legyen az akármilyen, vagy nevezzék bárhogyan is. Tesszük ezt azért, mert fontosnak érezzük, hogy az elkövetkező generációk olimpiai álmai is életben maradhassanak – ahogy az a korábbiaknak is megadatott. Hiszen ehhez fogható, ennél nagyobb megtiszteltetés sportolót nem érhet, mint olimpián szerepelni és hazáját képviselni. Nagyon bízunk benne, hogy az öttusaközösség széleskörű összefogása pozitív kimenetelű lesz. Reméljük, hogy az érintettek együtt gondolkodása mindenki számára elfogadható kompromisszumot eredményez.”

A UIPM szombaton közleményt adott ki, amelyben jelezte, hogy teljes mértékben tisztában van az aggodalmakkal és „nyílt párbeszédet” ígért a versenyzőknek arról, hogy milyen sportággal helyettesítsék a lovaglást, illetve reményét fejezte ki, hogy az egyeztetésen jobban megérthetik a döntés hátterét. A dialógust – amint azt az MTI-hez hétfőn eljuttatott újabb közleményében jelezte – pénteken tartja, és meghívta rá az összes olyan öttusázót, aki aktív versenyző volt a legutóbbi, 2017–2021-es olimpiai ciklusban.

A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa 1912 óta szerepel az ötkarikás játékok programjában. A lebonyolítási rend sokszor változott az évek folyamán – egyre rövidebb lett a program, a lövészetet és a futást jelenleg kombinálva rendezik, a legújabb verzió szerint pedig kieséses rendszerben, kilencven perces blokkokban zajlanak majd a versenyek –, de a sportágak sosem cserélődtek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik