Ki lesz Rogge utódja? - kedden elnökválasztás

Vágólapra másolva!
2013.09.09. 16:41
null
Thomas Bach erős támogatást tudhat maga mögött. De mire lesz ez elég az elnökválasztáson? (Fotó: Action Images)
A három legfontosabb kérdés közül már csak egy maradt nyitva a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Buenos Airesben zajló 125. ülésén, nevezetesen az, hogy ki követi az elnöki poszton a tizenkét év után leköszönő Jacques Rogge-ot.

 

Szombaton eldőlt, hogy a 2020-as nyári játékokat Tokió rendezi. A japán város már az első körös szavazásban is a legtöbb voksot kapta. A második fordulóba rajta kívül „szétlövés” után Isztambul jutott be Madriddal szemben. A döntő szavazás során Tokió 60, míg Isztambul 36 voksot kapott.

Vasárnap arról határozott a tagság, hogy a birkózás kerüljön be – illetve vissza – a 2020-as és ezzel együtt a 2024-es olimpia műsorába 26. sportágként. A másik két pályázó a fallabda, valamint közösen a baseball és a softball volt. A szavazáson a birkózás 49, a baseball/softball 24, a fallabda pedig 22 voksot kapott.

Szerhij Bubka gratulációja Nenad Lalovicsnak, 
a birkózók nemzetközi elnökének 
szavazatot érhet a keddi szavazáson?
Szerhij Bubka gratulációja Nenad Lalovicsnak, a birkózók nemzetközi elnökének szavazatot érhet a keddi szavazáson?

A két szavazás eredménye azt mutatja, hogy a papírforma jött be. Ha ez így lesz kedden is, akkor Thomas Bach, a NOB német alelnöke követi az elnöki pozícióban a távozó Jacques Rogge-ot. Mellette még a Puerto Ricó-i Richard Carriont, a NOB pénzügyi bizottságának vezetőjét és Ng Ser Miangot, Szingapúr korábbi Magyarországra akkreditált utazó nagykövetét, a NOB egy másik alelnökét tartják a győzelemre leginkább esélyesnek a hat jelentkező közül.

Pályázik még a posztra Vu Csing-kuo, a NOB végrehajtó bizottságának tagja, a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó-szövetség (AIBA) tajvani elnöke, Denis Oswald, a Nemzetközi Evezősszövetség (FISA) első számú vezetője, valamint az olimpiai és világbajnok rúdugró, harmincötszörös világcsúcstartó ukrán Szerhij Bubka, hazája olimpiai bizottságának elnöke, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) alelnöke.

A győzelemhez egyszerű többség – azaz ötven százalék plusz egy szavazat – kell a keddi szavazáson. Amennyiben ezt egyik jelentkező sem szerzi meg az első körben, a legkevesebb voksot kapó pályázó kiesik, majd ez így megy addig, amíg új elnököt sikerül választani.

Az első körös voksolásban az érintett országok – Németország, Ukrajna, Puerto Rico, Szingapúr, Svájc, Tajvan – képviselői nem vehetnek részt. A további fordulókban a kieső országok NOB-tagjai már szavazhatnak.

A NOB 103 tagja közül 101 van jelen a mostani ülésen. Az elnökválasztás első körében 96-an adhatják le voksukat, így ekkor 49 szavazat kell a győzelemhez. Az elnökválasztás magyar idő szerint 16 órakor kezdődik, a végeredményt a tervek szerint 17.30-kor jelentik be.

A JELÖLTEK

THOMAS BACH (német, 1953. december 23-án született)

A Német Olimpiai Bizottság elnökét, akinek a kulisszák mögött nagy befolyást tulajdonítanak, régóta esélyesnek tekintik a NOB elnöki posztjára. Ő a NOB egyik alelnöke. A korábbi vívó az 1976-os montreali olimpián az aranyérmes tőrcsapat tagja volt. 1991 óta tagja a NOB-nak. Az ügyvéd-üzletember számára személyes sértés volt, hogy elbukott München 2018-as téli olimpiai pályázata, amelynek ő volt az egyik vezéralakja.
Előnyök: szinte minden kritériumnak megfelel, korábbi olimpikon, vezeti hazája ötkarikás bizottságát, minden szinten tapasztalt, magas rangú NOB-tisztségviselő, viszonylag fiatal; folyékonyan beszél franciául és angolul is; európai, s Európának van a legnagyobb „frakciója” a NOB-on belül
Hátrányok: régóta Rogge utódjának tartják, sokak szerint túl régóta; a hírek szerint több NOB-tag is azt vallja: bárki, csak ne Bach!; a volt Nyugat-Németországról szóló, közelmúltban nyilvánosságra került doppingjelentés
Helyzete a szavazás előtt: ő az, akit le kell győzni

SZERHIJ BUBKA (ukrán, 1963. december 4-én született)

Elért sportolói eredményeit tekintve egyetlen más jelölt sem versenyezhet a legendás rúdugróval, aki elsőként jutott át a hatméteres magasságon. Szöul olimpiai bajnoka, a hatszoros világbajnok azonban kevésbé találja fel magát a politikai „játékokban”, mint a rekordok világában. Bár az Ukrán Olimpiai Bizottság elnöke és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnökhelyettese, még újoncnak számít. 2008 óta NOB-tag.
Előnyök: a leghíresebb a jelöltek között, fiatal, energikus; magas rangú tisztségviselő hazájában és nemzetközi szinten is
Hátrányok: sokak szerint túl fiatal
Helyzete a szavazás előtt: kevés az esélye


RICHARD CARRION (Puerto Ricó-i, 1952. november 26-án született)

Manapság a sportintézmények leginkább nagyvállalatokra emlékeztetnek, ezért üzletember pályafutása előnyére szolgál. Az emberbarát, karizmatikus Puerto Ricó-i bankárnak a pénzügyi bizottság elnökeként jelentős szerepe volt abban, hogy a NOB 4.38 milliárd dolláros szerződést kötött az NBC amerikai televíziós társasággal az olimpia egyesült államokbeli közvetítésének 2020-ig érvényes kizárólagos jogáról. 1990 óta NOB-tag.
Előnyök: a szervezet legfontosabb gazdasági szakembere; köztiszteletnek örvend; a júliusi prezentáció alkalmával mindenkit lenyűgözött érzelmes, fejből elmondott beszédével
Hátrányok: nincs ötkarikás sportolói múltja; pénzügyi szakemberként beskatulyázva; nincs egyértelmű kontinentális támogatottsága
Helyzete a szavazás előtt: az első három közé várják

NG SER MIANG (szingapúri, 1949. április 6-án született)

Nagy tiszteletnek örvendő diplomata és üzletember, a leköszönő NOB-elnökhöz hasonlóan vitorlázó. Jelenleg országának norvégiai nagykövete, 2000-től tavalyig pedig Szingapúr Magyarországra akkreditált utazó nagykövete volt. A NOB egyik alelnöke, ő irányította a távozó elnöknek oly kedves első ifjúsági olimpiai játékokat, amelyet 2010-ben tartottak Szingapúrban. 1998 óta NOB-tag.
Előnyök: az egyre nagyobb befolyással bíró ázsiai kontinens jelöltje; megnyerő személyiség; diplomatamúlt és -jelen
Hátrányok: többek szerint „túl kedves"; néhány ázsiai ország valószínűleg nem támogatja
Helyzete a szavazás előtt: az első három közé várják

DENIS OSWALD (svájci, 1947. május 9-én született)

Ügyvéd és jogászprofesszor. Az 1968-as mexikóvárosi olimpia evezős bronzérmese, azóta is hű a sportághoz, a Nemzetközi Evezősszövetség (FISA) elnöke 1989 óta. Jól ismeri a NOB-ot, valamennyi fontos bizottságának tagja volt. Konszenzuskedvelőként sokan szívesen látták volna a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) élén, de ő inkább a NOB elnöki tisztjéért szállt versenybe – mint mondta – több NOB-tag kérésére. 1991 óta NOB-tag.
Előnyök: széleskörű tapasztalat; magas rangú tisztségviselő a NOB-ban és nemzetközi szövetségekben; jogi háttér; jól ismert a NOB-tagok körében; folyékonyan beszél franciául, angolul és németül; Bach európai kihívója
Hátrányok: viszonylag idős kora; sokan a NOB svájci irányításával azonosítják; inkább régimódinak tartják, mint modernnek
Helyzete a szavazás előtt: esélytelennek tűnik

VU CSING-KUO (tajvani, 1946. október 18-án született)

Az Ázsia-szerte ismert építész hét éve vezeti a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó-szövetséget (AIBA), vállalta, hogy véget vet a korrupciónak és eléri a női ökölvívás olimpiai programba kerülését; ez a célja a tavalyi londoni olimpián valóra vált. 1988 óta NOB-tag, Kínában múzeumot alapított Juan Antonio Samaranch volt NOB-elnök tiszteletére.
Előnyök: ázsiai támogatás; a jelöltek közül ő a legrégebb óta tagja a NOB-nak
Hátrányok: viszonylag idős kora; a legmagasabb szinteken tapasztalatlan a NOB-irányításban; Kína és Tajvan politikai viszonya
Helyzete a szavazás előtt: a legesélytelenebb

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik