MOB: Jó csapatunk van, készen állunk a pluszfeladatokra – Fábián László

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2022.03.09. 17:27
null
Fábián László nagy megtiszteltetésnek tartja a főtitkári kinevezést (Fotó: MOB/Szalmás Péter)
Mint megírtuk, Fábián László a Magyar Olimpiai Bizottság új főtitkára – a távozó Vékássy Bálint helyét veszi át –, így Szöul két olimpiai bajnoka vállt vállnak vetve dolgozik mostantól azért, hogy a MOB hatáskörét és jogosultságait bővítse.

 

Először gyűlt össze a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége a január 29-án megválasztott Gyulay Zsolt vezetésével – az ülésen megvitatták a pekingi téli olimpia történéseit, a felkészülést a finnországi téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra, ezen felül pedig személyügyi kérdések is szóba kerültek.

NÉVJEGY: FÁBIÁN LÁSZLÓ
Született: 1963. február 18., Budapest
Sportága: öttusa
Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (1988, csapat), 6x világbajnok (egyéni: 1989, csapat: 1987, 1989, váltó: 1991, 1993, 1994), 5x vb-2. (egyéni: 1993, csapat: 1983, 1985, 1986, váltó: 1990), 2x vb-3. (egyéni: 1987, csapat: 1991), 5x Európa-bajnok (egyéni: 1993, csapat: 1991, 1993, váltó: 1991, 1993), junior-világbajnok (1983 – egyéni, csapat), 11x magyar bajnok öttusában, 5x magyar bajnok párbajtőrben
Elismerései: az Év Sportolója (1989), örökös bajnok (1994), Angyalföld díszpolgára (1997)
Tisztségei: a MOB tagja (1996–), a MOB sportigazgatója (2012), a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke (2021–)

Utóbbiak közül sportszakmai szempontból a legérdekesebb, hogy a főtitkári feladatokat április 1-jétől az eddigi sportigazgató, az öttusázó olimpiai bajnok Fábián László látja el a távozó Vékássy Bálint helyett.

„Egy új elnök általában új elképzelésekkel érkezik, én sem vagyok ezzel másként – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Gyulay Zsolt. – Fábián Lacit nagyon régóta ismerem, és mivel úgy gondolom – és ez senki munkájának nem a minősítése –, hogy új lendületre van szükség, felkértem Lacit a főtitkári posztra. Nyilván idő kell, legalább fél év, mire átformálódik minden olyanra, amilyennek az én elképzeléseim szerint lennie kellene, de adunk magunknak időt, közben pedig dolgozunk, hiszen jövő héten utazunk az ifjúsági EYOF-ra, amelyen harminc tagú csapat képviseli a magyar színeket.”

Szöul két olimpiai bajnoka tehát mostantól együtt tolja az olimpiai mozgalom szekerét, s legfőbb feladatuknak – ahogy az már korábban is elhangzott – azt tartják, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság hatáskörét és jogosultságait bővítsék, hogy a patinás szervezet újra a sport Parlamentje lehessen.

„Nagy megtiszteltetés, hogy Gyulay Zsolt rám gondolt, noha a feladat nyilván nem könnyű – mondta Fábián László. – Jó csapatunk van, a kollégák szeretnek és tudnak is dolgozni, s remélhetőleg hamarosan pluszfeladatokat is kapunk, amelyekkel bővíteni tudjuk a hatáskörünket, s amelyekre készen állunk. Eddig is benne voltam a sűrűjében, hiszen lassan tíz éve dolgozom az iroda munkatársaival, mindenkit ismerek és engem is mindenki ismer – tudják, mit várhatnak tőlem. Persze, annyiból változik majd a helyzet, hogy mostantól az egész iroda működéséért én leszek a felelős, de szerintem mindenkivel megtalálom majd a hangot. Nagyon fontos az is, hogy a szövetségekkel gördülékenyen folytatódjon a munka, hiszen rájuk is nagyon oda kell figyelni. Április elsejétől töltöm be a pozíciót, addig nagyon gyorsan át kell látnom azokat a fontos területeket, amelyek eddig nem tartoztak hozzám.”

Az elnökség megvitatta a pekingi olimpián résztvevő sportolók sajtóban megjelent aggályait is. (A Nemzeti Sport hasábjain a kétszeres olimpiai bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázó, Liu Shaoang azt nehezményezte, hogy Vékássy Bálint MOB-főtitkár és Dósa Viktória, a pekingi delegáció vezetője azt éreztette velük, a téli olimpikonokat nem becsülik annyira, mint a nyáriakat.)

Az ülésen jelenlévők és a játékokon résztvevő sportvezetők számára a MOB közleménye szerint a valóság jóval árnyaltabbnak tűnik, és kezdeményezték a téma megfelelő fórumokon való átbeszélését.

Gyulay korábban azt nyilatkozta: a csapatvezetői és főtitkári beszámolók után kivizsgálják az esetet, az eredményről tájékoztatják előbb az elnökség tagjait, majd a közgyűlést és a közvéleményt. Mivel ez négy napja történt, a folyamatnak nyilván még nem értek a végére.

„Elmondtam, hogy mit gondolok: ha egy olimpiai bajnok kritikát fogalmaz meg, azt nyilván komolyan kell venni, de jobban szeretem ezeket az ügyeket házon belül tartani. Nem tartom jó ötletnek, hogy ha voltak is gondok Pekingben, azt a sajtó nyilvánossága előtt tárgyaljuk ki, mert ez a sport egészére káros. Nincs parkolópályán az ügy, amint lesz a nyilvánosságra tartozó információnk, meg fogjuk osztani” – nyilatkozta Gyulay.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik