MTI/K. B. 2021.06.11 13:28

NOB: hat sportág közelebb került az olimpiai szerepléshez

A Magyar Távirati Iroda arról ír, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága hat sportág esetében javasolta a teljes elismerést, aminek nyomán – ha a NOB júliusi, tokiói ülésszaka jóváhagyja az indítványt – az érintettek közelebb kerülnek ahhoz, hogy bekerüljenek az ötkarikás játékok hivatalos programjába.

Olimpiai sportág lehet a szambó (Fotó: AFP)

 

Valamennyinek a világszövetsége már korábban megkapta az ideiglenes elismerést, így várakozó státuszban volt 2016-tól a Nemzetközi Mazsorett Unió (ICU) és a thaibokszolókat tömörítő Muay thai Egyesületek Nemzetközi Szövetsége (IFMA), 2018-tól pedig a cselgáncsot és a szabadfogású birkózást ötvöző Szambó Nemzetközi szövetsége (FIAS), egy másik küzdősport, a kick-box világszövetsége (WAKO), a curlinghez hasonló Icestocksport Nemzetközi Szövetsége (IFI) és a hálós végű bottal játszott csapatsport, a lacrosse világszövetsége (WL).

Amelyik megkapja a teljes elismerést, legkorábban a 2028-as Los Angeles-i olimpián lehet a hivatalos műsor része – írta az insidethegames.biz.

A NOB végrehajtó bizottságának igenje annak elismerését jelenti, hogy az említett sportok eleget tettek az előzetes követelményeknek, így annak, hogy alapszabályuk és tevékenységük teljes összhangban van az Olimpiai Chartával, a doppingellenes világkódexszel, legalább három kontinensen elterjedt a sportág, nemzetközi szövetségükhöz pedig legalább ötven – a téli sportágak esetében huszonöt – nemzeti szövetség csatlakozott.

2021.06.22 22:32:49

Egyéb egyéni MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Kínában a nézettség akkor is garantált, ha csak a csoportmérkőzések első két körében akadtak olyan találkozók, amelyek helyi idő szerint éjfél előtt kezdődtek. Öt évvel ezelőtt az Eb-döntőt 56 millióan látták Kínában, többen, mint bármelyik európai országban.

2021.06.22 07:07:34

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

Pierre de Coubertin báró állította: „A béke vagy te, Sport!” Nos, azért nem mindig volt az.

2021.06.19 10:28:56

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

A ma 50 éves korábbi parlamenti képviselő a Vasas-szurkolók megpróbáltatásairól is beszél.

2021.06.17 15:00:19

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A két olimpiai bajnok az Open Water Tournament nyílt vízi úszóbajnokság edzését látogatta meg. (x)

2021.06.15 23:29:05

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Az egyenjogúság, az emancipáció témája a modern(ebb) társadalmakban örök feszültségforrás. A felesleges zsörtölődést megelőzve leszögezem, hogy nőpárti vagyok.