Korcsolyasportok: az ISU felfüggesztette az oroszok és a fehéroroszok versenyzési jogát

MTI/ CS. B.MTI/ CS. B.
Vágólapra másolva!
2022.03.01. 11:16
null
A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség is felfüggesztette az orosz és a fehérorosz sportolók versenyzési jogát (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) is felfüggesztette az orosz és a fehérorosz sportolók versenyzési jogát – közölte az MTI.

 

A szervezet azért döntött így, mert Oroszország múlt csütörtökön – fehérorosz támogatással – háborút indított Ukrajna ellen.

A műkorcsolyázókat, gyorskorcsolyázókat és rövid pályás gyorskorcsolyázókat tömörítő ISU kedden közleményében jelezte: további intézkedésig az orosz és a fehérorosz versenyzők nem vehetnek részt a szervezet által rendezett eseményeken. Az ISU jelezte, a vezető testület tagjai figyelemmel kísérik az ukrajnai fejleményeket, valamint annak a sportágra kifejtett hatását.

Az oroszok jelenléte meghatározó a három sportágban, különösen a műkorcsolyában. Ott a pekingi olimpia öt versenyszámában hat érmet – két arany, három ezüst, egy bronz – szereztek, míg gyorskorcsolyázóik és rövid pályás gyorskorcsolyázóik egyaránt egy-egy második és harmadik hellyel zártak.

Az ISU egy nappal azt követően lépett, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt javasolta a nemzetközi sportági szövetségeknek és a versenyek házigazdáinak, hogy ne engedjék indulni az orosz és fehérorosz sportolókat, továbbá tiltsák meg a két ország hivatalos személyeinek részvételét is. Egyebek között már az ISU-hoz hasonló lépésre szánta el magát a labdarúgók nemzetközi (FIFA) és az európai (UEFA), valamint a jégkorongozók nemzetközi (IIHF) és a kézilabdázók európai (EHF) szövetsége is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik