T. A. 2022.07.16 08:06 Frissítve: 2022.07.16 10:58

Kékszalag: Ez a mi szelünk volt – Józsa Márton

A Józsa Márton kormányozta Raiffeisen Fifty-Fifty 36 másodperccel megdöntve a saját rekordját megnyerte a Kékszalagot. A kormányos elmondta, a nagy hagyományokra visszatekintő tókerülő verseny során kiderült, a hajó új fejlesztései beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

Józsa Márton nyerte az 54. Kékszalagot (Fotó: Tumbász Hédi)

 

– A Fifty-Fifty a régi-új csúcstartó. Hogy hangzik?
– Nagyon jól – mosolygott Józsa Márton az 54. Kékszalag stúdiójában, a győztesek pénteki interjúján. – Nagyon élveztük az egész versenyt, annál is inkább, mert túl sokat nem vitorláztunk a hajóval, szóval a túledzettség esete nem állt fenn. A Szalag előtt két nappal két-három órára mentünk ki a vízre, akkor már láttuk, hogy biztatóak a menettulajdonságok, és bíztunk benne, a hajó beváltja a hozzá fűzött reményeket.

– Az erős szél volt a további tesztek akadálya?
– Igen, húztuk-halasztottuk a hajó vízre tételét, mert egy ilyen hajót, amely majdnem négyszáz kilóval könnyítve van, nem húszcsomós szélben kell elkezdeni tesztelni. Kivártunk, de végül csak ki kellett próbálni – ha őszinte akarok lenni, azt még most sem tudjuk, hogy gyenge szélben milyen.

 
Célba ért az utolsó hajó is a 456-ból – KÉPGALÉRIA

– Hogy közepesben milyen, azt láttuk, és az eredmény is mutatja. Érzésre milyen?
– Jobbak lettek a menettulajdonságai, de ebben a közepes szélben a régi hajótestekkel is tudtunk volna nyerni. Bő szélben is nagyon jó számokat hoztunk, az elején volt alkalmunk együtt menni a többiekkel, és tudtuk őket tartani, kicsit talán még gyorsabbak is voltunk, a hosszú kreuzszakaszon pedig elhúztunk tőlük.

– Akkor mondhatjuk, hogy jól sikerült a fejlesztés?
– Igen, jó irányba indultunk el. A kétéves fejlesztési programnak ez csak az első lépése volt, hátravan még az árbócok cseréje, ami szintén jelentős súlycsökkentést eredményez majd.

– Nem okozott gondot, hogy nem tudtak edzeni? Nem tartottak tőle, hogy esetleg valami technikai zűr megakasztja a nagy menetet?
– Ettől mindig tart az ember, de elég sokat dolgoztunk a hajón. Miután kijött a gyárból két hétig folyamatosan melóztunk, viszont a vitorlázással töltött idő aránya nulla egész hat tized százalék volt, ami nem túl magas…

– Először is így döntöttek csúcsot, még 2012-ben.
– Akkoriban más idők jártak, nem voltak ilyen kemény ellenfelek. Most abban bízhattunk, hogy kilenc év tapasztalata van benne a hajóban, és nemcsak tavi, hanem tengeri is. A fiúk harcedzettek, tudják, mit hogyan kell megcsinálni. Eleinte nyilván félve kezdtük el tesztelni a hajót, de amikor láttuk, hogy nincsenek csavarodások, recsegések, egyre bátrabban fokoztuk a tempót.

Az egytestűek között a Raffica nyert
 Az egytestű, vagyis a klasszikus hajók versenyében a Király Zsolt kormányozta Raffica nyert – megelőzve a nagy rivális Principessát. „A rajt után még azt éreztük, hogy kicsit lassabbak vagyunk legfőbb ellenfelünknél, de a kenesei bója után kiderült, hogy nincs semmi olyan gond, amit egy kis sebességgel ne lehetne kompenzálni – mondta Király Zsolt. Az új génuánkat sebességre tudtuk váltani, és ezzel felőröltük az ellenfelünket. A Principessával nagyon nagy meccset vívtunk, Badacsonynál még lőtávolon belül voltunk, ám a keszthelyi bója vízválasztó volt: mi elég hamar bementünk az öbölbe, időben ki is tudtunk jönni, s mire a többiek kijöttek, mi már Fonyódon voltunk, és két egyforma hajó között az nagyon nagy távolságnak számít.”
Józsa Márton, a Fifty-Fifty kormányosa (balra) köszönti a szombat reggel 9 órás limitidőn belül utolsóként célba érő hajó, a Prevento kormányosát, Erdélyi Dánielt
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! (Fotók: Tumbász Hédi)
A Prevento legénysége (Fotó: Tumbász Hédi)
2022.09.26 15:28:08

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„Nagyon sokat kaptam a futballtól életem során, szeretnék valamit visszaadni a sportágnak.”

2022.09.25 21:27:58

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az egyik konklúzió az volt, hogy érdemes visszatalálni a természetes, ha úgy tetszik, 19. századi életmódhoz, amely még nem a teljesítményt helyezte a biológiai harmónia elé. A sportban is így volt, gondoljanak csak akkori sportemberekre, akik nem csupán egy sportágban tűntek ki.

2022.09.25 08:41:20

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságot szervező cég vezérigazgatója futásra buzdít.