Multisport Eb, asztalitenisz: Szőcs óriási meccsen győzte le az 59 éves „pingpongnagyit”

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2022.08.19. 16:11
null
Szőcs Bernadette rendkívül nehéz meccsen van túl, így továbbra is versenyben az újabb Európa-bajnoki éremért (Fotó: WTT)
A marosvásárhelyi Szőcs Bernadette ritkán látható nagy csata végén nyert 4:3-ra a luxemburgi Ni Xialian ellen, ezzel bejutott a müncheni Eb negyeddöntőjébe, ahol az osztrák Sofia Polcanova lesz az ellenfele.

 

A müncheni asztalitenisz Európa-bajnokság női egyes nyolcaddöntőjében a román színekben versenyző Szőcs Bernadette egy élő csodával találkozott – Ni Xialian esetében egyáltalán nem túlzás ez az állítás. A Kínából honosított luxemburgi játékos 59 éves (!), s még mindig Európa élmezőnyéhez tartozik. A pályafutását végignézve már-már történelmi távlatokról kell beszélnünk: 39 éve, az 1983-as tokiói világbajnokság még kínaiként lett aranyérmes csapatban és vegyes párosban, majd 15 esztendővel később már luxemburgiként szerezte meg első Európa-bajnoki címét – ekkor már 35 éves volt –, a tavalyi houstoni világbajnokságon pedig 58 évesen lett női párosban bronzérmes Sarah de Nutte oldalán. Természetesen ez csak néhány pillanat a káprázatos pályafutásából, hiszen az említetteken kívül is raklapnyi érmet őriz otthon világ- és Európa-bajnokságokról, s nagy nemzetközi versenyekről, s most 59 évesen még mindig Eb-nyolcaddöntőt játszott.

Ami pedig 27 éves Szőcsöt illeti – aki egyébként a kora alapján bőven a luxemburgi lánya is lehetne – remek formában érkezett Münchenbe, ahol már két érmet is begyűjtött, vegyes párosban a román Ovidiu Ionescuval a második, női párosban pedig az osztrák Sofia Polcanovával az első helyen végzett, s egyesben is éremesélyesként állt rajthoz. A Ni Xialian elleni meccsig magabiztosan menetelt – a 16 közé jutásért Póta Georginát győzte le 4:0-ra –, ám a „pingpongnagyi” megint elképesztőt produkált: az első szettet két perc alatt 11:0-ra (!) megnyerte, a másodikban pedig azt bizonyította, nem csak a villámjátékban, hanem a maratoni küzdelemben is kiváló, itt 18:16-ra nyert, majd a harmadik etap után már 3:0-ra vezetett. Közel volt a szenzáció, ám ahogy érthetően fáradt a luxemburgi, úgy kapott erőre Szőcs, s sorozatban négy játszmát nyerve megfordította a mérkőzést – a szoros döntő szettben Ni Xialiannak három meccslabdája is volt... –, s jutott be ezzel a legjobb nyolc közé.

A hétjátszmás összecsapás után Szőcsnek nincs sok ideje kipihenni magát, ugyanis a negyeddöntőket már az esti programban megrendezik, ellenfele a négy közé jutásért pedig az a Sofia Polcanova lesz, akivel csütörtök este párosban Európa-bajnoki címet szerzett.

MULTISPORT EURÓPA-BAJNOKSÁG, ASZTALITENISZ
Nők
. Egyes. Nyolcaddöntő
Szőcs Bernadette (romániai)–Ni Xialian (luxemburgi) 4:3 (–0, –16, –9, 8, 8, 7, 14)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik