MOB: visszatérhetnek a tavaly eltávolított szervezetek

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2022.05.27. 21:23
null
Az alapszabály módosításáról szavaz a MOB közgyűlése (Fotó: Tumbász Hédi)
Közgyűlést tart szombaton a Magyar Olimpiai Bizottság, ahol a tagok elfogad(hat)ják az új alapszabályt, így a jelenlegi 54-ről 127-re emelkedhet a szavazásra jogosultak száma.

 

Helyreáll(hat) a világ rendje, legalábbis a Magyar Olimpiai Bizottságban: a szervezet szombaton tartja közgyűlését, amelyen a tagok amellett, hogy például döntenek a pekingi téli játékok beszámolójának elfogadásáról, határoznak az új alapszabályról is, benne a legfontosabb változásról, a tagság összetételéről.

Mint ismert, tavaly a Magyar Olimpiai Bizottság akkori elnöke, Kulcsár Krisztián drasztikus változásokat kezdeményezett. Míg a riói játékok után az olimpiai sportágak 120, a további szervezetek pedig – legfeljebb – 76 tagot delegálhattak a MOB közgyűlésébe, s így az egyéb jogon a közgyűléshez tartozókkal kétszáz felett volt a MOB-tagok száma, 2020 júniusában ez a szám 123-ra csökkent. Majd jött az újabb változtatás, amely az olimpiai sportágak képviseletét is megnyirbálta, a többi delegáló szervezettől viszont egyszerűen elvette a képviseleti jogot.

Tulajdonképpen ebbe az alapszabály-módosításba bukott bele Kulcsár Krisztián, a MOB elnökét február elsejétől Gyulay Zsoltnak hívják.

A kétszeres olimpiai bajnok kajakos már megválasztásakor hangsúlyozta: „El kell kezdenünk kidolgozni a Magyar Olimpiai Bizottság új alapszabályát, hiszen jelenleg a sportágak képviselői alkotják a tagságot, ám hiányoznak a klubok és az egyes delegáló szervezetek képviselői. Nem lehet kihagyni a sporttudomány képviselőt, az Olimpiai bajnokok klubját, a sportújságírókat.”

Szombaton legfeljebb 58 tag szavazhat a közgyűlésen, de ha zöld lámpát kap az alapszabály-módosítás, a novemberi fórumon már 127-en emelhetik magasba a szavazócédulát.

„Szeretnénk, ha a sporttársadalom minél szélesebb spektrumon képviseltetné magát a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésén. Ez mindig is így volt – jelentette ki Gyulay Zsolt. – A sporttársadalom egészének itt kell lennie velünk, hiszen a MOB csak így tudja a teljes szakmát képviselni, az érdekeket érvényesíteni. Nehéz időszak ez, szükségünk van az összefogásra, és a MOB-nak a tradíciókhoz méltó szerepet kell betöltenie. Az alapszabály módosítása iránt egység mutatkozott az elnökségben, tudjuk jól, hogy alapvetően a képviseleti jogok megnyirbálásával volt a gond az előző vezetés esetében. Az új alapszabály elfogadása esetén a közgyűlés tagjainak a száma százhuszonhétre emelkedik, a tagság hatvan százalékát az olimpiai sportágak képviselői teszik ki.”

Az új alapszabály elfogadásával újra a közgyűlés tagjaivá válnak olyan szervezetek, mint például a Magyar Edzők Társasága, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete, a Magyar Sportújságírók Szövetsége, újra szerephez jut a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja, és képviseltethetik magukat a sportegészségügyi, sporttudományi és sportorvosi szervezetek is. Avagy a Magyar Olimpiai Bizottság újra a sport parlamentjeként működhet.

A MOB sportolói bizottságának képviseletében az eddig kettő helyett hárman szavazhatnak a közgyűléseken, és az elnökség döntése értelmében hatan érdemeik elismeréseképpen kapnak majd szavazati jogot.

NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik